Skeive klassikere
Skeiv kjærlighet har spilt en viktig rolle i verdenslitteraturen gjennom tidene, lenge før det ble tillatt å leve en skeiv livsstil. Her er noen av de vakreste skeive klassikerne fra 1900-tallet.
Henry Scott Tuke - The Bathers, 1922, Public domain, via Wikimedia Commons.
Kanskje er du også interessert i: Boktips med skeive stemmer
Ti skeive klassikere
Oscar Wilde: De Profundis
I 1895 ble den berømte forfatteren Oscar Wilde dømt til to års fengselsstraff på grunn av «grov uanstendighet» med en yngre mann. Mens han sonte dommen, skrev han et langt brev til denne elskeren. Brevet ble etter hans død publisert som De Profundis («Fra dybden»), og beskriver de uutholdelige forholdene i fengselet, der Wilde ble utsatt for hardt fysisk arbeid, utmattelse, sykdom og sosial isolasjon. Wilde mimrer tilbake til det ømme kjærlighetsforholdet med Alfred, og reflekterer rundt kunst, religion, moral og identitet. Dette må være en av de vakreste og såreste kjærlighetsbrevene i verdenslitteraturen, og er fortsatt en intens leseopplevelse i dag.
Virginia Woolf: Orlando
Orlando er en av Virginia Woolfs mest originale og lekne romaner, og er blitt stående som en feministisk klassiker. Boka handler om en aristokratisk gutt ved det engelske hoffet på 1600-tallet, som på mystisk vis skifter kjønn. Hen fortsetter å leve som kvinne gjennom århundrene, helt til 1920-tallet – uten å bli noe særlig eldre. Underveis møter hen viktige historiske personer, drar på reiser, blir forelsket, får barn og skriver lyrikk. Orlando er en underholdende og fantasifull fortelling, som tar opp temaer som tradisjonelle kjønnsroller, skeiv kjærlighet, cross-dressing og genderfluiditet.
Djuna Barnes: Nattskog
Nattskog kom ut i 1936, og følger kjærlighetslivet til en gruppe unge amerikanere og europeere som bor i Paris på 20-tallet. Vi følger dem gjennom en mørk og eksotisk underverden av kafeer, barer og salonger, full av eksentriske personligheter, farlig begjær og skjønnhet. Nattskog er en klassiker innen modernistisk litteratur, og var ifølge T.S. Eliot en av århundrets beste bøker. Djuna Barnes var en av de første forfatterne som skrev eksplisitt om homoseksualitet, og har hatt en stor påvirkning på en rekke forfattere fram til i dag.
Patricia Highsmith: Saltets pris
Boka bak den prisbelønte filmen «Carol» med Cate Blanchett og Rooney Mara i hovedrollene.
Nitten år gamle Therese er forlovet, mens den vakre og elegante Carol er gift og har en datter. De to kvinnene trekkes mot hverandre, selv om Therese er ung og usikker og Carol er forsiktig og tilbakeholdende. Da de drar sammen på biltur, er følelsene ikke lenger under kontroll. Men dette er USA rundt 1950, og et lesbisk forhold har sterke krefter mot seg. Boken ble første gang utgitt i 1952 under pseudonymet Claire Morgan. Først i 1991 kom den ut under Patricia Highsmiths eget navn og med hennes etterord.
James Baldwin: Giovannis rom
David er en ung, hvit amerikaner som bor i Paris. Han er forlovet med Hella, men når hun drar til Spania for å tenke over bryllupsplanene, innleder han et forhold til den italienske bartenderen Giovanni. Når Hella kommer tilbake forsøker David å gjenoppta livet med henne, men han klarer ikke å glemme Giovanni. I mellomtida har Giovanni kommet i en alvorlig konflikt med bareieren, som vil få alvorlige konsekvenser for ham. Giovannis rom kom første gang ut i 1956, og var Baldwins første roman med kjærlighet mellom menn som tema.
