Hopp til hovedinnhold

Se og les 2022 - Takt og utakt

Den 14.-16. februar 2022 var det Se og les barne- og ungdomslitteraturkonferanse i Bergen. Tema for konferansen var «Takt og utakt».

Om konferansen

Se og les barne- og ungdomslitteraturkonferanse gikk av stabelen 14.-16. februar 2022 i Bergen og er en fagkonferanse for alle som er opptatt av barn, unge og litteratur.

Se og les-konferansen i 2022 var digital, samtidig som det var mulig for 50 gjester å delta fysisk på Grand Hotel Terminus 15. og 16. februar.

Tema for konferansen i 2022 var «Takt og utakt». Med Se og les ønsker vi å utfordre og utforske, gi påfyll og gode møter med litteratur, skapere og formidlere.


Billetter

Vil du delta på konferansen har du to valg:

Billett til digital deltagelse 
Denne billettypen gir deg tilgang til konferansens digitale innhold. Med denne billettypen kan du 
ikke delta fysisk på Grand Hotel Terminus, men programmet som avholdes der blir strømmet til deg.
 

Billett til fysisk deltagelse 
Denne billettypen betyr at du kan delta fysisk under konferansens program på Grand Hotel Terminus. I tillegg vil du med denne billettypen motta konferansens digitale innhold.


For begge billettypene vil innholdet vil være tilgjengelig for strømming i en måned.

Forseminaret 14. februar er åpent for alle og gratis.

 


NB! Det er bindende påmelding.
Dersom konferansens fysiske program må avlyses grunnet restriksjoner, vil de med billett til fysisk deltagelse få omgjort billetten til digital deltagelse, og få tilbakebetalt mellomlegget. Det er ingen refusjon på billett til digital deltagelse. Fysisk billett koster 1800 NOK, digital billett koster 950 NOK. 



PROGRAM

Programmet for Se og les 2022 er delt inn i tre typer innhold:

  • Fysiske programposter som STRØMMES 

  • Se og les PODKAST 

  • Se og les VIDEO


Som deltager
på Se og les 2022 vil du få tilsendt en lenke med digitalt innhold, inkludert strømming av det fysiske programmet på Grand Hotel Terminus. Lenken sendes til deg på e-post om morgenen 14. februar. Lenken tar deg til en nettside med oversikt over hele programmet, og der vil du ha tilgang til å se videoinnhold og lytte til podkaster.

Innholdet vil være tilgjengelig i en måned fra arrangementsstart.

Alle konferansens deltagere vil ha tilgang til alt av innhold. 
Forskjellen mellom de to billettypene er om man får se deler av programmet fysisk eller strømmet, og at fysiske deltagere kan delta på praktiske verksteder.

Endringer i det planlagte programmet kan forekomme.


Velg dag



Mandag 14. februar

Sted: Bergen Offentlige Bibliotek (Strømgaten 6, 5015 Bergen). Forseminaret vil foregå i auditoriet.


Forseminar

kl. 11:00 - 14:00 - «I takt og utakt med kritikken»

(NB! Dette seminaret strømmes på YouTube og er gratis, men skal du delta fysisk må du melde deg på her.

I de to lesetiltakene Uprisen og Ungdommens kritikerpris får ungdommene selv være kritikere. Begge prosjekter har vart i over femten år, og gjennom tre ulike foredrag vil vi sammenligne disse to prosjektene med erfaringer fra den profesjonelle kritikken. Er målgruppen og kritikerne enige? Treffer litteraturen? Og hvem treffer den? På hvilken måte? Seminaret som helhet vil belyse Foreningen !les sin bruk av kritisk lesning som metode, og hvordan metoden kan være fruktbar både når kritikken er i takt og i utakt med litteraturen og målgruppen. 

Seminaret arrangeres av Foreningen !les, med støtte fra Kopinor. 



Tirsdag 15. februar

Sted: Hotel Terminus, Zander Kaaes gate 6, 5015 Bergen (ved siden av jernbanestasjonen).


Sceneprogram tirsdag

Alle programposter fra 09:30 - 14:30 vil bli strømmet.

