Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.

Grønne bøker for barn

De av oss som vokste opp på 90-tallet husker kanskje Blekkulf, blekkspruten fra barne-tv, som oppfordret barn til å være “miljødetektiver” - med egen klubb og fengende sang. De siste årene har engasjementet rundt miljø og klimaproblematikken igjen gjort seg gjeldende for barn, nå mer enn noensinne, og mange barnehager og skoleklasser jobber med dette temaet. Her er en oversikt over noen bøker om temaet, som passer for barn i barnehage og grunnskole.

BILDEBØKER


Dronninga kallar

Per Olav Kaldestad & Hilde Kramer 

Bok · Nynorsk · utgitt 2016 · Bildebok.

Selv de som ikke har lest Maja Lundes bok, vet at bienes ve og vel er viktig for miljøet. Her møter vi en bidronning som må redde seg selv og arbeiderne sine fra gift. Boken er skrevet på nynorsk og nydelig illustrert, med teksten inkorporert i illustrasjonene.

Elias og søppelmysteriet

basert på et originalkonsept av Alf Knutsen og Sigurd Slåttebrekk ; illustrert av Svein Samuelsen
Bok · Bokmål · utgitt 2009 · Bildebok.

Redningsskøyten Elias er, i likhet med Blekkulf, kjent fra barne-tv, og minner om Blekkulf på flere måter. Begge seriene tar opp problematikken rundt søppel i havet. Både i Operasjon opprydning og i Elias og søppelmysteriet må Elias og vennene hans rydde havet etter henholdsvis en storm og rikfolk og tyske turister.

Søppel

Max Estes 

Bok · Bokmål · utgitt 2010 · Bildebok.

I bildeboken Søppel møter vi Sigmund og Oskar. De jobber som søppelmenn og sørger for at byen tømmes for søppel mens alle andre sover. “Tenk hvordan det hadde vært uten søppelmenn, du, fortsetter Sigmund. - Da hadde byene vært begravd under søppel og skitt! Det hadde vært store fjell av plastposer, tusenvis av klissete brusbokser, og tenkt på hvordan det hadde luktet!”. Oskar og Sigmund finner mye rart i søppelet og forteller leseren at noe av dette kan resirkuleres.

KuToppen Søppelmonsteret

[forfattere: Karsten Fullu og Vidar Hoel]
Bok · Bokmål · utgitt 2007 · Bildebok.

En bildebok om hvordan dyrene på Kutoppen skal få det slemme fugleskremselet Fobetron til å rydde opp alt søppelet han har kastet fra seg på gården.

Den store Blekkulfboka

Bente Roestad ; illustrert av Malgorzata [i.e. Malgorzata] H. Jakobsen
Inngår i serie: Høytlesning
Bok · Bokmål · utgitt 2003.

I bøkene om blekkulf møter vi den vesle blekkspruten og vennene hans. Livet under vann er tidvis preget av menneskenes forsøpling av havet - fisker og andre havdyr blir syke av giftig avfall og setter seg fast i søppel som er dumpet i havet. Disse bøkene er særlig relevante etter funnet av plasthvalen på Sotra i 2017.

Nina lærer gjenbruk!

Antonella Durante
Inngår i serie: Nina tenker miljø!
Bok · Bokmål · utgitt 2018 · Bildebok.

“Kanskje det ikke er plass nok i verden til å kaste alt det man ikke vil ha lenger?” sier pappaen til Nina. Nina og foreldrene bor i et stort gammelt hus. Huset skal pusses opp og loft og kjeller tømmes for gamle ting. Men hva skal man gjøre med de gamle tingene? I denne bildeboken lærer Nina om gjenbruk, om å ikke kaste det vi ikke vil ha lenger, men fikse og lage nye ting av det vi har. Dette er den første boken i serien Nina tenker miljø.

Bjørnis og de røde prikkene

Sofie Cappelen, Veronica Falsen Hiis og Martin Nesheim
Sofie Stange Cappelen · Bok · Bokmål · utgitt 2015 · Bildebok · Rim og regler.

Bjørnis og de røde prikkene er en bildebok som  handler om isbjørnen Bjørnis som blir syk av miljøgiftene i vannet, her representert og konkretisert med røde prikker. Han sender en flaskepost, der han ber om hjelp. Denne blir funnet av en liten jente som tar affære og ordner opp. Boken er nydelig skrevet på rim og presenterer lærdom om miljøgiftenes virkning samtidig som historien i seg selv er underholdende.

