av admin sist endret 2022-11-16T11:44:17+01:00
Den 9.oktober 2003 sendte biblioteket ut en serie spørsmål til forfattere tilknyttet vestlandet. Spørsmålene er gjengitt i kortform.
Hvordan ser arbeidsdagen din ut?

Når jeg skal skrive, har jeg ingen rutine på hvordan det skal foregå. Jeg kan for eksempel skrive i ti minutter rett før jeg skal avgårde til et sted, eller mange timer fra morgenen av. Det kommer helt an på hva jeg holder på med ellers. Siden jeg ennå ikke er økonomisk etablert som forfatter, holder jeg stadig på med andre ting.

Litt om bakgrunnen din?

Litteratur har alltid vært en viktig del av livet mitt, både som barn og voksen. Jeg har blitt fortalt for, lest for, lest selv og i ti-årsalderen begynte jeg også å skrive. Jeg gikk et år på Forfatterskolen Heimly folkehøgskole på Finnsnes da jeg var nitten, og der bestemte jeg meg for å satse på skrivingen. Etter det året skrev jeg mye og etter to år debuterte jeg med min første roman. Ellers har jeg studert på universitetet og har en cand.mag-grad med mellomfag i litteraturvitenskap.

Føler du deg beslektet med en bestemt litterær tradisjon? I hvilken grad preges du av dine lesninger?

Jeg har blitt begeistret for og oppglødd over mange forfattere og bøker, men i hvilken grad de påvirker meg er ikke lett å si. Jeg blir inspirert av mange forskjellige måter å skrive og å se verden på, men jeg vil alltid arbeide for å finne mitt eget i skrivingen, og ikke skrive noe jeg allerede har lest hos noen andre, uansett hvor full av beundring jeg er. Tematisk sett blir jeg aldri særlig inspirert, tror jeg, men språk og skrivemåte blir jeg inspirert og preget av.

Hva er det som driver deg til å skrive?

Slik jeg ser det, er det ingen andre enn meg selv som ønsker at jeg skal skrive. Derfor må jeg selv finne en mening med det og i det at akkurat jeg skal gjøre det. Den meningen kommer ikke utenfra, den er det ingen andre som gir meg. Det er ikke noe utenfra som driver meg til å skrive, det er en naturlig ting for meg å gjøre, min måte å tenke og si ting på.

Kan du fortelle om noen store skriveopplevelser?

Jeg har bare hatt en eneste skriveopplevelse, og det var da jeg begynte å skrive på min første roman og forstod at det var stoffet til en hel roman jeg holdt på med. Ellers har jeg ingen opplevelser i min egen skriving- det er mer hardt arbeid.

Hvordan forholder du deg til egen biografi og minner i bøkene dine?

Jeg ser på min biografi og mine minner som et enormt erfaringsfelt jeg kan benytte meg av. Jeg har skrevet mye om barndom og da har jeg benyttet meg av erfaringer jeg selv gjorde som liten, for eksempel hvordan det føltes å være svett inni en ullgenser med høy hals, vaske hendene i en vask som var for høy sånn at vannet rant nedover armene inn i genseren, eller hvordan det var å ha en lillesøster som var helt annerledes enn en selv. Men jeg har aldri skrevet om mitt eget liv på den måten at det er meg det handler om.