Det blir sagt at kun to ting i livet er sikkert - døden, og skatten. Etter ti år med best of fra oss i spillteamet er det vel ettertrykkende klart at to nå har blitt tre. Vi er ustanselige. Urokkelige. Uungåelige. Som døden. Og som skatten.
Dere er heldig som har oss. Spillteamet. Alles beste venner. For årets beste er en grunn til å feire livet, en grunn til å feire vår generelle velstand! Ingenting holder oss lengre vekk fra de to andre, enn muligheten til å kunne nyte
Årets beste spill.
GRIMMALKIN
GRIM: Liker best konkurransespill med gode venner. "Vi leker ikke spill."
3. Den of Wolves (Megagame: 2019)
Megagame er et konsept hvor man spiller sammen med 30 til 100 andre spillere, i et stort lokale (som denne gang, på Spillhuset i Bergen), hvor spillerne ikke har helt oversikt over hva som skjer. Man får midlertidige objektiver som man skal prøve å nå, og ressurser som fort forsvinner, som man må forhandle om å få tilbake – eller få andre spillere til å bruke dem istedenfor at ditt lag bruker dem. Må prøves!
2. Grand Theft Auto: The Trilogy (PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series, Switch, Windows: 2021. iOS, Android: 2023)
Et lite møte med corona tidligere i år ga meg et lengre gjenmøte med barndommens storhetstid, og lot meg fullføre noen oppgaver i spill jeg aldri fikk gjort i mine yngre dager. Ser man bort fra det som på tidlig 2000-tallet var edgy humor, men som vi nå med rette gjenkjenner som misogyni og trangsynthet, så er GTA-triologien et strålende eksempel på hvordan spill satt i åpne verdener kan gjøres. Måten GTA-formelen lar deg spille gjennom historier relativt uavbrutt, og lar spilleren ta kontroll i situasjoner hvor andre spill ofte kjører en “fade to black” for så å gjenoppta historietråden med at karakteren din nå har flyttet seg fra en oppdragsgiver til en arbeidsplass, føles riktig ut. Man får et inntrykk av å leve i en verden som beveger seg og er levende.
1. Vampire Survivors (Xbox One, Xbox Series, Windows, MacOS, Android, iOS: 2022)
De fleste er sikkert kjent med bullet-hell, eller SHMUP-sjangeren. Vampire Survivors gir deg muligheten til å være kulene.
Vampire Survivors er et bullet-heaven, hvor du gjennom tilfeldige oppgraderinger kan utstyre karakteren du bruker til å bli en uslåelig helt som ødelegger alle endeløse flommer av fiender rundt deg. Rundene tar maks 30 minutter å gjennomføre, så det er lett å bare ta en runde.
HELENE
HELENE: Lever for rollespill og åpne verdner. "Er der magi? Jeg liker magi."
4. Kena: Bridge of Spirits (PS4, PS5, Windows: 2021)
Bli med den unge åndeguiden Kena i hennes reise for å hjelpe ånder å krysse over til den andre siden. Vi kommer inn i spillet i det Kena kommer til en liten landsby, den er forlatt og med korrupte monstre. Noe har skjedd her, og Kena må finne ut hva. Hun har blitt sendt på oppdrag for å frigjøre åndene som henger igjen i landsbyen, og å bekjempe ondskapen som henger over den.
Med et Pixar-lignende utrykk og søte åndekompanjonger, er Kena: Bridge of Spirits et spill det er lett å kose seg med, med utfordrende utfordringer, en engasjerende historie og søte karakterer. Hva mer kan en ønske seg?
3. Disney Dreamlight Valley (Early access: 2022. PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series, Switch, Windows, MacOS: 2023)
De siste årene har det kommet flere og flere spill i det vi kan kalle “cosy gaming”, eller kosespill, spill en kan sitte seg ned med, innpakket i et teppe, og bare slappe av. Nå har Disney kommet med sitt innslag, et veldig Animal Crossing-lignende spill, navngitt Disney Dreamlight Valley. Men ikke alt er så drømmende som tittelen tilsier: ond magi har tatt over, og vi må frigjøre de kjente og kjære Disney og Pixar-karakterene fra magiens innflytelse!
Et spill en kan lett bruke mange timer av dagen i, og om en liker Disney, Pixar og Animal Crossing, så vil jeg si det er vel verdt det!
2. Pokémon: Scarlet/Violet (Switch: 2022)
Guess who's back? Back again... Pokémon, tell a friend!
