Mykle, Agnar: Lasso rundt fru Luna (1954)

av Nina Karlsen sist endret 2017-01-31T13:07:26+01:00
En litterær symfoni. En reise. En ung manns refleksjoner over mellomkrigstidens Norge, en beskrivelse av hans problematiske forhold til sin far, bror og kvinnene han møter.
Agnar Mykle

Lasso rundt fru Luna

Gyldendal, 1954

En av landets største forfattere, eller som han titulerte seg selv: “the greatest writer in the world", deler sine betraktninger om mangt og meget -  fra tannhelse til symfonisk musikk i fabrikkene. Hans opprør mot den etter hans mening "spissborgerlige og puritanske" væremåten og ikke minst tidens strenge seksualmoral, kommer til uttrykk i fortellingen om det som senere er blitt kalt  "hujende sengegymnastikk". Skildringen av kvinneskikkelsene avslører at han nok ikke er så fordomsfri som han påberoper seg, denne skrivekunstens mester.

 

Og han visste at om han selv en gang kom så lavt, at han bare hadde en eneste krone igjen til seg selv, sine eventuelle hustru og sine tolv uthungrede barn, så skulle han ikke kjøpe et stort stykke billig ost og spikke det ut til dem ved hjelp av en ostehøvel. Han skulle kjøpe en snei av den beste ost som var å oppdrive, han skulle kutte den opp i terninger så store som fyrstikkesker, og han skulle dele dem ut med raus og varm hånd. Efterpå skulle de dø.