Hopp til hovedinnhold


På reisefot i Norge

Hvor kan vi dra? Hva kan vi gjøre?



 

Sykkelferie i Norge

Denne boka inneholder ruter for de fleste; gjennom dype skoger, over fjell, inn i sjarmerende småbyer og langs kyst og fjord. Noen steder er det valgt båtskyss for å unngå lange tunneler eller svært trafikkerte veier. En tur som virker veldig flott er ruten Lærdalsøyri - Elverum. En berg-og dalbane-etappe Norge på tvers. Blant severdighetene er Borgund stavkirke, en av de best bevarte stavkirkene i landet. 

Av Vibeke Garrod. 

Norges tøffeste turer

Har du lyst på en skikkelig utfordring i ferien? Da kan du for eksempel gå en langtur fra Sogn i Sogn og Fjordane til Kongsberg i Buskerud på seks dager. Jonas Nicolai Prahm fra Kongsberg gikk i 1856 fra Balestrand i Sogn til Kongsberg på en snau uke. Det betyr dagsmarsjer på seks mil hver dag! Eller du kan gå i Norges lengste trapp i Tyssedal, en tur som kalles “I rallarens fotspor”. Denne klatrestien er konstruert for at turister skal komme opp stupene på en trygg måte, og ble laget i forbindelse med kraftanlegget som ble bygget på begynnelsen av 1900-tallet. 

Av Vibeke Garrod. 


Hemmelige hytter

Forfatteren reiste i flere år rundt i Norge og lette etter hemmelige hytter. Det er mange forskjellige mennesker som har hemmelige hytter, fiskere, jegere, uteliggere og naturelskere. Felles for dem er at de ønsker å være i fred, og å finne roen. Hyttene har vært skjulesteder for folk på flukt, uteliggere, bostedsløse og jegere og fiskere. Det er enkle hytter og noen mer avanserte, gamle og nye. Noen er langt uti huttiheita, andre er rett i nærheten av både by og stier.

Fascinerende og spennende jakt på hemmelige hytter, og om natur og mennesker, og det enkle liv. 

Av Anne Marie Morvik. 


Stiens historie: en reise til fots

I denne lærerike boken om gåing forteller Ekelund om gleden ved å gå, men også om stiene vi går på. Stiene var de første ferdselsårene vi hadde og stiens trase er ikke tilfeldig, det er ikke den korteste traseen som blir valgt, men den enkleste. Menneskene har alltid vandret og der vi gikk, fulgte andre etter og slik oppstod stiene. Stiene er til fordi noen bruker dem og når de blir brukt blir de vedlikeholdt.

Ekelund lar også tankene vandre og filosoferer om alt mellom himmel og jord når han går. Han siterer dikt om gåing, visdomsord om gåing og historier om gåing. 

Av Anne Marie Morvik. 


Av stein

I alle tider har stein hatt nyttefunksjoner i landet vårt og var det noe vi hadde flust av var det stein. Av stein bygget bøndene steingarder, jordkjellere, steinløer, naust, veier, broer, grunnmurer og så videre. Disse byggverkene har gjennom århundrer satt sitt preg på det norske landskapet. I dag er mange av dem mosegrodd, skjult og falleferdig. Ingen steder i Norge er det bygd så mye i stein som mellom Bergen og Sognefjorden, og særlig nord for Bergen er det massevis av byggverk i stein.  

Boken har mange nydelige bilder både av flotte byggverk og norsk natur. 

Anne Marie Morvik.


Heim: ei vandrehistorie

Journalisten Hallgeir Opedal bestemmer seg en dag for å gå fra Oslo der han har bodd de siste 30 årene, hjem til Odda, der han er oppvokst. Opedal skal gå 400 kilometer, og han lager seg noen regler til turen. Han skal blant annet ikke gå for lange dagsetapper, ikke være redd for omveier og han skal snakke med alle han møter på veien. Underveis filosoferer han over så mangt, som hva hjem egentlig er. Han forteller også anekdoter og historier om de forskjellige plassene han er på.

Alt er fortalt med glimt i øyet og jeg storkoste meg da jeg leste boken. 

Av Anne Marie Morvik. 


Kortreist: 70 fine hengekøyeturer fra Norges 15 største byer

Har du som mange andre planer om Norgesferie i år, er denne boken grei å ha. Søstrene Heireng gir deg 84 turbeskrivelser i nærheten av Norges 15 største byer. Alle egner seg for dagsturer og også for overnatting i telt. 70 av turene egner seg også i hengekøye. Du får også en innføring i nærturvettreglene som hva du gjør med søppel, dobesøk, bål og brensel, og hvilket utstyr du bør ha med. En huskeregel er de 3 N-ene. Nødvendig, nyttig og nytelse.

Alle turene passer for alle uavhengig av alder, økonomi eller tidligere erfaring. Boken har mange fine bilder. 

Av Anne Marie Morvik. 