Nei, hva kan en si? Pokémon gir litt blandede reaksjoner blant folk når det kommer et nytt spill i hovedspillserien deres - enten er reaksjonene veldig positive, ellers er folk rimelig lei. Og jeg ser at noen syntes Pokémon ikke er det samme, det er for mange Pokémon, spillmekanikken er det samme. Joda, jeg ser den.. men… Pokémon!!
Jeg lar meg fortsatt glede av å starte opp et nytt spill, å utforske dette nye landet eller regionen, å lage til Eevee-squaden min med bare utviklingene til Eevee-er. Neida, jeg liker ikke alt av det nye, og jeg savner blant annet å ha en rival som velger den Pokémon-en som er god mot den jeg velger, men det er noe trygt og godt i det kjente likevel.
Det Pokémon er veldig god på er å appellere til nostalgien jeg (og mange andre) har for serien. Samtidig viser det seg at Pokémon klarer å få med nye generasjoner av spillere inn i serien sin, gang på gang, og Scarlet/Violet er nok intet unntak.
1. Unpacking (Windows, Switch, Xbox One: 2021. PS4, PS5: 2022)
Jeg fikk høre om Unpacking på et seminar, og visste egentlig ikke hva jeg skulle forvente når jeg begynte å spille det. Alt jeg egentlig visste var at jeg skal pakke ut, og spillet har vunnet masse priser, blant annet 2 BAFTA-priser, og ble kåret til årets spill av Eurogamer.
Så hva er Unpacking? Unpacking er et hjernetrim-spill hvor du skal pakke ut det som er pakket i eskene. Tingene har ikke en riktig eller feil plass, men de må være i riktig rom, og for noen så stopper gjerne forklaringen på hva Unpacking er der. Men jeg ble straks dratt inn i fortellingen som gjemmer seg bak denne enkle spillmekanikken. Det er ingen tekst eller tale, men for hver gang du åpner en eske, lærer du noe nytt om denne personen du pakker ut for, og for hver gang personen flytter så får du fortalt hvor de er i livet: hva har endret seg siden forrige gang, hva er likt som før? Men alt dette får du ikke gjennom noe som blir direkte fortalt til deg. Det er din oppfattelse av hva spillet prøver å fortelle deg. Så kanskje jeg forstår historien annerledes enn deg? Og det er akkurat det som er så fantastisk med dette spillet! Den utradisjonelle måten å fortelle en historie på.
Absolutt mitt topp spill fra 2022 og det spillet jeg går rundt og anbefaler til alle!
JANETTE
JANETTE: Foretrekker en god historie og en dolk i hver hånd.
3. Assassin's Creed Odyssey (PS4, Xbox One, Stadia, Luna, Windows: 2018)
Jeg har nok en gang tatt på meg oppdrag som snikmorder, denne gangen i forkledning som Kassandra i Assassin's Creed Odyssey. Allerede som barn opplever Kassandra å bli forrådt av en av de som står henne nærmest, nesten som en ordentlig gresk tragedie! Uten å røpe noe av handlingen snakker vi her familiekonflikter ala Game of Thrones. Det er mye reising i dette spillet, og jeg digger å seile fra øy til øy i det greske landskapet sammen med mitt trofaste mannskap. For det meste blir min Kassandra omtalt som redningskvinne hvor hun enn drar, selv om det innimellom også blir slengt et “kjeltring” etter henne.
Variasjonen mellom å ha samtaler med gamle greske filosofer for så i neste øyeblikk være i tøffe boss-fighter mot greske mytologiske monstre, har gjort at jeg har kost meg ganske mye med AC Odyssey i 2022.
2. The Last Campfire (PS4, Xbox One, Switch, iOS, MacOS, Windows: 2020)
I The Last Campfire spiller du Ember, en søt liten figur som kan minne litt om hovedkarakteren i spillet Journey. Som Ember er oppgaven din å få fyr på leirbål og å lede fortapte sjeler til disse bålene. For å hanke inn de fortapte sjelene, i spillet kalt Forlorns, må man løse ulike hjernetrim-oppgaver av varierende vanskelighetsgrad. I løpet av spillet møter man mange karakterer hvis historie vi får høre, og noen av disse er ganske triste. Klarer Ember å hjelpe disse tragiske skjebnene?
The Last Campfire er et nydelig lite indie-spill om å finne og gi lys i mørket <3 Anbefales!