F.v. Tyra Teodora Tronstad (Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen), Bjørn Sortland (Foto: Helge Hansen) og Tove Stjern Frønes (Foto: Cappelen Damm)

 

kl. 08:30 - 09:30: Registrering, tilvisning av plass, enkel servering

 

kl. 09:30 - 09:45: Åpning av konferansen

 

kl. 09:45 10:00: Dagens essay av Tyra Teodora Tronstad

Forfatteren Tyra Teodora Tronstad fremfører sitt litterære essay med tittelen hun har fått utgitt, som denne gang er helt enkelt: Takt og utakt.

 

kl. 10:00 - 10:20: Foredrag – Barn og unges lesing og bruk av tekster - forfall eller nye muligheter?

Foredrag ved forsker Tove Stjern Frønes  (ILS, Universitetet i Oslo)  

Tove Stjern Frønes er en av våre fremste forskere på norske barns leseforståelse og arbeider tett med lærere om prosjekter. I 2020 kom boka Like muligheter til god leseforståelse - 20 år med PISA.

I dette foredraget gir Tove gir et innblikk i hvordan står det til med lesing og barn og unge. Hva er trendene? Hvilke konsekvenser ser vi, hva gjør vi, og hvorfor maser vi om dette? Hvordan kan vi lage litteraturrommet til et rom for alle. 

kl. 10:20 10:50: Tar opp tråden

Steffen R.M Sørum. Foto: Cappelen Damm.

Forfatter Bjørn Sortland og forfatter og tidligere forlegger Steffen R.M. Sørum tar opp tråden videre med forsker Tove Stjern Frønes. Denne kompetente trioen skal lande på en tiltaksliste på fem punkter som sammen kan øke lesekompetansen hos norske barn og ungdom.

kl. 10:55 11:30: Fra bildebok til lydbilde

Bjørn F. Rørvik. Foto: Erik Brandsborg/Kulturtanken.

Lydbøker og barnepodcaster er superpopulært hos de minste. Hva skjer i overgangen fra bildebok til lydbok?

Hvordan kan lydboka endre fortellingsrommet? Hva krever det av endringer, hva mister man og hvordan utvides det? Og hva skjer med illustratørens rolle i en bildebok som blir lydbok? Hvilke hensyn tar forfatteren når han skriver for lyd?

Lisa Nagel i samtale med forfatter Bjørn Fredrik Rørvik og produsent og skuespiller Inger Gundersen.

 

kl. 11:30 11:45: Pause

 

kl. 11:45 12:15: Lydbokkritikk

Strømmetallene stiger, men lydbokkritikken uteblir. Vi har utfordret en kritisk kvartett til å sette en standard for lydbokkritikk for barn.

Hvilken kompetanse kreves av kritikeren? Og hva anmelder vi: Historien eller produksjonen? Vi drar deg gjennom lytteeksempler og har som mål å meisle ut lydbokkritikkens viktigste bud.   

Kritiker Karen Frøsland Nystøyl.   

Kritiker Kristoffer Juul Larsen. 

Stemmeskuespiller og forfatter Kristine Rui Slettebakken. 

Produsent Aishath Afeef. 

 

kl. 12:15 13:15: Lunsj

 

kl. 13:15 13:55: Tegneserier for slukerne

Hans Ivar Stordal. Foto: Privat. Cha Sand. Foto: Gyldendal.

Tegneserier for mellomstrinns-lesere topper listene. Hans Ivar Stordal gir oss en kjapp oversikt over feltet og snakker med tegneserieskaper Cha Sand om å lese bilder, og om tegneserier som et eget mangfoldig medium med egne regler, styrker og særpreg.

 

kl. 14:00 14:15: Dagens essay av Johan B. Mjønes

Johan B. Mjønes. Foto: Niklas Lello. 

Forfatteren Johan B. Mjønes fremfører sitt litterære essay med tittelen han har fått utgitt, som denne gang er helt enkelt: Takt og utakt.

 

kl. 14:15: Avslutning

 


Videoforedrag tirsdag

Videoen gjøres tilgjengelig for billettkjøpere når konferansen begynner.

 

Taktfaste maskiner

Med Tøffe maskiner har illustratør og forfatter Line Halsnes laget noe så sjeldent som en norskprodusert fagbildebok om arbeidskjøretøy. Bibliotekformidler Oda Johnsen Longvanes har reist hjem til Line for å snakke om hvordan hun jobber for å gjøre et stort emne relevant og for små lesere.

 

Podkaster tirsdag

Podkastene gjøres tilgjengelig for billettkjøpere når konferansen begynner.

