Nordahl Grieg (1902 -1943)

Verdensborger, søkende, sammensatt er alle ord som passer en av våre mest allsidige forfattere.

Nordahl GriegNordahl Grieg døde under dramatiske omstendigheter. Han var om bord i et bombefly som ble skutt ned over Berlin. 70 år etter hans død jobbes det fortsatt med å få klarhet i hvor han ligger begravd og bringe levningene hjem til Bergen. Nordahl Grieg er ikke bare et litterært forbilde, han er blitt et nasjonalt symbol.

Det var ikke bare døden som var dramatisk i Nordahl Griegs liv. Han søkte aktivt de store dramatiske begivenhetene, fra opprør i Kina, til Moskva under Stalin og videre til den spanske borgerkrigen. Under krigen oppholdt han seg i England og på Island, der han gjennom ordene inspirerte norsk motstandskamp.

Diktsamlingen Friheten som første gang ble utgitt på Island i 1943, er Norges mest solgte noensinne. Men det er ikke bare det han skrev under krigen som har gjort ham kjent. På 1930-tallet hadde Nordahl Grieg stor suksess som dramatiker, og samarbeidet med teatersjefen Hans Jacob Nilsen gjorde Den Nationale Scene til et av de mest spennende teatrene i Nord-Europa. I tillegg til lyrikk og skuespill skrev Nordahl Grieg romaner, essays og reiseskildringer og mye annet som journalist.

Reisen var viktig for Griegs liv og påvirket sterkt forfatterskapet hans. Han var til sjøs og oppholdet resulterte i både en diktsamling og en roman. Han skrev senere mange reisebrev og de to årene i Sovjetunionen satte betydelige spor, både litterært og ikke minst for forfatterens politiske engasjement. 

I 1930-årene var Grieg dratt mellom tro og tvil: Hva er viktigst, handling eller ord? Søkingen etter det det gode og det riktige er likevel en rød tråd i forfatterskapet, og er en av årsakene til at Nordahl Grieg fortsatt engasjerer og inspirerer.

 

Les mer i Store norske leksikon

Les mer i Norsk biografisk leksikon

Biografier om Nordahl Grieg