1. Crystallo (Brettspill: 2018)
En drage har kidnappet seks andre mytologiske vesener og holder dem fanget i redet sitt. Kan du redde dem? Og klarer du deretter å fange dragen? Det er dette som er målet i brettspillet Crystallo. Ved hjelp av å kombinere krystaller på kort, skal man forsøke å befri en flammerev, en føniks, en enhjørning, en isulv, en sjøhest og en fe.
Kortene er nydelig designet og spillet er lett å forstå. Dette er et enspiller brettspill, men det betyr ikke at man ikke kan sitte flere sammen og spille. Og kanskje kan det være greit å være flere, for her må man virkelig bruke de små grå!
Hederlig omtale: Jeg har spilt katt i to omganger i år; første gang som Mae Borowski i Night in the Woods (2017) og andre gang som en løskatt i Stray (2022). Bortsett fra at de har til felles at hovedkarakteren er en katt, er de også veldig gode spill, som absolutt kan anbefales!
LASSE
LASSE: Alltid på utkikk etter den dyptgående og altoppslukende spillopplevelsen.
4. AI: The Somnium Files (PS4, Switch, Windows: 2019. Xbox One: 2021)
Som spesialdetektiv Kaname Date forsøker man å løse en drapsgåte i Tokyo, og man vikles snart inn i et nett av mistenkte som på ingen måte har rent mel i posen. Er gjerningspersonen å finne på vitnelisten? Eller er det du som er drapsmannen? Saken minner nemlig veldig om en tidligere drapsbølge, og for en eller annen grunn husker du ingenting fra den tiden ...
Med det er scenen satt for en snurklete historiefortelling, hvor ingen ønsker å fortelle alt de vet, og alle er potensielt skyldige. Spillets fortelling skjer for det meste i visuell roman-format og foregår i typegjenkjennelige japanske omgivelser, hvor man gjennomfører åstedsundersøkelser og vitneintervju.
Det er først når man får vitner med til etterforskningsenheten at man treffer spillets unike gameplay. Ved hjelp av spesialbygget maskineri kan Date dykke inn i vitnenes underbevissthet for å finne ledetråder og hemmeligheter som vitnet ikke har delt. I psynch-spillmodusen forsøker man å gjenskape et minne fra vitnets underbevissthet, og ens valg i drømmeverdenen vil påvirke fortellingens forgreninger, noe som sender spillets videre hendelser i vilt forskjellige retninger.
Selv om deler av fiksjonen bærer smertelig tungt preg av anime-stereotypier, er AI: The Somnium Files en velskreven fortelling med gode karakterpresentasjoner og god fortellingsflyt. Fortellingen virker kronglete og motstridende til å begynne med, men etter hvert som man løsner opp i narrative floker og opplever forskjellige perspektiver, blir hendelsesforløpet litt klarere.
3. Cartographers (Brettspill: 2019)
Cartographers er en lavterskel brettspillopplevelse som døyver tegneabstinensene. Spillet kan spilles enten på egenhånd, eller sammen med så mange medspillere man ønsker, så lenge man har nok spillark og tegneblyanter til alle. I løpet av 30 til 45 minutter utforsker man ukjent villmark, og tegner eget kart basert på kort som trekkes. Vinneren er den som best klarer å følge målsetningene for hver runde.
Enkle regler, samkjørte spillerunder og kort spilletid gjør Cartographers velegnet til spillere i alle aldere og av de fleste temperamenter. Spillet er veldig greit som oppvarming til tyngre spill, eller som et lite avbrekk i hverdagen.
Sjekk gjerne hasjtaggen #cartographers på Instagram for tegneinspirasjon!
2. Guilty Gear Strive (PS4, PS5, Windows, Arcade: 2021. Xbox One, Xbox Series: 2023)
Vinneren fra fjoråret keeps on rockin’. Strive er nå litt over ett år gammelt, og vinden blåser i seilene som aldri før: nye spillere kommer til daglig, og takket være mulighet for kryss-spill mellom PC og PlayStation, kan man nå spille på den plattformen som passer best, uten at det påvirker hvem man kan spille sammen med. Og attpåtil er Xbox-slipp annonsert for 2023. Det er med andre ord den perfekte tiden å slenge seg med hvis du ikke har spilt Strive enda.
