Hopp til hovedinnhold
av Lasse Jørgensen sist endret 2024-01-11T13:35:57+01:00
Bidragsytere: marius, leneo, Helle, Helene, guro, Grimmalkin, Benjamin
Ikke få panikk.

Nok et år er over. Er du fornøyd med 2023? Nådde spillene opp til hva du forventet? Eller er det alt for mange å velge mellom? Usikker på hvilke spill som er verd din minimale fritid?

Ikke få panikk. Du har oss. Spillgruppen. Alles beste venner. Vi spiller alle spillene, slik at du ikke trenger. Når du lurer på hvilke spill du skal prioritere, er det bare å lese seg opp på

Årets beste spill.


MARIUS

MARIUS: JRPGs, slåssing, mekanikk hvor du kan fange dyr i en ball, proppfull av romantiske valg eller bare shiny magi? Ehm, ja takk!

3. Octopath Traveler II (PS4, PS5, Switch, Windows: 2023. Xbox One, Xbox Series: 2024)

“Som å få en varm klem av noe gjenkjennelig, men samtidig få oppleve et helt nytt eventyr”.

Octopath Traveler-serien har trollbundet meg med sin 80-talls pixelart, svulstige soundtrack og unike kampsystem (som bygger på klassisk turbasert jRPG). Det at et slikt spill fungerer så godt i 2023 sier mye om Octopath II i mine øyne. Det er et spill som ikke holder hånden din, som utfordrer deg som spiller og som rett og slett er en helt magisk spilleropplevelse. Enten du starter som apoteker, prest, tyv eller annet, så bindes historien sammen på en måte som er meget tilfredsstillende. Square Enix bommer sjelden.  

2. Final Fantasy XVI (PS5: 2023)

Episk, vakkert, føles som et fresht-innslag for Final Fantasy, men og som noe klassisk, og det er en bragd i seg selv. Alvoret og de mørke elementene spillet byr på er nok ganske unike for franchisen, men gud som de fungerer bra! Så hvis du vil plukke opp et hardtslående JRPG i nærmeste fremtid, så anbefaler jeg dette. Som NRK-anmelederen poengterer: Dette er nok første Final Fantasy som beveger seg i retning av Game of Thrones eller The Witcher og føles mer ut som middelalder-fantasy enn de forrige spillene, men jeg synes det fungerer godt. Bonus: du kan klappe hunden Torgal (gullstjerne i boka) 

1. Baldur's Gate 3 (PS5, Xbox Series, Windows, macOS: 2023)

“Årets spill” fikk Larian Studios i år på The Game Awards, og det er så innmari fortjent! Baldurs Gate 3 har alt du kan drømme om: rollespill på høyt nivå, D&D- elementer du kjenner igjen fra kampanjer med vennegjengen, vakkert soundtrack, og det at du kan så å si romance alle karakterene gjør dette til årets spill for meg og. Tok meg en time eller to å dykke under overflaten av hva dette innebærer, men når man først er under vannskorpen, så er det ingen vei tilbake! Anbefales til alle som digger D&D, rollespill generelt, og de som enda ikke har startet på en slik reise. (*Gale-enjoyer* IYKYK)


LENE

LENE: Snubler over snåle skatter i Switch-butikken, gjerne med sankemekanikker, dyreklapping, okulte vibber og litt for mange hattevalg.  

DREDGE (PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series, Switch, Windows: 2023)

DREDGE er det ultimate koselige skrekkspillet hvor du famler rundt etter fisk i en liten båt. Selvsagt er noen av fiskene du fanger vederstyggelig monstrøse, særlig etter mørkets frembrudd. Likevel blir du tvunget ut på åpent hav i mørket hvis du vil tjene nok penger til å oppgradere båten, og for å løse små oppdrag. Det var for meg en perfekt kombinasjon av nifs stemning, makelig oppgradering av utstyr og små mysterier å løse. Jeg spilte gjennom det fult oppslukt i rundt ti timer, men kjenner andre som brukte betydelig lengre fordi de ville fange alle fiskene og variantene som finnes i spillet.  

