Hopp til hovedinnhold

Bergenske boktips

Bli bedre kjent med Bergen gjennom skjønnlitteraturen.

Publisert: 09.10.2020.

Guttene i Markegaten av Stig Holmås

Vi vil også ha en barndom i Markegaten i Bergen på 50-tallet! Og da helst med Hjalmar Bue, Svein-Olaf, Hurry-Harry, Victor og de andre i Markegaten. Boken inneholder fortellinger om mennesker i en typisk bergensgate. En fin bok for hustrige kvelder, full av varme og humor. 


Hellemyrsfolket av Amalie Skram 

En fantastisk, dyster, MEN herlig fortelling om en bergensfamilie. Gjennom fire bøker forteller Amalie Skram om en familie gjennom flere slektsledd. Arvesynd, skam og seksualitet er noen av temaene. Dette er Amalie Skrams store hovedverk. Du sitter igjen med en historie du aldri vil glemme.


Regn av Stig Holmås 

Ole Johan og Bjørnar er brødre som vokser opp i Bergen på 50-tallet. Faren er meteorolog og tror på Wilhelm Bjerknes, mens mor tror på Gud og Jesus. Høydepunktene for guttene er å høre faren melde været på radioen, og når isen kommer på Krohnsminde idrettsplass.  En fin og sterk oppvekstskildring som er både trist og vond, men også morsom.

Den er enkelt og godt skrevet med regn og skøyteløp som viktige ingredienser.  


Bergens ungdomsteater av Pedro Carmona Alvarez

Marita vokser opp i Bergen med Johannes og Bergen ungdomsteater. Og Andreas, som egentlig skulle hatt en tvillingbror. Johannes er advokatsønn, men bestemmer seg tidlig for at han selv skal drive med teater. Han løfter ordene ut av munnen som små fugleunger. Marita, se på oss, sier han. Husk dette øyeblikket for alltid. Når Marita spør Andreas om oppveksten med foreldrene i Ibsens gate beskriver han det som et hus av glass. Sånn finner de frem til de døde barna.

Bergen ungdomsteater er en roman om kjærlighet, vennskap, hvem man er og hvem man tror man er. Boka er en frittstående oppfølger til romanen Og været skiftet og det ble sommer og så videre (2012).


Bergenstrilogien av Gunnar Staalesen 

Trilogien har vært kalt verdens lengste kriminalroman. Den starter med en forbrytelse (oppklares i siste bind!), og utvikler seg til en bredt anlagt historisk beretning om Bergen og Norge i det 20. århundre, om mennesker og makt, om livsskjebner og historiske prosesser, om mord og kjærlighet og klassemotsetninger. Består av bøkene 1900 Morgenrød (1997), 1950 High Noon (1998) og 1999 Aftensang (2000).


Dei sju dørene av Agnes Ravatn 

Dei sju dørene, er en spenningsroman som fint balanserer i grenselandet til krimsjangeren. Nina jobber som førsteamanuensis i litteraturvitenskap ved Universitetet i Bergen, og mannen hennes Mads er byråd for helse, og overlege ved Haukeland sykehus. Nina mener at litteraturvitere ville gjort seg bedre som etterforskere enn politiet, fordi de er vant med å måtte søke etter spor og sammenhenger i litteraturen. Når leieboeren deres Maria forsvinner og etterforskningen til politiet går i stå, blir nysgjerrigheten til Nina vekket, og hun bestemmer seg for å selv finne ut hva som kan ha skjedd.

Agnes Ravatn sine skildringer er skarpe, levende og humoristiske. 


Bergen av Anja Dahle Øverbye

Dette er ein grafisk roman som skildrar overgangen frå ungdom til ung voksen. Maria er 19 år da ho flyttar til Bergen for å studere ved universitetet. Å finne fotfeste og stabilitet i det nye voksenlivet, går ikkje så lett. Gjennom Marias fyrste tid i Bergen, følgjer vi ho gjennom opprivande kjærleikskvalar, sjølvskading og einsemd. Kven er ho, når ho for fyrste gong i livet skal stå på eigne bein? Finn ho retninga og tryggleikskjensla ho søkjer?