Samtidig er Street Fighter 6 på horisonten, og lar mange konkurransesøkende spillere drømme om nye, grønnere enger. Hvordan generelle kjernemekanikker og videre spillbalanse behandles kommer derfor til å avgjøre hvor vidt Strive fortjener pallplass også til neste år.
1. Warhammer 40.000: Darktide (Windows: 2022. Xbox Series: kommer)
I det grimme mørket i den fjerne fremtid er det, som kjent, bare krig.
Sammen med tre andre spillere blir man slengt inn i diverse korte oppdrag i kolossbyen Tertium, og i løpet av kort tid får man oppleve utallige nyanser av skitne og industrielle bykomplekser, alltid fylt av endeløse horder med kjettere og mutanter som ønsker å ta deg og dine kompanjonger av dage.
Takket være et mer hybrid kampsystem, større våpenvariasjon og mer polerte spillnivåer er Darktide en enda bedre opplevelse enn Fatsharks tidligere –tide-spill, men det som kanskje er min største glede, er hvordan man får presentert Warhammer 40.000-universet. Som gammel Warhammer-fan varmer det hjertet når man får se en bit av miniatyrhobbyen bli presentert så detaljert og livaktig som i Darktide, der man nærmest kan lukte rusten og føle den altomspennende forvitringen fra fiksjonen i hver piksel på skjermen. For W40k-universet er dystert og fortapt, og forfallet som har pågått i over 10.000 år er fremtredende i ens omgivelser, i de korte samtalene mellom spillets karakterer, i spillets stemningssettende lydspor (av komponist Jesper Kyd), og i selve fortellingen man tar del i.
Darktide er en hektisk, pulsdrivende opplevelse som egner seg best for entusiaster, men kan også nytes sammen med mer avslappede spillere, da vanskelighetsgraden på et oppdrag kan varieres fra “en koselig spasertur (i ukoselige omgivelser)” til “åherregudhjeeeeeelp!”.
LENE
LENE: Snubler over snåle skatter i Switch-butikken, gjerne med sankemekanikker, dyreklapping, okulte vibber og litt for mange hattevalg.
4. KeyWe (PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series, Switch, Windows: 2021)
Jeff og Debra er to kiwier som har klart å skaffe seg jobb på postkontoret. Siden de ikke kan fly, må de gjøre jobben ved å skyve eller dra objekter, skrike inn i mikrofoner og lande på knapper. Lønnen utbetales i frimerker, som kan brukes til å kjøpe kosmetiske oppgraderinger. Kiwiene ser umåtelig søte ut i små hatter, så man tar gjerne en kort runde til i dette ypperlige samarbeidsspillet for å sanke nok frimerker. Nivåene er varierte, morsomme å spille, men til tider nokså panikkinduserende, så det er derfor inderlig fornøyelig når man finner en god måte å løse et nivå på sammen.
3. Boyfriend Dungeon (Xbox One, Xbox Series, Switch, Windows: 2021)
En sommer flytter du til Verona Beach for at søskenbarnet ditt skal hjelpe deg å møte nye mennesker. Mens du prøver å date folk, jobber du også som frilanser i en dungeon hvor du dreper monstre. Menneskene du dater (romantisk eller platonisk) er folk som kan forvandle seg til våpen, og det er disse du bruker til å kjempe deg gjennom nivåene. Det er definitivt et snålt konsept, men byr til gjengjeld på velskrevne karakterer av alle kjønn, syv forskjellige våpen som man fritt bytter mellom og en fengslende historie om å overvinne frykt.
2. Wytchwood (PS4, PS5, Xbox One, Switch, Windows: 2021)
Du våkner i heksehuset ditt og går ut i hagen. Geita der ber om hjelp til å klippe luggen, og minner deg så på avtalen du har gjort om å samle sjeler for ham. For å klare det må du utforske kartet, sanke ingredienser og utføre tjenester for mange forskjellige karakterer. Noen ingredienser plukkes, andre hogges, enkelte fanges, og et par krever at man har brukt ingredienser til å lage trylleformler. Wytchwood er et utrolig avslappet spill hvor man metodisk jobber seg gjennom en lang liste med gjøremål, i en søt, eventyrbokaktig visuell stil og til tider småmorbid tone.
