Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.

Vinternoveller

av Nina Singdahlsen sist endret 2016-11-21T13:56:08+02:00
«Vinternoveller» inneholder tre tekster hvor Ingvild H. Rishøi gir en realistisk skildring av samtiden, eller en nær fortid. Tekstene har et tydelig samfunnskritisk innhold. Handlingen er lagt til drabantbyene øst for Oslo, og tekstenes hovedpersoner kommer fra enkle kår.
Ingvild H. Rishøi

Vinternoveller

Gyldendal, 2014, Norge
978-82-05-46130-7
voksen

Vinternoveller er først og fremst historier om kjærlighet – hevdes det på baksiden av boken. De tre novellene handler om svært ulike former for kjærlighet: de beskriver forholdet mellom søsken, mellom mor og datter, og far og sønn. Disse skildringene av forholdet mellom mennesker i vår tid er én av mange styrker ved Ingvild H. Rishøis tekster.

Da Rishøi fikk Brageprisen i åpen klasse for Vinternoveller (i 2014) sa pressemeldingen at [k]jærlighet er et gjennomgangstema i Vinternoveller, mot er et annet. Som forteller har Rishøi begge deler i rikt monn: Hun utviser stor omsorg for menneskene hun har gitt litterært liv, og hun tør å gi dem en hjelpende hånd når de trenger det som mest.

Hovedpersonene i Vinternoveller er mennesker som strever med å klare seg i hverdagen, og som sliter med å passe inn i samfunnet. Rishøi beskriver folk og situasjoner de fleste kan kjenne seg igjen i: personer som befinner seg på steder i livet hvor verden går dem imot, og hvor selv hverdagslige småting synes umulige å takle. Et annet likhetstrekk mellom hovedpersonene er at de på ulike vis har endt opp i foreldrerollen, og som foreldre må de ta viktige valg som påvirker både deres egne og andres liv.

«Vi kan ikke hjelpe alle» er den første av novellene i boken. Den forteller om en ung alenemor og hennes lille datter. Datteren har tisset på seg, og er våt og kald, og moren har ikke har penger til bussen hjem.

Den andre novellen heter «Riktig Thomas» og handler om Thomas som har hatt en vanskelig ungdomstid. Han har havnet i dårlig selskap og vært i fengsel. Men etter en "engangsgreie" med ei jente fra et høyere samfunnslag, finner han noen som betyr noe for ham og som bryr seg om ham. Den siste novellen heter «Søsken» og handler om tre søsken med samme mor og forskjellige fedre. Da moren får et brev, som varsler om at barna vil bli tatt fra henne, tar storesøsteren på sytten ansvar for sine to yngre halvsøsken. Hun legger en krevende plan for å sørge for at de tre fortsatt kan være sammen.

Rishøi har en realistisk fortellerstil, men den inneholder også fantastiske, magiske elementer. Hennes fortellinger ender ikke nødvendigvis godt, men i Vinternoveller virker det som om det alltid finnes en mulighet for at situasjonen plutselig kan snu seg til det bedre og at fortellingen kan ende lykkelig, selv om det ser svært mørkt ut.