 

Oppmerksomhetskampen

Lena Lindgren. Foto: Julie Pike

Hva skjer med oppmerksomheten vår når den styres av algoritmer og stadige avbrudd? 

Ser vi starten på slutten på lesing slik vi kjenner den. Er dette en krise eller naturlig utvikling? Og hva skjer med litteraturen?   

Vi har invitert Lena Lindgren, forfatter av boka Ekko- et essay om algoritmer og begjær og Mathias Jørgensen, leder avdelingen Z - VGs ungdomssatsing, som begge vet mye om hvordan vår oppmerksomhet fanges. De samtaler med Øystein Espe Bae (NBI).

 

Å tørre å treffe her og nå

Randi Fuglehaug. Foto: Agnete Brun

Randi Fuglehaug og Anne Gunn Halvorsen vant Uprisen 2021, og har virkelig truffet ungdom med serien Halve kongeriket.

- Akkurat som en Netflix-serie skriver en av ungdomsanmelderne. -Ungdomsdrama som vi kunne ha opplevd, skriver en annen.

Hvordan har forfatterne jobbet for å treffe så godt på tidsånden at ungdommene opplever at dette er noe de kjenner seg igjen i, selv om handlingen likner et eventyr? Har de laget en serie som blir utdatert raskt pga tidstypiske referanser, og er det derfor de treffer takten akkurat nå? Eller er dette en eviggyldig askepotthistorie i ny innpakning?

Vi prøver å gå tett på og komme forbi kosepraten.

Samtaleleder: Arne Svingen.

 

Lydbokkritikk

Kristine R. Slettebakken. Foto: Julie Pike

Strømmetallene stiger, men lydbokkritikken uteblir. Vi har utfordret en kritisk kvartett til å sette en standard for lydbokkritikk for barn.

Hvilken kompetanse kreves av kritikeren? Og hva anmelder vi: Historien eller produksjonen? Vi drar deg gjennom lytteeksempler og har som mål å meisle ut lydbokkritikkens viktigste bud.   

Kritiker Karen Frøsland Nystøyl.   

Kritiker Kristoffer Juul Larsen. 

Stemmeskuespiller og forfatter Kristine Rui Slettebakken.

 

Saklig tegneseriekunst for ungdom

Nora Dåsnes. Foto: Oda Berby

Nora Dåsnes har utgitt den sterke grafiske romanen Ubesvart anrop med utgangspunkt i hendelsene på Utøya 22. juli 2011. Hvordan har hun arbeidet med dette stoffet?

Vi prøver å gå tett på og komme forbi kosepraten. 

Samtaleleder: Lene Ask.


Verksteder tirsdag

Sted: Hotel Terminus, Zander Kaaes gate 6, 5015 Bergen.

Se og les inviterer tirsdag 15. februar til praktiske verksted/kurs. Alle verkstedene foregår mellom kl. 14:30 og 16:00.

Verkstedene er gratis for påmeldte med fysisk billett til Se og les-konferansen. Etter kjøp av billett til fysisk deltagelse sender vi deg en lenke der du kan melde deg på det verkstedet du ønsker å bli med på (begrenset antall plasser per kurs).

Ved for få påmeldte til verkstedet du ønsker, vil du få tilbud om å bytte til et av de andre verkstedene.

VERKSTED 1

Stemmen

KL. 14:30 - 16:00

Foto: Hana Lopez / Unsplash

I dette verkstedet jobber man kun med stemmebruk, hvordan bruker man stemmen riktig uten å slite på stemmebåndene, hvordan varmer man opp før formidling, hvordan får man stemmen til å bære helt til bakerste rad når man formidler.

Stemmepedagog Tom Karlsen driver senteret Stemmelogopedi og har bred erfaring med scenekunstnere.

VERKSTED 2

Formidlingsworkshop

kl. 14:30 - 16:00

Lise Grimnes. Foto: Anja Ivanowitz

I denne workshopen tar vi utgangspunkt i din egen opplevelse av en bok.

Vi utforsker hvordan din lesning kan være utgangspunkt for å formidle for barn og ungdom. Det handler om dialog med boka og dialog med barna. Du skal være trygg og ungene skal bli hekta. Hvordan få barna til å løpe til hyllene for å finne akkurat den boka du nettopp har snakket om?

Lave skuldre og mye humor er utgangspunktet for workshopen som ledes av forfatter og litteraturformidler Lise Forfang Grimnes.