1. Strange Horticulture (Switch, MacOS, Windows: 2022)
Du arver en plantebutikk i Undermere, en liten by i England på 1800-tallet. Butikken har en liten samling rare planter, et leksikon med noen få sider med hint til hva plantene er, og en katt som sover på skranken. Du kan klappe katten. Inn i butikken kommer kunder som etterspør planter ved navn, eller med minimal informasjon som at den har røde blomster. Du velger om du vil hjelpe eller ikke, og valgene du tar former historien. Undermere har nemlig mørke hemmeligheter, og både heksesirkelen, monsterjegeren og kulten spør etter din hjelp. Redder du verden, eller slipper du løs ufattelige grusomheter?
Spillet kan spilles gjennom på rundt 7 timer, men har omspillingsverdi hvis du vil utforske valgene du ikke tok, med åtte mulige slutter. Underveis byr det på okkulte Lovecraft-vibes, et identifiserings- og merkesystem som tilfredsstilte en bibliotekar, lekker grafikk og frydefulle små gåter å løse.
MARIUS
MARIUS: En gamer som ser etter en genuin aha-opplevelse i alle spill han utforsker.
5. Cult of the Lamb (PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series, Switch, MacOS, Windows: 2022)
Indiespill med rogue-lite elementer som vi alle elsker. Auto-genererte rom, satanistiske lam, cult-in-the-making og episk lydspor. Utviklet av Massive Monster og utgitt av Devolver Digital, sjekk dette ut og nyt opplevelsen! Tenk i samme bane som Hades.
Sjekk ut den episke traileren! Cult of the Lamb | Sacrifice Yourself in 2022
4. Spiritfarer (PS4, Xbox One, Switch, Linux, MacOS, Windows, Stadia: 2020. iOS, Android: 2022)
Et superkoselig plattform-/simulasjonsspill hvor du skal føre sjeler tilbake til deres hvilested. En kan gro grønnsaker, oppdatere skipet ditt, oppnå sterkere bånd med de andre karakterene og det er bare cosy vibes. Et vakkert lydspor, smidige bevegelser og et spill du virkelig kan pusle med i flere timer. Anbefales veldig! Spilte det selv på Nintendo Switch.
3. Persona 5 Royal (PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series, Windows: 2020-2022)
Feteste RPG-spillet jeg har vært borti på lenge! Super inspirert av anime-troper, psykedlisk godt lydspor og en fortelling du ikke vil gå glipp av! Er i hvert fall helt hektet selv, så sjekk det ut og nyt opplevelsen!
2. Pokemon Legends: Arceus (Switch: 2022)
Action-RPG hvor man for første gang skal fange Pokémon med pokeballer i det fri, samt at det hele føles mer realistisk slik en ville opplevd det IRL. Det hele er satt i en eldre utgave av en region vi kjenner til. Her har forskere utviklet en prototype til pokeballen som vi alle kjenner til i dag og oppdraget ditt er som alltid at du skal registrere alle i pokedex-en. Det blir og introdusert Pokémon som en blir nødt til å “roe” ned i kamp, som oppfører seg som om de er i en slags transe av sinne. Hele spillet føles moderne og nytt, så kan godt anbefales! Ta en titt på det over i traileren vedlagt og nyt det i romjulen.
1. Elden Ring (PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series, Windows: 2022)
ÅRETS SPILL! Hvis du ikke enda har testet ut dette massive spillet, så er tiden inne. I samarbeid med George R. R. Martin, har studioet FromSoftware laget noe av det mest ekspansive, episke, åpen-verden-spillet vi har sett på lenge! Estetikken er uslåelig og forundrer meg ikke hvis dette vinner årets spill på Game Awards. (Åjodda, de vant årets spill 2022 - red). “Elden Ring er bedre enn jeg har våget å håpe på i mine villeste fantasier” skriver anmelderen fra NRK, og jeg er helt enig!
Elementer som gjør det så vellykket i mine øyne: Boss-fights i haugevis, vakkert lydspor som får deg i stemning, gripende story hvor du som “tarnished” skal slåss deg gjennom en rekke halvguder som alle sitter på hver sin del av da den titulære “Elden Ring”. Det hele leder opp mot at du skal bli den nye ELDEN LORD!
Er det ett spill du skal prøve i år, så anbefales dette i høyeste grad.
NRKs anmeldelse oppsummerer det best slik jeg selv opplevde det, så spill det og svar på det ultimate spørsmålet: “Are you maidenless?”
BEST OF: eldre
Best of '20: Plumbo for hjernen
Best of '18: Gårsdagens fremtid
Best of '17: Alternative fakta
Best of '16: Med lysets hastighet
Best of '15: Velsmakende vemmelig