Under polarisen

Line Renslebråten
Bok · Bokmål · utgitt 2018 · Bildebok · Bokmål · utgitt 2018 · Bildebok.

Dette er en nydelig illustrert bildebok om det yrende plante- og dyrelivet under polarisen. Sidene har korte, oversiktlige informasjonstekster og lærer oss ikke bare om det som lever under polarisen, men også om konsekvensene klimaendringene får her og hva vi kan gjøre for å bidra til å minimere disse.

Ta vare på jorden med Henrik og Birk

tekst: Rein Nesset ... [et al.] ; illustrasjon: Marie Haugan Myking ... [et al.] 

Bok · Bokmål · utgitt 2015 · Bildebok · Hylleplass: tv T

Henrik har en bamse som heter Birk. Birk kan det meste om hvordan man tar vare på miljøet og deler gladelig kunnskapen sin med Henrik. Han forteller Henrik hvorfor han må resirkulere, spare strøm og reise kollektivt, Boken er gitt ut i samarbeid med BIR.

FAKTABØKER


Leve jorda!

oversatt av Torgeir Ulshagen ; [forfattere: Lynn Dicks ... [et al.]]
Bok · Bokmål · utgitt 2009.

Dette er en bok spekket med mye fakta og passer best for eldre barn. Her  får du fakta om politiske beslutninger som påvirker klima, teknologiske fremskritt og truede dyrearter. boken inneholder også mange bilder, grafer og andre oversikter som gjør den oversiktlig, innbydende og lettlest. Leseren får også tips til hva de selv kan gjøre for å hjelpe naturen.

Søppel

Dagny Holm ; illustrert av Tora Marie Norberg
Inngår i serie: Faktisk
Bok · Bokmål · utgitt 2012.

En fin oversikt over hva som skal kastes og hva som skal resirkuleres og hvordan og hvorfor man gjør dette. De fleste vet at man skal gjenvinne plastavfall, men vet du egentlig hvilken plast som kan gjenvinnes og hvilken som må kastes? Og hva skjer med plasten vi gjenvinner? Kort og oversiktlig bok med bilder og faktabokser.

Søppelplasten i havet

Kirsti Blom og Geir Wing Gabrielsen
Bok · Bokmål · utgitt 2016.

En miljøbok med spesiell fokus på plasten i havet og hvordan den påvirker dyrene som lever der - en problemstilling som er særdeles dagsaktuell. Boken inneholder sjokkerende bilder og oversikter over plastavfall og dets betydning, samt oppfordring og tips til hva du selv kan gjøre.

Grønne barn : spar vann, spar energi, resirkuler

[forfatter: Neil Morris ; oversatt av: Kristin Stangerhaugen, Nils-Petter Thuesen og Mailén Stubsveen Myhra]
Bok · Bokmål · utgitt 2010.

En oversiktlig faktabok om hvordan man kan bli mer miljøvennlig i hverdagen. Her lærer man hvordan man kan ta vare på miljøet ved å spare vann og energi, resirkulere og rydde opp etter seg. Boken har stor tekst og mange bilder slik at barna selv kan lese og finne frem, og siste del av boken inneholder morsomme aktiviteter man kan gjøre ved hjelp av resirkulert materiale.

GrA,nne greier

Grønne greier : om natur og miljø og sånt

Ole Mathismoen og Jenny Jordahl ; [illustrasjoner: Jenny Jordahl]
Bok · Bokmål · utgitt 2018 · Tegneserier.

I tegneserieformat lærer Ole Mathismoen og Jenny Jordahl oss hva global oppvarming og klimaendringer betyr, hva som skjer med regnskogen og i havet, hvordan man resirkulerer og hva man skal gjøre med brunsnegler. Boken er veldig oversiktlig og fin, og her kan man plukke velge hva man vil ta for seg. Mange kjenner kanskje serien fra Aftenposten Junior.

23 utfordringer for en økohelt

Isabel Thomas ; [illustrasjoner: Chris Andrews ; norsk oversettelse: Morten Kvist]
Bok · Bokmål · utgitt 2017.

Med undertittelen Slik kan du være med å redde verden Gir Isabel Thomas her en nyttig og oversiktlig guide til små valg man kan ta for å være mer klimavennlig. Boken er oversiktlig og fint illustrert, noe som gjør at barna selv kan få til mange av utfordringene. Her lærer man blant annet å lage en innsektsby, fuglemat og hvordan man skal kaste mindre mat.