Bjørneboe, Jens: Jonas (1955)

av Ida Grønseth Ohr — sist endret 2017-01-31T12:48:07+01:00
Vær forberedt på å bli rammet av stor sorg ved endt lesning. Ikke fordi historien slutter så sørgelig, men fordi historien slutter.
Jens Bjørneboe

Jonas

Aschehoug, 1955

Romanen om Jonas rommer både samfunnskritikk og skolekritikk. Jonas starter i første klasse, men etter hvert går det opp for ham og de andre i klassen at han ikke kan lese. Jonas utvikler seg ikke som forventet og utsettes for mobbing både fra lærere og medelever. Barn med svekkede sjelsevner sendes til hjelpeskolen «iddioten» og Jonas skjønner at han snart vil bli sendt dit. Fra seg av redsel og angst rømmer han hjemmefra på en båt, hvor han møter mannen som skal hjelpe og støtte ham i tiden framover. Også Jonas’ familie gjør alt i sin makt for at Jonas ikke skal falle utenfor. Løsningen blir en skole med en alternativ form for pedagogikk med fokus på kreativitet og fantasi, og hvor man tar høyde for at alle elever er forskjellige.  

 

Og her slutter historien om en gutt som ikke kunne lese på tross av at han var åtte år gammel, men som allikevel klarte å sette i gang mange ting ute i verden.