La Strada

av Vibeke Garrod sist endret 2020-11-17T15:22:59+01:00
Har du aldri sett en Fellini-film sier du? Da er det på tide med litt filmhistorie.
Federico Fellini

La Strada

Star Media, 1954

Federico Fellini, navnet har du nok hørt. Men hvordan er disse filmene hans? Titlene er også kjent; La Strada, 8 ½., Amarcord, La Dolce Vita. La oss starte med La Strada, så kan du sjekke ut flere etter hvert.

Landeveien er den norske tittelen på denne vakre filmen fra 1954. Vakker, men også fryktelig trist! Den starter ganske brått med at den unge jenta Gelsomina må forlate familien sin, og følge med den fremmede Zampano for 10.000 lire. Mannen er en gjøgler som trenger hjelp til sin omreisende forestilling. Stakkars Gelsomina skjønner raskt at Zampano er en følelseskald og brutal mann, men hun forblir likevel trofast ved hans side.

Fellini valgte den amerikanske skuespilleren Anthony Quinn i rollen som Zampano, og han tolker rollen godt, som både karismatisk og egenrådig. Giulietta Masina, som var Fellinis hustru, spiller Gelsomina. Sjelden har jeg sett en skuespiller med et så uttrykksfullt ansikt. Hennes personlighet er helt unik, hun kan skifte fra barnslig jentunge til moden kvinne på et øyeblikk. Ja her har jeg fått meg en ny favoritt-skuespiller. La Strada vant Oscar for beste utenlandske film i 1957.

Etter å ha sett denne er jeg veldig klar for å se flere Fellini-filmer. Fortsettelse følger!