Fossum, Karin: Elskede Poona (2000)

av Ragnhild Sæther sist endret 2017-01-31T12:57:12+01:00
Å tøye ”reglene” for krimgenren, slik det er gjort her, er sterkt - sterkt og fint.
Karin Fossum

Elskede Poona

Cappelen, 2000

Tragedien bak krimgåten i Elskede Poona er ekteskapet mellom norske Gunder og indiske Poona, som får en brutal slutt før det en gang fikk begynne. En etterlengtet velkomst på flyplassen blir forsinket med fatale følger, og det faller på politimennene Sejer og Skarre å finne ut hva som har skjedd.

Karin Fossum viser med Elskede Poona at det er mulig å skrive en spennende krimbok, hvor en også kan glede seg over et fint og uttrykksfullt språk, og ikke minst forfatterens psykologiske innsikt. Hun utfordrer også leseren til å se de involverte som mer enn bare gode eller onde individer. Virkeligheten, og derfor også drapssaken, er mer nyansert enn som så. Løsningen på krimgåten blir i så måte kanskje ”riktig”, og er i grunnen et modig valg av forfatteren. Å tøye ”reglene” for krimgenren, slik det er gjort her, er sterkt - sterkt og fint.

På et sted som dette vil folk beskytte hverandre. Slik er det alltid. Om de har sett noe de ikke forstår, så våger de ikke fortelle det. De regner med at det må være feil, for han er jeg vokst opp med, og han har jeg jobbet sammen med, og dessuten er det fetteren min.