Hopp til hovedinnhold
av Kjersti Hatland sist endret 2020-01-23T09:33:31+02:00

Med utviklingen av kunstig intelligens og automatisering har mange av samfunnets vanskelige, farlige eller kjedelige oppgaver blitt overtatt av maskiner og roboter. På begynnelsen av 90-tallet fantes det en halv robot per tusen arbeidstakere. I 2015 var dette tallet nesten tredoblet. Kunstig intelligens styrer mye av våre liv, ofte uten at vi legger merke til det, både på arbeidsplassene og hjemme.

Automatiseringen av samfunnet handler ikke bare om å bygge roboter som løser oppgaver for oss, men også om å fremme det gode for menneskeheten. Hvordan kan vi da være sikre på at en robot er god? Hva slags verdier kan maskiner ha? Kan de ta menneskelige valg for oss?

I denne utgaven av Akademisk lunsj kan du møte Marija Slavkovik som forsker på kunstig intelligens og søker å svare på slike spørsmål. Slavkovik er førsteamanuensis på Institutt for informasjons- og medievitenskap ved UiB. Foredraget er på engelsk.

Akademisk lunsj arrangeres i samarbeid med Universitet i Bergen, Høgskulen på Vestlandet og Norges Handelshøyskole, og dette opptaket ble gjort 06.11.2019.