Lise Forfang Grimnes har siden 2003 turnert med ulike forestillinger i Den Kulturelle Skolesekken, først som forteller og siden som forfatter. Hun har en master i pedagogikk, og har vært student ved NBIs forfatterutdanning. Hun holder kurs mest rettet mot ungdom eller mot formidlere som lærer og bibliotekansatte. 
 
Lise Forfang Grimnes er medforfatter på boka Muntlige ferdigheter (Fagbokforlaget 2012). Grimnes har skrevet to ungdomsromaner; Kaoshjerte (2014) og Blodskraft (2016). For Kaoshjerte ble hun tildelt Kulturdepartementets debutantpris og Østfoldungdommens kritikerpris.

 

VERKSTED 3

I takt og utakt med publikum

kl. 14:30 - 16:00

Stein Ove Øygardslia: Foto: Privat

10 kroppslige finurligheter for en bedre presentasjonsteknikk. 

I denne lille workshopen får du ti verktøy som gjør deg til en bedre foredragsholder, presentatør eller oppleser. På en enkel og humørfylt måte ser vi på hvordan kroppsspråk, pust og tilstedeværelse har innvirkning på oss selv og de som lytter til oss. Workshopen passer for deg som vil lære mer om presentasjonsteknikk og kroppsspråk. Den er utformet med lav terskel og stor takhøyde, og passer både for oss som er ukomfortable foran et publikum, og for deg som trives godt på podiet.

Stein Ove Øygardslia er utdannet skuespiller og jobber frilans med base i Bergen. Stein Ove er lidenskapelig opptatt av skuespillerens fysiske uttrykk, og er svak for fysisk komikk.

VERKSTED 4

Å være tilstede i formidlingen

kl. 14:30 - 16:00

Hannah Wozene Kvam. Foto: Thomas Barstad Eckhoff

Litt rusten etter lite formidling og mye hjemmekontor og skjermmøter? Denne workshopen er for deg som formidler, om det er til barn eller voksne.

Workshopen passer for deg som vil lære mer om presentasjonsteknikk og kroppsspråk. Her får du praktiske øvelser i hvordan være til stede med kroppen i en formidling, hvordan takle nervøsitet og reaksjoner fra salen. 

Lav terskel og stor takhøyde, både for deg som kjenner det litt ukomfortabel foran publikum, og deg som trives på podiet.  

Hannah Wozene Kvam er artist, skribent og slam-poet og har i en årrekke jobbet som formidler. Hun er en erfaren veileder i å stå foran et publikum og formidle budskap på en god måte , der hode, hjerte og kropp er medspillere. Ikke fiender. 



Onsdag 16. februar

Sted: Hotel Terminus, Zander Kaaes gate 6, 5015 Bergen (ved siden av jernbanestasjonen).

 

Sceneprogram onsdag

F.v. Mariangela Di Fiore (Foto: Gyldendal), Peter F. Strassegger (Foto: Fredrik Arff) og Camilla Kuhn (Foto: Maja Hattvang)

 

kl. 09:00 - 09:15: Dagens essay av Peter F. Strassegger

Forfatteren Peter F. Strassegger fremfører hvert sitt litterære essay med tittelen han har fått utgitt: Takt og utakt. 

 

kl. 09:15 - 10:00: Mangfold i takt og utakt

F.v Aon Raza Naqvi, Foto: Michael Angeles, Hanna Bovim Bugge. Foto: Leser søker bok. Ragnfrid Trohaug. Foto: Cappelen Damm og Therese Fluge. Foto: BOB.

Alle skal kunne kjenne seg igjen en bok, heter det. Men hvem er “vi” som skal ha mulighet til å ta del i litteraturen? Gir litteraturen rom for gjenkjennelse og innblikk i ulike erfaringer for alle? Stilles det andre krav til barnelitteraturen enn til voksnes litteratur- og skal litteraturen oppfylle en pedagogisk tanke? Vi lurer også på hvor langt forlagene og forfatterne og illustratørene bør gå for å oppnå mangfold i litteraturen, og hva bibliotekene og formidlerne kan gjøre.

Samtaleleder er forfatter og kreatør Aon Raza Naqvi og i panelet er Hanna Bovim Bugge, Leser søker bok, ungdomsarbeider og musiker Mira Thiruchelvam og litteraturformidler Therese Fluge fra Sletten Biblab og Ragnfrid Trohaug, forlagsjef og forfatter i Cappelen Damm.

