Tan, Shaun: Ankomsten (2006)

av Ragnhild Sæther sist endret 2017-01-31T13:15:25+01:00
Vakkert og viktig.
Shaun Tan

Ankomsten

, 2006

Er dette en bok om en immigrant, eller er det en bok om Immigranten? En mann må forlate kone og barn, og prøve å finne en bedre framtid i et fremmed land, på andre siden av et veldig hav. Alt han møter er nytt, ukjent og forvirrende. Han befinner seg i en situasjon hvor han må stole på fremmede menneskers godhet.

Denne grafiske romanen er utrolig vakkert og spennende illustrert, noe som inviterer til ulike lesemåter, enten en leser for å vite hvordan det går til slutt, eller en gransker “rute for rute” for alle detaljer, nyanser ... og ikke minst tegn. Forfatteren viser og antyder mye, men overlater til leseren å forstå og oppdage mer og mer.

Ankomsten er en vakker bok i form og innhold, og det er like lett å bli grepet av det første som det siste. Den kan leses flere ganger, og stadig tilby noe nytt og fascinerende. Anbefales til lesere i alle aldre. Forresten: Bør en si “lese”, all den tid boken ikke inneholder et eneste ord? Shaun Tan viser oss, at en faktisk ikke trenger ord for å formidle det som er vakkert, og det som er viktig. Slik kan det være med stor kunst.

 

Norsk formgiving ved Sindre W. Goksøyr (2008)