Verdens eldste kunstgalleri
Cave of forgotten dreams
Det er kveldstid den 18. desember 1994. Jean-Marie Chauvet, Eliette Brunel Deschamps og Christian Hillaire er i ferd med å sette sine bein i en grotte som ikke har vært besøkt på kanskje 20.000 år. De tre vennene har vært huleforskere og dedikert til speleologi i mange år, og endelig skal alle timene med arbeid gi gevinst. En gevinst som er mer fantastisk enn de noen gang kunne forestilt seg!
De kryper gjennom smale ganger, bruker en stige for å klatre dypt ned i hulen, og der åpenbarer det seg en enorm hule med flere rom. En hule fra paleolittisk tid som altså har vært forseglet i tusenvis av år, ettersom den opprinnelige inngangen ble blokkert grunnet erosjon og steinras. Det går nesten ikke an å forestille seg hva de tre så og opplevde denne kvelden i hulen. Men du kan få noen smakebiter i dokumentaren Cave of forgotten dreams av den tyske regissøren Werner Herzog.
Som en av ytterst få, maksimalt heldige personer, fikk han besøke hulen sammen med et lite filmteam. Her snakker vi 8000 kvadratmeter hule, den er over 500 meter lang, og inneholder mer enn 1000 veggmalerier. Det er ulike dyr som avbildes, blant annet mange hester og en ugle. Men for det meste er det farligere dyr som ikke ble jaktet på, slik som bjørner, mammut, neshorn og løver. Radiokarbondatering har fastslått at noen av maleriene kan være så gamle som 30.000 år. Materialene som ble brukt var oker og kull, og redskaper for å tegne var for eksempel pensler av hestehår.
Det er altså strenge begrensninger på hvem som får æren av å komme inn i Chauvet-grotten og det er en god grunn til det. Myndighetene tok lærdom fra andre grotter som var blitt åpnet for mange mennesker, blant annet Lascaux-grotten, hvor lysforurensning, luftfuktighet, og karbondioksid fra pusten til besøkende var med på å ødelegge omgivelsene.
Du kan også lese om dette herlige grotte-vidunderet i boka Chauvet Cave: The Discovery of the Worlds Oldest Paintings.
Ressurser: