Kommandør Treholt & ninjatroppen

av Arild Ness sist endret 2017-01-16T11:00:16+01:00
Det er Norge på åttitallet. Krigen er av det kalde slaget og kommandør Treholt og HM Kongens ninjatropp må dempe gemyttene mellom øst og vest, koste hva det koste vil!
Thomas Cappelen Malling

Kommandør Treholt & ninjatroppen

Paramount Home Entertainment, 2010, Norge

Kong Olav (herlig fremstilt av Trond Viggo Torgersen) har opprettet sin egen lille ninjatropp under den kalde krigen. Under ledelse av kommandør Arne Treholt blir deres formål å stoppe de CIA-finansierte grupperingene Stay Behind fra å gjennomføre terroraksjoner på norsk jord. Sabotasjene lykkes gang på gang, noe som etter hvert fører til at en pris settes på Treholts irriterende hode.

Kommandør Treholt & ninjatroppen er en absurd historie som leker med underlige effekter som ikke alltid er like forseggjorte. En konspiratorisk humorfilm som ikke alltid er like gapskrattende, men i bunn og grunn så rar at man ler likevel. Ninja-vold og animasjonseffekter gjort på en naiv og amatørmessig måte, men fremlagt så tydelig «med vilje» at dette blir virkemiddel som er der for å tjene en funksjon.

KT&n er også en 80-talls-pastisj som estetisk tar oss 30 år tilbake i tid i klesstiler, visuelle uttrykksmåter og referanser. For eksempel ved bruk av frekvente norske film- og nyhetsklipp fra 1980-tallet filmen gjennom. Regissør-debutant Thomas Cappelen Malling har også tjent på sin noe spesielle markedsføring, med blant annet filmplakaten som oser av klassisk b-film estetikk, utgivelse på VHS og en trailer som ikke lover mindre enn den gir.

Men er filmen noe bra da?

Vel, dette er en film hvis kvaliteter har blitt bedømt i alle retninger, fra den totale slakt til den mest overdådige beundring. Men som alltid er det best å se filmen selv og gjøre seg opp sin egen mening....