Tarjei Vesaas: Is-slottet
Denne norske klassikeren fra 1963 blir ikke vanligvis regnet som en typisk skeiv roman, men kan på mange måter leses slik. Boka handler om vennskapet mellom to småjenter Siss og Unn. Jentene dras på mystisk vis mot hverandre, men er også litt redde for hverandre. Unn går for langt inn i den frosne fossen, og Siss kjemper mot frosten i sitt eget sinn. Det er en roman om våknende følelser, om det å være alene og fremmed i verden, om barn på terskelen til voksenbevissthet, og det mørke grenselandet i sinnet der mange slags krefter, drømmer og drifter kjemper om makta. Uten tvil en av de vakreste og mest poetiske romanene skrevet på norsk.
Christopher Isherwood: En mann alene
Sør-California, 1962. Den middelaldrende, homofile engelskmannen George Falconer underviser i litteratur ved et universitet. For omtrent et år siden omkom samboeren Jim i en trafikkulykke, og George er fortsatt i dyp sorg. Hvordan skal han komme seg gjennom hverdagen? Gjennom relasjoner til andre mennesker, som venninnen Charlotte og studenten Kenny, begynner han likevel å tro at det er mulig å leve videre.
Audre Lorde: Hvem sa det var enkelt – Dikt i utvalg
Svart, lesbe, mor, kriger, poet. Slik beskrev Audre Lorde (1934-1992) seg selv. I seksti- og syttitallets USA ble hun kjent for sin kraftfulle og rike poesi. Hun brukte sin stemme til å bekjempe rasisme, homofobi og kvinneundertrykking helt til sin død i 1992. Diktene hennes er ofte sterke og eksplisitt politiske, men like ofte følsomme, nedtonede og poetiske. Denne nye utgaven fra 2021 er første gang Lordes dikt blir utgitt på norsk i en egen samling. Inkludert er det verdensberømte essayet «Poesi er ingen luksus». Svart, lesbe, mor, kriger, poet. Slik beskrev Audre Lorde (1934-1992) seg selv. I seksti- og syttitallets USA ble hun kjent for sin kraftfulle og rike poesi. Hun brukte sin stemme til å bekjempe rasisme, homofobi og kvinneundertrykking helt til sin død i 1992. Diktene hennes er ofte sterke og eksplisitt politiske, men like ofte følsomme, nedtonede og poetiske. Denne nye utgaven fra 2021 er første gang Lordes dikt blir utgitt på norsk i en egen samling. Inkludert er det verdensberømte essayet «Poesi er ingen luksus».
Gudmund Vindland: Villskudd / Stjerneskudd
Villskudd ble en sensasjon da den utkom i 1979. Romanen følger Yngve – en homofil gutt som vokser opp i Oslo – fra tenårene til perioden som ung voksen. Stjerneskudd fortsetter gjennom Yngves voksenliv. Historien om Yngve er også beretningen om homokamp i Norge på 60- og 70-tallet, om radikale politiske bevegelser, om angst og om vilkårene for kjærlighet. Språket preges av lekenhet og overskudd, og referansene til datidens populærkultur er mange. Romanene blander høyt og lavt, komikk og tragedie, opprør og analyse, råhet og ømhet. «Et fyrverkeri av en roman», ifølge Ingvar Ambjørnsen.
Jeanette Winterson: Skrift på kroppen
I en rolig engelsk forstad tennes et kjærlighetsforhold mellom navnløs forteller og en gift kvinne, Louise. Tilstedeværelsen av Louises ektemann, Elgin, gjør kjærlighetsforløpet umulig, og tvinger hovedpersonene til å ta vanskelige valg. Skrift på kroppen er først og fremst en forførende og filosofisk utforskning av kjærlighet, fysisk tiltrekning og kroppslig begjær. Winterson skriver poetisk, vittig og eksperimentelt.