Dixit (Brettspill: 2008)

I brettspillet Dixit sentreres spillet rundt vakkert illustrerte kort. Spillmekanikken er enkel å lære seg, og går ut på å finne kort som passer til ordet eller setningen historiefortelleren sier. Etter alle har lagt ned kort, prøver alle å gjette hvilket som er historiefortellerens kort. Mest poeng får man hvis du klarer å gjette riktig, men ikke alle klarer det. Det lønner seg derfor å kjenne de rundt bordet nok til å vite hva de mener med et konsept, og å si en setning eller ord som kan tolkes på mange måter. 

Spillets lettfattelige natur gjør det til en morsom måte å bli bedre kjent, fortelle historier sammen, og se på fine bilder. Dette betyr at det passer like godt sammen med venner som med svigers. Som en bonus kan det også spilles av deg som blir legendarisk aggressiv av monopol, siden poengene er litt tilfeldige, alt kan tolkes på mange måter og ingenting i spillmekanikken er lagt opp til sabotasje. 

Against the Storm (Windows: 2023)

Noen ganger savner jeg spill jeg kan plukke fort opp og legge ned på kort varsel, til de gangene jeg er usikker på om jeg kan spille 10 eller 75 minutter. Against the Storm har blitt dette spillet i år. Spillverdenen er helt ødelagt bortsett fra en liten boble med overlevende, som sender ut små grupper for å få tak i ressursene rundt. Hvis disse små byene ikke overlever, samler man likevel ressursene og bruker disse til oppgraderinger som gjør senere ekspedisjoner lettere. Hver sånn runde tar rundt en time, men kan pauses og lagres når som helst. Dette rolige spillet byr på få overraskelser når man lager seg en slags rutine på hvordan man gjør en by, så jeg har allerede lagt ned 40 timer i det selv om det er i early accessSteam. (Ps. spillet gikk ut av early access 8. desember 2023! Hurra! -Lasse)


LASSE

LASSE: Alltid på utkikk etter den dyptgående og altoppslukende spillopplevelsen.

3. Darkest Dungeon II (Windows: 2023)

Oppfølgeren til det dystre og stemningsfulle Darkest Dungeon kom ut på early access på Epic for litt over et år siden, og i år har fullutgivelsen endelig nådd Steam. Kjernen av spillet det samme, men formatet har blitt endret betraktelig, og man spiller nå kortere runder på 30 til 60 minutter. Dette passer godt med fortellingen, hvor man utforsker historiefortellerens minner i kortere stykker, og slik får fortellingsfremgang og verdenskontekst.

Darkest Dungeon II er en spisset opplevelse, og har forsterket originalens styrker samtidig som det har slanket vekk unødvendig sideflesk. Om enn du er en veteran som likte originalen men følte den var litt langdryg, eller hvis du generelt er glad i dystre roguelite-opplevelser, så er dette en opplevelse du bør unne deg.

2. Against the Storm (Windows: 2023)

Koselig bybygger med et solid fundament i gotisk horror. Ulikt andre bybyggere hvor man gjerne holder på langt forbi hva som er håndterbart og gøy, spiller man i Against the Storm med mer kortfattede ekspedisjoner i en verden basert på sykluser av utslettelse og gjenoppdagelseSpillet lar deg på mange måter tilrettelegge utfordringsnivået til hva du selv føler passer i øyeblikket, og er veldig godt egnet voksne spillere på alle nivåer. 

Liker du søte dyr som bygger by? Liker du en mystisk og uoppdaget verden, fylt med fantastiske overnaturligheter? Liker du å føle deg som et lite løv som klamrer seg til en kvist i storm? Liker du spill som forstår at man av og til bare har en liten halvtime å spille om gangen?  

Da er Against the Storm et godt spill for deg! 