Dette er Anja Dahle Øverbys andre grafiske roman.


Kassadamer jeg har elsket – Kristian S. Hæggernes

Veien fra barn til voksen. Ønsket om å være med i et fellesskap uten å gi slipp på seg selv. Forventninger man ikke kan innfri. Skyldfølelse, både for det som ble gjort og det som forble ugjort. Tapet av en venn som kanskje kunne blitt noe mer enn en venn. Barnløshet og barnet man ble ukjent forelder til.  Man føler for, og med, i forsøkene på å håndtere hverdagens ulike utfordringer. Tempoet er aldri heseblesende da historiene stort sett strekker seg over et såpass lite kakestykke med tid at det ikke er tid til å skynde seg av gårde. 


Bergeners av Tomas Espedal

Bergeners er Tomas Espedals hyllest til byen han vokste opp i, og av menneskene som bor i den. Forfatteren har akkurat flyttet tilbake til Øyjordsveien, hvor han også bodde i barndommen. Dette blir utgangspunktet for fortellingen, men Espedal retter videre blikket mot resten av Bergen. I tittelen ligger en liten hilsen til James Joyce og hans Dubliners. Boken beskrives av forlaget som en blanding av selvbiografi, diktning, refleksjon, og reiseskildring i det nære.


Trylleglasset av Torborg Nedreaas

Trylleglasset er en samling noveller om lille Herdis og en barneflokk som flyr rundt i Bergen på begynnelsen av 1900-tallet. Bergenskfødte Nedreaas skriver klokt om verden fra barnas eget perspektiv. Novellene skildrer klasseforskjeller og barns utsatthet i et samfunn hvor ikke alt er som det skal være for barn.

Eller som E-bok.


Abelone og Kanutta, Gå hem og vogg! + Jette på trappen av Sofie Bjørhovde

Tre fantastisk morsomme bøker om og frå Bergen på 1940 – 60 tallet, situasjonskomikk og kvardagshendingar lenge før fasttelefon og Google. På 60 tallet blei ‘epistlane’ lest opp i radioen til forlystelse for bymann og stril.


Den som forvolder en annens død av Chris Tvedt 

En tidligere voldsdømt rockemusiker som nå er forfatter, blir siktet og dømt for drapet på sin læremester. Forsvarsadvokat Brenne tar saken og når ting ser ut som om det skal gå hans vei, begynner det å rakne. Det er første bok i Mikael Brenne serien der vi vet med sikkerhet at byen er Bergen, og boken har mange og fargerike skildringer av Bergen og bergensere. Brenne lider av kvaler og moralsk dilemma ved å forsvare en som han mener hører hjemme i fengsel. Handlingen har mange overraskende vendinger som gjør at spenningen holder seg.

Absolutt en av hans beste i serien.


Jacob Gjøgler av Ole Røsholdt 

Hvordan var egentlig livet på Bryggen under Hanseatene, og hvem andre enn handelsfolk kom til Bergen i denne perioden? 

Jacob var fattiggutten som ble jaget fra tjeneste på vertshuset der han arbeidet. Han var medskyldig i at husbondens datter, Ursula, rømte med en ung adelsmann fra Lübeck til Bergen. Gjøglerne Jacob møtte, ble hans redning og gav han mulighet til å reise etter Ursula til byen i nord. 

I Hansabyen Bergen må de unge aspirantene på kjøpmannskontorene gjennom halsbrekkende prøvelser, noe de var helt uforberedt på da de ankom byen. Jacob blir bl.a. vitne til Vannspillet som foregikk på Vågen tidlig på våren.  

Forfatteren har flere bøker fra det historiske Bergen.