Hopp til hovedinnhold
av Harald Herresthal: Drømmen om udødelighet : 1862-1880 — sist endret 2016-09-17T02:06:03+02:00
Annen tittel: Den 10de December, The Visit to the Mountain, Visit to the Herd-Girls of Norway.

I bibiloteket

Komponert 

1848-49; omarbeidet 1864.

Fremført første gang

Chris­tiania, 10. mars 1849 med tittelen Den tiende December, 1.9.1849 med tittelen Et Sæterbesøg.

Form og historikk 

Se Herresthal 2009:35

Tilegnet

Det norske Studen­tcrsamfund

Originalmanuskript

originalmanu­skriptet skal ha blitt brent av Ole Bulls svigerinne, Johanne Margrethe Hagerup Bull, før 1868.

Manuskripter

A: «Et Sæterbesøg» componeret af Ole Bull, for fiolin og klaver. Fiolinisten Fredrik Ursins eksemplar i a-moll, N Onm, ms. 186, eske 21.
B: Fantasia für Violine & Pianofortebegleitung, Et Sæterbesøg. Avskrift i c-moll uten komponistangivelse og med enkelte endringer i forhold til manuskript A. Norsk Musikksamling Ms. 186, eske 21.
C: Et Sæterbesøg for fiolin og klaver. Avskrift i Knut Hendriksens manuskriptsamling, Valestrand. Fiolinstemmen i a-moll, klaverstemmen i b-moll. Ubetydelige forskjeller i forhold til manuskript A,B og C.
D: Et Sæterbesøg («Visit to the Herd-Girls of Norway»). Orkesterstemmer i Dess-dur; N Onm, ms. 186, eske 21.
E: Et Sæterbesøg, kopi av orkesterpartitur (orkesterstemmer i a-moll og d-moll), Trondheim, 22. juni 1865; N Onm.
F: Utvidet versjon av Et Sæterbesøg for fiolin og klaver med den svenske folketonen «I Rosenlund», som i likhet med flere andre svenske folketoner er basert på akkordprogresjonen til den kjente sarabanden, «La Folia». Melodien ble benyttet til Johan Sebastian Welhavens sang «Hvor sødt at favnes i Aftnens fred», som var en hyllest til Ole Bull i 1838; Knut Hendriksens manuskriptsamling, Valestrand.
G: Utvidet versjon (identisk med F) av Et Sæterbesøg for strykeorkester/strykekvintett med melodien, «I Rosenlund»; Knut Hendriksens manuskriptsamling, Valestrand.
H: Et arrangement av Kristofer L. Framstad fra Kvikne i Østerdalen. Framstad har utvidet komposisjonen ved å føye til imitasjon av kubjeller og lokk (Kom, kyra!). I tillegg har han føyet til følgende folketoner: «Huldra aa en Elland», «Huldrekvæe», «En liten Gut i fra Tistedalen», «Aagots fjeldsang» fra Waldemar Thranes syngespill Fjeldeventyret, «I fjor gjett’ eg Geitin». Deretter følger som vanlig «Sæterjentens søndag»; N Onm.

Trykte utgaver

1. Et Sæterbesøg, Violin-Fantasi komponeret af Ole Bull med pianoakkompagnement, utgitt av Alexander Bull (identisk med manuskript A), Warmuths Forlag,1885.
Sara Bull hevder i et tidsskrift i 1901 at hennes mann ikke spilte verket slik det ble utgitt. Hun hevdet han benyttet mange finesser som ikke var med i den trykte versjonen.
2. A Mountain Vision (Et Saeterbesøg) for fiolin og piano, new York 1903.
3. Minne af Ole Bull. Fantasi för piano öfver «Et Sæterbesøg», Stockholm: Lundquist.
4. Reminiscenzer fra Sæterbesøget, i: F.A. Reissiger, Ole Bull’s Favorit Compositioner, Warmuth 1880.