Intervju med Ragnar Sandbæk

av admin sist endret 2022-11-16T11:50:42+01:00
Den 9.oktober 2003 sendte biblioteket ut en serie spørsmål til forfattere tilknyttet vestlandet. Spørsmålene er gjengitt i kortform.

Hvordan ser arbeidsdagen din ut?

Fullt belagt som seksjonssjef i Fiskeridirektoratet inkl. mye reisevirksomhet. Skriver innimellom i økter: helger og ferier.

Kan du fortelle litt om bakgrunnen din?

Det var mentor/visegeneral/venn og adjunkt Jack Berntsen i Svolvær som oppfordret meg til å skrive "skikkelig" i begynnelsen av 1970-årene da jeg hadde noen gode år i Lofoten. Men før det drev en kamerat og jeg med en del diktskriving i studentsammenheng (bl.a. norsk haiku...) her i Bergen i midten av 1960-årene. Disse ble stort sett fremført i kjelleren i det gamle studentsenteret i Parkveien 1. Hadde også en del samarbeide med bl.a. nå avdøde poet og universitetslektor Johanna Schwartz. Det var Knut Faldbakken og nå avdøde Sigmund Hoftun som fikk meg inn på Gyldendal i sin tid.

Hvilken litterær tradisjon eller familie føler du deg beslektet med?

Alt fra Ernest Hemingway (besøkte graven hans i Ketchum, Idaho nå i oktober) til miljøet rundt Vinduet og Nord-Norsk Magasin.

Hva driver deg til å skrive?

Gir mening så absolutt - men gi meg tid! Arbeidssituasjonen gir meg altfor liten tid til skriving. Har roman på lager, men kontinuiteten mangler og tidsklemmen råder.

Kan du fortelle om noen store skriveopplevelser?

Min første diktsamling "Barents Blues", Gyldendal 1980 var en sann svir å skrive. Full fart og pang-pang. Forløsning for å si det litt høytidelig. Satt også i Danmark en sommer og la inn 100 sider til den romanen som ikke kom. Nitid og spennende. Ellers var det jo gøy å skrive (samt fremføre) rocketekster under mitt alter ego DR. FISH (en del plater i begynnelsen av 1980-årene).

Hva betyr biografi og minne for deg i bøkene dine?

Ikke helt sikker på det, men jeg skriver mye om det som er opplevd etter et nokså langt og viderverdig liv i inn- og utland.