1. EverQuest (Windows: 1999. OS X: 2003)

MMORPG-bestefaren EverQuest fra 1999 er fortsatt i live, og utgir utvidelser en gang i året. Min opplevelse med EverQuest i 2023 derimot, er ikke den offisielle utgaven av spillet, men på en emulert retro-server som tar spillet tilbake til 1999. Som i gamle dager er spillet tregt, kronglete og fylt med konsekvensene av mer og mindre gode designvalg, men det er også mange fantastiske opplevelser som dukker opp, godt hjulpet av en god porsjon nostalgi. Her har man igjen mulighet til seige gruppeopplevelser i villmark og ruin, daglang ensom jakt etter sjeldne monstre med enda sjeldne gjenstander, og storslåtte raids flere ganger i uken med opp til 72 deltagere over flere timer, alt koordinert via tekst og stemmetjenester.

Opplevelsen er best egnet dem som spilte spillet rundt år 2000, men også nye spillere, enten på egen hånd eller sammen med en venn eller tre, vil med dette kunne finne inngangen til store opplevelser. Bare legg merk på at spillet er et gigantisk tidssluk, og at serverens videre eksistens er fullt og helt avhengig av et fåtall ildsjeler fortsatte interesse - og at man dermed må leve i øyeblikket og ikke bør legge for mye vekt på tingenes permanens.

Hvis du selv ønsker å gi spillet og serveren et forsøk, er det bare å følge instruksjonene på nettstedet project Quarm.


HELLE

HELLE: Gripende historier eller avslappende simulering? Ja takk, begge deler! 

3. Overcooked (PS4, Xbox One, Windows: 2016. Switch: 2017. PS5, Xbox Series: 2020. Stadia: 2022)

I år har jeg endelig fått utfordret samarbeidsevnen min under press i Overcooked. Et fantastisk morsomt spill, men også helt utrolig hektisk. Jeg har spilt Overcooked som couch co-op, som vil si at vi har spilt sammen i sofaen på samme skjerm. Her er det om å gjøre og redde verden gjennom matlaging under de rareste forhold. Og for å klare det, må man ha et effektivt samarbeid! 

Dette er ikke et rolig spill, og stressnivået er høyt. Til tross for dette lo jeg så mye at jeg fikk vondt i magen ved flere anledninger, spesielt av hvor håpløs jeg selv er på spillet. Men det er jo det som er gøy! 

2. Baldur's Gate 3 (selvfølgelig) (PS5, Xbox Series, Windows, macOS: 2023)

Som mange andre har jeg også brukt x-antall timer på Baldur’s Gate 3 i høst. Her er det historien og rollespill-aspektet som virkelig har dratt meg inn, og som jeg har kost meg! Det første jeg gjorde når jeg hadde spilt gjennom første gangen var å lage inn ny karakter for å utforske spillet på nytt.  

Vi er flere i spill-teamet som har blitt dratt inn i denne verdenen, og det har blitt mye snakking om forskjellige valg man har tatt. Når jeg har halvveis inn i min første gjennomgang fant jeg ut at det var to karakterer jeg rett og slett hadde gått glipp av, og bare det er jo grunn nok til å spille gjennom flere ganger! 

1. Project Zomboid (Java, Windows, OS X, Linux: early access)

Project Zomboid er det spillet som har flest timer på Steam-kontoen min, og jeg har spilt det i flere år nå. Men nå som jeg (endelig) har begynt å spille multiplayer har det åpnet en ny verden av underholdning!  

Spillet er et overlevelsesspill med grafikk inspirert av the Sims 1. Dette er et spill man dør i, og man dør mye. Og ikke bare dør man mye, det er perma-death, så man må lage ny karakter for hver gang. Heldigvis beholder man verdenen man har vært i – og en eventuell base man jobber med -, men uheldigvis begynner alle karakterene på nytt med ferdigheter. Til tross for dette er det altså utrolig gøy! Spesielt når man kan spille sammen med venner over nettet, og det er på grunn av den opplevelsen Project Zomboid havner på topp hos meg. 


HELENE

HELENE: Lever for rollespill og åpne verdner. "Er der magi? Jeg liker magi."

