Ny litteratur fra Latin-Amerika
Vi anbefaler nyskapende og sjangersprengende litteratur fra kvinnelige forfattere, og sakprosa som alle Latin-Amerika-interesserte burde lese.
Månedens klassiker i oktober var Hundre års ensomhet av Gabriel García Márquez, romanen som stod i sentrum av litteraturfenomenet boom latinoamericano, en bølge av søramerikansk litteratur fra 1960 og 70-tallet. Men hva bør du lese fra og om Latin-Amerika i dag?
Tekst: Hanne Sæverås / Publisert: 02.11.2022
Ingrid Fadnes anbefaler:
Ingrid Fadnes er oversetter og journalist i Klassekampen.
Fadnes har nylig oversatt García Márquez sin samlede journalistikk fra spansk til norsk med boken Århundrets skandale: tekster fra aviser og tidsskrifter (1950-1984).
Døde jenter av Selva Almada
I en dokumentarisk fortelling som har blitt sammenlignet med Truman Capotes Med kaldt blod, går Døde jenter til kjernen av fenomenet kvinnedrap for å finne høyst presserende svar på et voldsomt problem i vår tid. Med sin særegne litterære stil fanger Almada disse ofte usynlige strukturene i samfunnet, og med lyrisk brutalitet snakker hun om hverdagsligheten knyttet til vold mot kvinner og kvinnedrap, på en måte som treffer lesere verden over.
Omtale fra Camino forlag.
Ting vi mistet i brannen av Mariana Enriquez
Mariana Enriquez er en av de mest interessante stemmene i nyere søramerikansk litteratur. Ting vi mistet i brannen er en vågal novellesamling som tar for seg ulikhet og vold, men også svart magi og det makabre. Historie, sosiale problemer og klassebevissthet blir utforsket med forstyrrende fortellinger som ikke lar seg begrense av realisme, men heller bruker det fantasifulle og groteske til å utforske menneskelige konflikter.
Jordmunn av Dolores Reyes
Hovedpersonen i romanen er tenåringsjenta alle bare kaller “Jordmunn” fordi hun besitter den spesielle evnen at hun kan se hva som har tilstøtt forvunnede når hun spiser jord fra steder der disse har oppholdt seg. Ordet sprer seg om denne «gaven», og snart begynner folk å komme hjem til henne med flasker fylt med jord, for at hun skal finne sannheten om deres kjære. I denne fortellingen utporsjonerer Reyes det realistiske, det fantastiske, det drømmeaktige og det kriminaltekniske.
Omtale fra Camino forlag.
Eg har sett jaguaren: latinamerikanske historier av Sigrun Slapgard
Eg har sett jaguaren utforsker politiske og personlige fortellinger fra det latinamerikanske kontinentet. Journalist Sigrid Slapgard tar leseren med til El Salvador, Colombia og Buenos Aires, der vi møter menneskene som står i sentrum av historien, mennesker som risikerer livet for politisk endring.
Boken er en sterk skildring av kontinentet og forfatterens erfaringer der.
Biblioteket anbefaler:
I orkanens skygge av Fernanda Melchor
Fernanda Melchors verden er full av mytologi og vold, og i likhet med Mariana Enriquez bruker Melchor slike elementer til å utforske det virkelige. En gruppe med lekende barn i en meksikansk landsby finner en kvinne død. Hvem drepte henne? Ryktene brer om seg, og som leser vet man aldri helt hvem man skal tro på.
I orkanens skygge utforsker et brutalt mord fra fire forskjellige karakterers perspektiv, med et oppslukende språk og uforglemmelig råskap.
Feberdrøm av Samantha Schweblin
En ung kvinne ligger døende på et sykehus i Argentina. Ved siden av henne sitter en gutt. Man skulle kanskje tro at de er mor og sønn, men det er de ikke. Likevel spør gutten endeløse spørsmål om kvinnens fortid, og hun svarer; et lappeteppe av grusomhet utformer seg gradvis.
Feberdrøm er en spennende og unik roman om konsekvensene av å manipulere, forstyrre og forvrenge naturen.
Arkiv over bortkomne barn av Valeria Luiselli
I Arkiv over bortkomne barn skriver Valeria Luiselli om flere vidt forskjellige reiser. En familie i New York pakker sakene og drar på biltur. Samtidig, i Mellom-Amerika og Mexico, er tusenvis av barn på vei til den nordamerikanske grensen, og ikke alle vil overleve turen.
Romanen er en viktig og høyst aktuell fortelling om barn på flukt, en nyskapende og politisk utgave av den amerikanske «roadtrip»-sjangeren.