Hopp til hovedinnhold

Morrison, Toni: Elskede (2003)

av Lene Heiestad sist endret 2017-01-31T13:06:57+01:00
Morrisons styggvakre og poetiske språk, store engasjement og de stadige skiftende rytmene i tempo og flyt, trekker oss inn i livsskjebnen til den tidligere slaven Sethe. Det går ikke an å forbli upåvirket av denne fortellingen.
Toni Morrison

Elskede

, 1987

Det er 1873, og den amerikanske borgerkrigen er over. Slaveriet er avskaffet, og de frigjorte slavene lever videre. Eller de forsøker å leve i de sterke etterdønningene av de ufattelige lidelsene de har gjennomlevd.

Vi følger Sethe, som har drept datteren sin, Elskede, under flukten fra fangenskapet sitt i Kentucky. Selv redder hun livet, og livet til sitt ufødte barn som senere får navnet Denver. Sethe, Denver, og de to brødrene hennes blir hjemsøkt i huset sitt av barnespøkelset Elskede. Brødrene orker det ikke, og rømmer. Denver blir alene med sin mor, mordersken, og gjenferdet. Ingen andre vil han noe med dem å gjøre.

Fortidens smerter blir lettere å bære sammen med medslaven Paul D. Han jager spøkelset, og det gryr et håp om å kunne begynne å leve, ikke bare eksistere.

Men Elskede vil noe annet.

Hun kryper opp fra elven i en kvinneskikkelse, et barn i en voksen kropp som tørster etter morens sorg og kjærlighet. Det skaper forvirring, ikke minst for den unge og sårbare Denver.

Hvordan kunne Sethe drepe barnet sitt, kan vi spørre oss. Men et større spørsmål er hvordan verden kunne bli slik at kvinner gjorde slike valg i 1873, fordi det å leve var verre enn døden. Det er en stor, sterk og skremmende kjærlighet som ryster en langt inn i margen.

 

Å sette seg fri var én ting; å gjøre krav på å eie seg selv som fri, var noe annet.