3. Anno 1800 (Windows: 2019. PS5, Xbox One, Xbox Series: 2023)

Trenger du et spill i julen som ingen ende tar? … ikke det? La meg tipse deg om et sånn spill likevel! 

Anno 1800 er for de som liker spill som Civilization, hvor du skal bygge opp byer, handle med andre nasjoner, og senke piratskip langs kysten din. Spillet er engasjerende i historiemodus hvor du skal følge mål, men man kan også spille i kreativ modus, hvor du ikke trenger å tenke på penger og slikt, enten alene eller sammen med andre - som jeg personlig syntes er gøyest.  

Som med Civilization er det bare å gjøre seg klar til å glemme hva klokka er, og komme med kommentaren «jeg skal bare gjøre ferdig» 

2. The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom (Switch: 2023)

Jeg trodde dette skulle bli mitt årets spill (spoiler! Det ble det ikke). Men det tar ikke noe fra dette fantastiske spillet. Å hoppe inn igjen i Hyrule har vært en ren fornøyelse. Nintendo holder nivået opp (og kanskje til og med høyere) etter den direkte forløperen Breath of the Wild 

Nok en gang må Link ut å redde verden, og nok en gang er prinsesse Zelda forsvunnet. Vi får nok en gang utforske Hyrule, og denne gangen også hva som gjemmer seg i skyene over Hyrule (bare pass på at du ikke får en bygning i hodet). Hyrules himmelverden var en viktig del av det Nintendo viste oss før spillet kom, men det de ikke fortalte, var om alt som finnes under kongeriket! Siden spillet er en åpen verden, tok det meg litt tid før jeg fant ut av dette.  

Om du er nysgjerrig på Zelda-spillene, så vil jeg absolutt anbefale Breath of the Wild og Tears of the Kingdom som et godt sted å starte. 

1. Baldur's Gate 3 (PS5, Xbox Series, Windows, macOS: 2023)

Baldur's Gate 3 kom snikende på meg. Ikke spør meg hvordan, men det var ikke før juli 2023 at jeg visste om dette spillet. Jeg sjekket det ut, men det ble egentlig med det. Men så kom lønningsdag i august, jeg var inne på Steam og der lå det på første siden. Jeg tenkte “sure” og kjøpte det - og har vært fortapt inne i dette universet siden.  

Baldur's Gate 3 sjekker alle boksene for meg. Rollespill, magi, og mange valg som faktisk har konsekvenser for historien. Og, for første gang på mange, mange år har et nytt spill (som ikke er en del av en spillserie jeg allerede liker) klart å fenge meg i mange timer og over flere måneder. Jeg har fullført spillet 3 ganger, og hver gang jeg fullfører er jeg rett på å lage en ny karakter og starte opp igjen.  


GURO

GURO: Mangeårig Nintendo-frik som stundom dypper tåa i PC-verdenen. Vil helst at alt skal kunne spelast med venner. 

Eg har fyrste året mitt her på biblioteket, men definitivt ikkje mitt fyrste år med spel! Takka vere ein storebror vart eg tidleg introdusert for, og interessert i, dataspel. Min fyrste store spelkjærleik var Pokémon-spelene, og resten av smaken min ber preg av det. Det går mykje i alt som er litt koseleg, gjerne frå Japan, ikkje for stressa, og definitivt fargerikt og stilsikkert. 

No tenkjer du sikkert at ein sånn som meg vil velge ein av dei store Nintendo-snakkisane frå i år: The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom, Super Mario Wonder eller kanskje til og med den nyaste DLC-en til Pokémon Scarlet & Violet. Og det trudde ei stund eg óg. Men tenk, det er ingen av desse som har gjort mest inntrykk i år! Felles for desse er at dei har vore finpussingarein ny vri på noko eg har spelt før, men ikkje banebrytande og grunnleggjande nytt.  

