Ingen plass for pingler!
Naturens underverden
Smil til det skjulte kamera!
Selv om insektene er små, noen knapt synlige for det blotte øye, er det likevel mulig å granske det yrende dyrelivet med små linser, kameraer og mikrofoner som gjengir denne miniatyrverdenen i ”full størrelse”. Det nesten usynlige, det som er høyt oppe eller langt nede (til og med under bakkenivå), kommer plutselig veldig nært. Om natten filmer man med infrarød film, og med ett er den vakre og dødelige skorpionen selvlysende. Frekt kanskje, å spionere slik på våre små venner, men det ser ikke ut til at filmteamet er i veien for noen.
-at kjempemeitemark kan bli opp til 2 meter lang
-at øyenstikkere har to par vinger, og beveger dem uavhengig av hverandre.
-at kamuflasje er en kunstform? En pinne trenger slett ikke være en pinne. Har du sett godt nok etter?
Oss og dem
Attenborough lærer oss om dyrenes dagligliv og relasjoner til hverandre, ved å sammenligne dem med oss. Parallellene mellom menneskers liv og levnet og dyreverdenen, er et fint pedagogisk grep, som gjør timene med våre virvelløse medskapninger interessante og morsomme.
Ja, de er småkryp blant annet i jungelen, i skogen, i ørkenen; men de er også hunner og hanner, mødre og fedre, avkom, beilere, røvere, slåsskjemper og arbeidsjern. De er i full aktivitet der de duellerer på livet løs, prater over hagegjerdet, samler inn forsyninger, mater ungene og gjør seg tiltalende for å finne en make.
David Attenborough
Årets tema for Forskningsdagene er kommunikasjon, og David Attenborough og naturfilmene han er med på å lage, er et godt eksempel på hvordan forskning og kunnskap kan deles med alle. Man er aldri for for ung eller gammel til å lære noe nytt.
Han er en kunnskapsrik og morsom formidler, og hans undring og beundring over det han ser, er veldig smittsom. Han inspirerer også til kunnskapslyst om noe svært viktig: Nemlig vår egen klode. Alt henger sammen, og vår gjensidige avhengighet ser ut til å være et viktig moment i naturleksjonene hans.
David Attenborough formidler naturens underverden på en slik måte, at vi ender med å bruke timer på å studere den. Det er godt gjort!