 

kl. 10:05 - 10:45: Å skrive en annens historie

Mariangela Di Fiore og Cathrine Trønnes Lie ble tildelt Brageprisen 2021 i åpen klasse, sakprosa barn og unge for boka Søstre. Min historie etter Utøya. Boka er en personlig og sterk fagbok for ungdom.

Mariangela Di Fiore har fulgt Cathrine siden 2012, og gjengir i boka Cathrines versjon av hendelenene på en imponerende og respektfull måte. Å gi form til så omfattende hendelser og stofftilfang stiller store krav til utvelgelse og strukturelle grep.

Forfatter Alf van der Hagen samtaler med Mariangela Di Fiore om arbeidet med denne boken.

 

kl. 10:45 - 11:00: Pause

 

kl. 11:00 12:00: Panelsamtale: Foreldre i utakt

Neda Alei. Foto: Julie Pike.

Panelsamtale med Neda Alei, Åse Ombustvedt og Tiger Garte som alle skrevet om unge som lever med foreldre som ikke makter å fylle foreldrerollen. Samtaleleder er kritiker Ingvild Bræin.

 

kl. 12:00 13:00: Lunsj

kl. 13:00 13:30: Mer informasjon kommer

 

kl. 13:30 - 13:45: Dagens essay av Camilla Kuhn

Forfatteren Camilla Kuhn fremfører sitt litterære essay med tittelen hun har fått utgitt: Takt og utakt. 


kl. 13:45 - 14:00: Avslutning

 


Videoforedrag onsdag

Videoen gjøres tilgjengelig for billettkjøpere når konferansen begynner.


Kropp i utakt - Fett-skam og – bekymring


Gjennom media, litteratur og filmermøter vi ofte problemene knyttet til overvekt og fedme, både hos voksne og barn. Men må en tjukk kropp nødvendigvis være et problem, og hva består i så fall problemet i? I dette innlegget retter høgskolelektor Malin Jenssen Bakken, HVL, fokus mot hvordan den tjukke kroppen fremstilles og problematiseres i et utvalg barnebøker, og spør hvilke konsekvenser det får at en tjukk kropp ofte fremstilles som en problematisk kropp. Hvilke diskurser om kropp reflekteres i disse bøkene, og hva forteller de oss lesere om hvilke kropper som er akseptable?

Høgskolelektor Malin Jenssen Bakken, Høgskolen Vestlandet.



Podkaster onsdag

Podkastene gjøres tilgjengelig for billettkjøpere når konferansen begynner.

 

Gunilla Bergstrøm og Albert Åberg

Gudny Ingebjørg Hagen. Foto: Britt Myhrvold.

Forfatter og illustratør Gunilla Bergstrøm ga ut sin første Albert-bok God natt, Alfons Åberg i 1972, en stutt, butt gutt som ble skapt på en helg. I 2022 er Albert Åberg-karakteren 50 år. Gunillas eget liv og virke som journalist er på ulike og interessante måter vevet tett sammenvevet med forfatterskapet.  

I denne samtalen gir forfatter og dramatiker Gudny Ingebjørg Hagen et dypdykk i Gunilla Bergstrøms forfatterskap med forlagssjef i Cappelen Damm barn og unge Ragnfrid Trohaug. 

Gudny Ingebjørg Hagen er førskolepedagog, prisbelønnet forfatter og dramatiker. Hun var i mange år medlem av Musikk- og Teatergruppa VISVAS, og har bl.a spilt rollen som Albert Åberg på scene og plate.

 

Å oversette takt og rytme

Vibeke Saugestad. Foto: Oversetterforeningen.

Hvordan arbeider oversetteren med takt og rytme?

Vibeke Saugestad har oversatt blant annet ungdomsbøkene til den amerikanske forfatteren Angie Thomas. Sammen med Stian Omland, oversetter og bibliotekformidler, snakker hun om arbeidet med å oversette Angie Thomas' bok På vei mot toppen, der rap er en viktig del av handlingen, en oversettelse som hun ble tildelt Bastianprisen 2021 for.

Vibeke Saugestad er oversetter, buktaler og tidligere rockevokalist, bosatt i New York. Hun har oversatt en lang rekke bøker, og ble i 2021 tildelt Bastianprisen for oversettelsen av På vei mot toppen.