Det som for meg vart årets speloppleving, viste seg å bli det nettopp fordi det var heilt annleis enn det eg ellers speler: det utfordra meg og det fekk meg til å måtte gå i meg sjølv. Det var eit på mange måtar stygt, gravalvorleg og ubehageleg spel. Det var eit spel som tvinga meg til å lære både kjensler og primærbehov betre å kjenne for å nå endå litt lenger neste gong. For eg spelte faktisk dårlegare om eg blei sint, eller svolten, eller for trøytt. Og i eit spel som dette er marginane så små at slikt gjorde utslaget. Eit spel som balanserer hårfint på kniveggen mellom frustrerande og grenselaust tilfredsstillande – og kva for ei side det lander på kjem verkeleg an på dagsformen. Spelet eg har valt lærte meg å komme i kontakt med meg sjølv, å observere og vente på det rette øyeblikket, for alt har eit rett øyeblikk om berre eg ser det. Å ha greidd det er alltid den søte, søte belønninga. Eg veit eg er seint ute med den her (Spelet kom ut fyrste gongen i 2011, og igjen i 2018), men for meg var årets speloppleving like fullt: 

Dark Souls Remastered


GRIMMALKIN

GRIM: Liker best konkurransespill med gode venner. "Vi leker ikke spill."

1. Street Fighter 6 (PS4, PS5, Xbox Series, Windows, Arcade: 2023)

En ny runde med Street Fighter er her igjen, ikke en DLC eller balanseoppdatering, men en helt ny iterasjon av spillet. Og er vi glade for det? Gjett om! Vil dette endre ditt syn på slåssespill? Tvilsomt, men det har mange nye moduser dedikert for å hjelpe nye spillere å komme inn i slåssespill, med en egen åpen verden hvor du kan lage din egen karakter og utfordre kjente, kjære og .... ikke så kjære karakterer fra Street Fighter-karaktergalleriet som kan lære deg angrepene sine om du vinner over dem, slik at din karakter kan hente det beste fra alle. Men for de av oss som har spilt slåssespill i flere tiår nå, så er den beste nyvinningen at lastetiden mellom kamper er nesten helt eliminert, samtidig som online-spillingen har blitt gjort så sømløs at man får gode kamper selv med folk som bor i andre enden av Europa, ikke bare folk innenfor hjemkommunen sin. 


BENJAMIN

BENJAMIN: En bybygging- og strategisentusiast med tusenvis av timer bak rattet i en rakettbil. 

3. Girlfriend Simulator Baldur's Gate 3 (PS5, Xbox Series, Windows, macOS: 2023)

I kissed a mind flayer and I liked it. Trenger jeg å si noe mer?

2. Diplomacy Is Not An Option (Windows: 2022 (early access))

Hva hvis du kunne spille Age of Empires, men ble angrepet av horder av soldater og bønder? Hva hvis du også kunne bruke magi? For meg er det noe svært avslappende med spill der jeg kun spiller mot datamaskinen og kan pause når jeg vil. Det krever ikke akkurat en supercomputer for å gjøre handlingen “gå denne veien og angrip alt du ser”, så fiendene er forutsigbare, men blir fort vanskelig å slå. Hvis du liker Age of Empires og real time strategy, er dette et spill for deg.

1. Going Medieval (Windows, Linux: 2021 (early access))

Tre mennesker starter en liten koloni med et lite knippe ressurser. Alle er gode i forskjellige ting, og du må utnytte riktige evner for å få kjapp progresjon. Etter hvert kommer det flere mennesker, både venner og fiender. Du må hjelpe noen og slåss mot noen. Hvis din favorittdel av The Sims var byggingen og du liker colony/survivalspill er dette virkelig noe for deg. Spillet blir oppdatert stadig, og blir bare bedre og bedre! 


BEST OF: eldre

Best of '22: Ti års tradisjon

Best of '21: Høykultur

Best of '20: Plumbo for hjernen

Best of '19: Historisk sus

Best of '18: Gårsdagens fremtid

Best of '17: Alternative fakta

Best of '16: Med lysets hastighet

Best of '15: Velsmakende vemmelig

Best of '14: Revenge of the oppsummering

Best of '13: Spillåret oppsummert