Hopp til hovedinnhold

Grønne bøker for barn

Dagens barn og unge er mer engasjerte i miljøet enn noensinne. Mange barnehager og skoleklasser jobber med miljø og klima. Her er derfor en oversikt over noen bøker om temaet, som passer for barn i barnehage og grunnskole.

BILDEBØKER


Dronninga kallar

Av Per Olav Kaldestad og Hilde Kramer 

Bok · Nynorsk · utgitt 2016 · Bildebok.

Selv de som ikke har lest Maja Lundes bok, vet at bienes ve og vel er viktig for miljøet. Her møter vi en bidronning som må redde seg selv og arbeiderne sine fra giftutslipp. Boken er skrevet på nynorsk og nydelig illustrert, med teksten inkorporert i illustrasjonene.

 

Søppel

Av Max Estes 

Bok · Bokmål · utgitt 2010 · Bildebok.

I bildeboken Søppel møter vi Sigmund og Oskar. De jobber som søppelmenn og sørger for at byen tømmes for søppel mens alle andre sover. “Tenk hvordan det hadde vært uten søppelmenn, du (..) Da hadde byene vært begravd under søppel og skitt! Det hadde vært store fjell av plastposer, tusenvis av klissete brusbokser, og tenkt på hvordan det hadde luktet!”. Oskar og Sigmund finner mye rart i søppelet og forteller leseren at noe av dette kan resirkuleres.

Den store Blekkulfboka

Skrevet av Bente Roestad ; illustrert av Malgorzata og H. Jakobsen
Bok · Bokmål · utgitt 2003.

I bøkene om Blekkulf møter vi den vesle blekkspruten og vennene hans. Livet under vann er tidvis preget av menneskenes forsøpling av havet - fisker og andre havdyr blir syke av giftig avfall og setter seg fast i søppel som er dumpet i havet. 

Nina lærer gjenbruk!

Av Antonella Durante
Inngår i serie: Nina tenker miljø!
Bok · Bokmål · utgitt 2018 · Bildebok.

“Kanskje det ikke er plass nok i verden til å kaste alt det man ikke vil ha lenger?” sier pappaen til Nina. Nina og foreldrene bor i et stort gammelt hus. Huset skal pusses opp og loft og kjeller tømmes for gamle ting. Men hva skal man gjøre med de gamle tingene? I denne bildeboken lærer Nina om gjenbruk, om å ikke kaste det vi ikke vil ha lenger, men reparere og lage nye ting av det vi allerede har. Dette er den første boken i serien Nina tenker miljø.

Bjørnis og de røde prikkene

Av Sofie Cappelen, Veronica Falsen Hiis og Martin Nesheim
Bok · Bokmål · utgitt 2015 · Bildebok

Bjørnis og de røde prikkene er en bildebok som  handler om isbjørnen Bjørnis som blir syk av miljøgiftene i vannet, her representert og konkretisert med røde prikker. Han sender en flaskepost, der han ber om hjelp. Denne blir funnet av en liten jente som tar affære og ordner opp. Boken er nydelig skrevet på rim og gir lærdom om miljøgiftenes virkning samtidig som historien i seg selv er underholdende.

Ta vare på jorden med Henrik og Birk

tekst: Rein Nesset ... [et al.] ; illustrasjon: Marie Haugan Myking ... [et al.] 

Bok · Bokmål · utgitt 2015 · Bildebok 

Henrik har en bamse som heter Birk. Birk kan det meste om hvordan man tar vare på miljøet og deler gladelig kunnskapen sin med Henrik. Han forteller Henrik hvorfor han må resirkulere, spare strøm og reise kollektivt, Boken er gitt ut i samarbeid med BIR.

FAKTABØKER



Under polarisen

Av Line Renslebråten 
Bok · Bokmål · utgitt 2018 · Bildebok · Bokmål 

Dette er en nydelig illustrert bilde- og faktabok om det yrende plante- og dyrelivet under polarisen. Sidene har korte, oversiktlige informasjonstekster og lærer oss ikke bare om det som lever under polarisen, men også om konsekvensene klimaendringene får her, og hva vi kan gjøre for å bidra til å minimere disse.

Leve jorda!

oversatt av Torgeir Ulshagen, forfattere: Lynn Dicks [et al.]
Bok · Bokmål · utgitt 2009.

Dette er en bok spekket med mye fakta og passer best for litt eldre barn. Her  får du fakta om politiske beslutninger som påvirker klima, teknologiske fremskritt og truede dyrearter. Boken inneholder også mange bilder, grafer og andre oversikter som gjør den oversiktlig, innbydende og lettlest. Leseren får også tips til hva de selv kan gjøre for å hjelpe naturen.

Søppel

Skrevet av Dagny Holm, illustrert av Tora Marie Norberg
Inngår i serie: Faktisk
Bok · Bokmål · utgitt 2012.

En fin oversikt over hva som skal kastes og hva som skal resirkuleres og hvordan og hvorfor man gjør dette. De fleste vet at man skal gjenvinne plastavfall, men vet du egentlig hvilken plast som kan gjenvinnes og hvilken som må kastes? Og hva skjer med plasten vi gjenvinner? Kort og oversiktlig bok med bilder og faktabokser.

Søppelplasten i havet

Av Kirsti Blom og Geir Wing Gabrielsen
Bok · Bokmål · utgitt 2016.

En miljøbok med spesiell fokus på plasten i havet og hvordan den påvirker dyrene som lever der - en problemstilling som er særdeles dagsaktuell. Boken inneholder sjokkerende bilder og oversikter over plastavfall og dets betydning, samt oppfordring og tips til hva du selv kan gjøre.

Grønne barn: spar vann, spar energi, resirkuler

Forfatter: Neil Morris ; oversatt av: Kristin Stangerhaugen, Nils-Petter Thuesen og Mailén Stubsveen Myhra
Bok · Bokmål · utgitt 2010.

En oversiktlig faktabok om hvordan man kan bli mer miljøvennlig i hverdagen. Her lærer man hvordan man kan ta vare på miljøet ved å spare vann og energi, resirkulere og rydde opp etter seg. Boken har stor tekst og mange bilder slik at barna selv kan lese og finne frem, og siste del av boken inneholder morsomme aktiviteter man kan gjøre ved hjelp av resirkulert materiale.

GrA,nne greier

Grønne greier : om natur og miljø og sånt

Av Ole Mathismoen og Jenny Jordahl. [illustrasjoner: Jenny Jordahl
Bok · Bokmål · utgitt 2018 · Tegneserier.

I tegneserieformat lærer Ole Mathismoen og Jenny Jordahl oss hva global oppvarming og klimaendringer betyr, hva som skjer med regnskogen og i havet, hvordan man resirkulerer og hva man skal gjøre med brunsnegler. Boken er veldig oversiktlig og fin, og her kan man plukke ut velge hva man vil ta for seg. Mange kjenner kanskje serien fra Aftenposten Junior.

23 utfordringer for en økohelt

Av Isabel Thomas ; [illustrasjoner: Chris Andrews ; norsk oversettelse: Morten Kvist]
Bok · Bokmål · utgitt 2017.

Med undertittelen Slik kan du være med å redde verden Gir Isabel Thomas her en nyttig og oversiktlig guide til små valg man kan ta for å være mer klimavennlig. Boken er oversiktlig og fint illustrert, noe som gjør at barna selv kan få til mange av utfordringene. Her lærer man blant annet å lage en innsektsby, fuglemat og hvordan man skal kaste mindre mat.