Collett, Camilla: Amtmandens døttre (1854-55)

av Marie Furnes Wiggen — sist endret 2017-01-31T12:54:17+01:00
Smarte Camilla Collett skrev norges første samfunnskritiske roman.
Camilla Collett

Amtmandens døttre

, 1854-1855

Camilla Collett var opptatt av kvinnens stilling i samfunnet, og hun blir sett på som et viktig forbilde for kvinner som kjempet for likestilling mellom kjønnene. Collett gjorde noe som var svært uvanlig for sin tid, hun skrev og tok opp sentrale samfunnsproblemer i tekstene sine. Romanen, Amtmannens døtre, ble først utgitt anonymt før hun satte sitt navn på den. Hun skrev om samfunnsproblemer som stod henne nært og som hun selv var kritisk til. Romanen fikk mye støtte fra kvinner og av dem som kunne kjenne seg igjen i romanen, men den møtte også mye motstand fra de som var svært uenige.

Amtmannens døtre handler om Sofie, som opplever at hennes to eldre søstre må inngå ekteskap mot sin vilje. Den kritiserer datidens ekteskap og hvordan disse blir inngått.

Når jeg så Caspers vise Louise kjærtegn, forekom det meg at hun led en offentlig beskjemmelse. Jeg kunne ikke tåle det; jeg ble opprørt på min stakkars søsters vegne; jeg kunne ikke holde det ut inne i huset, men jeg skjulte meg i skogen og i grotten.

Imidlertid nærmet seg den fryktelige dag da Louise skulle vies til Caspers. Jeg trodde bestandig at himmelen ville la det skje et underverk for å forhindre det. Det skjedde intet underverk, uten at det skulle være at Louise var forunderlig fattet. Det smertet meg mer enn det gledet meg. Enten jeg ville eller ikke, måtte jeg være med i kirken. Her så jeg Louise stå for alter med den mannen hun verken elsket eller aktet, og som siden har gjort henne så grenseløst ulykkelig.