Folket langs fjorden

En fantastisk flott bok om folket langs Storfjorden med mange nydelig naturbilder. Boken forteller om de som bosatte seg i de bratte fjellsidene langs Sunnmørsfjordene. Her får du historier om hvem de var, hvorfor de kom, om slit og fattigdom, stølsliv, farlige skoleveier, frier- og jordmorveien m. m. En legendarisk historie er om jordmoren Jensine Grønningsæter som en gang måtte gå tre mil for å rekke en fødsel. På veien gikk hun over tre fjell både til fots og på ski, gjennom dype daler og over vidder. I dag er de aller fleste gårdene forståelig nok, med noen få unntak fraflyttet. 

Av Anne Marie Morvik.


Lars Monsen: Mitt liv

Villmarksmannen Lars Monsen forteller i denne boken om livet sitt og hva som har formet ham, til forfatteren og journalisten Kjetil Østli. Monsen forteller om oppveksten med 3 brødre i Oslo, om faren som var friluftsmann, moren som var flyttsame, om sommerferier i Beiarn, tur favoritten Børgefjell, Norge på langs, og turer alene til Alaskas og Canadas villmark. Her er også mange historier om fiske, sprakende bål, møter med bjørn og ulv, netter under åpen himmel, frysing og hunder. Rusmisbruk, sykdom og kjærlighet er også tema som er berørt.

En interessant bok om du vil vite mer om villmarksmannen Lars Monsen. 

Av Anne Marie Morvik. 


Naust: sjøhusene langs kystene

Flott bok om Norges kystkultur. Forfatteren har reist rundt på Vestlandet og dokumentert et utvalg naust, ofte flere ganger, gjennom ulike årstider. Han tar oss med på en reise til Vestland, Rogaland, og Møre og Romsdal. Fra hvert lille sted får vi interessante fakta om stedets historie og flotte bilder. Enkelte nausteiere er også intervjuet. Overskriftene på de ulike kapitlene er fengende og artige. Som for eksempel Grepet av Grip eller I smørøyet på Smøla. Vi får også nyttig informasjon om naustene som hvorfor så mange naust er røde, hvilke båter de hadde i naustet og hvordan de låste naustene sine. 

Av Anne Marie Morvik. 


Norske ødegårder

Historiker og forfatter Øystein Morten og fotograf Pål Hermansen har oppsøkt gårder som ligger øde og forlatte og der ingen bor lenger. Boken tar for seg 9 ødegårder rundt omkring i Norge, fra sør til nord. Forfatteren ønsket å finne svar på hvem som har bodd der, hvorfor de forsvant og hvilke historier som skjuler seg bak veggene. På hver ødegård som blir besøkt får vi vite litt om menneskene som bodde der og historien om gårdene.

Morten har snakket med folk som har bodd på gårdene, kjentfolk og historikere og han har gått i arkiver for å finne svar.  

Av Anne Marie Morvik. 


Vestland: Et spennende fylke

Dette er en reisehåndbok som tar deg med på en reise til fylket Vestland (tidligere Hordaland og Sogn og Fjordane). Boken er lagt opp som en kjøretur fra Etne i sør til Hornindal i Nord. Her blir du loset gjennom Vestlands landskap og veier, du får tips til fotturer, sykkelturer, hvilken vei du skal kjøre for å komme til neste destinasjon, togturer, museer du bør/kan besøke, minnesmerker, fyr du kan overnatte på, turistbåter du kan ta, ferger mm.

Her er også tips til hvor du kan fiske og bade, og masse historiske detaljer om stedene. Alt illustrert med flotte fotografier. 

Av Anne Marie Morvik. 


På sherpastier: I skog og fjell med folk fra øst

I denne boken er du på en oppdagelsesreise i 70 historiske landskap i Norge. Fra skog og fjell, langs elvedaler, på kyststier, ved havet mm. Sherpaene fra Nepal har siden begynnelsen av 2000-tallet drevet med restaurering og sikring av ferdselsveier og turstier. Her blir vi bedre kjent med dem og arbeidet de gjør i Norge. Boken tar for seg mange flotte og spennende steder fra hele Norge, fra Aksla i Tromsø, til Fånefjell i Aust-Agder.

Hva med å gå den bratteste av alle DNTs merkede løyper? Lundeskaret i Kjøsnesfjorden i Jølster, eller de berømte Munketrappene populært kalt Dronningstien mellom Kinsarvik og Loftshus. 

Av Anne Marie Morvik. 


101 norske turar: med tog, bil, båt, buss, sykkel og til fots

Arne Hjeltnes forteller om favoritt-turene sine i Norge i denne boken. De 101 turene er på Vestlandet, Sørlandet, Østlandet, Midt-Norge og Nord-Norge. De er hverken kostbare eller slitsomme, men flotte og kan oppleves av alle. Hjeltnes forteller om Undredal og Stigen der Vamp hadde konsert for noen år siden, om Lovund der lundefuglene kommer inn fra havet 14. april hvert år, om alle de flotte gårdene i Gudbrandsdalen, om Telemarkskanalen og Stølsheimen. Han gir tips om hvor du kan overnatte, spise og hva du kan se. Og selvsagt hvordan du kommer deg dit, med tog, bil, båt, buss, sykkel eller til fots. 

Av Anne Marie Morvik.