Hopp til hovedinnhold
av Trond Blom — sist endret 2023-03-29T12:39:53+01:00
Ragarock fra Bergen.

Dedicated to the Bird We Love
Philips ; 6317 002,
1970 – 1 LP

Eller skal vi kalle det østlig-inspirert psykedelisk folk? Det gjør nemlig det amerikanske nettstedet All Music Guide, og gir samtidig platen god omtale og høy karakter. Det har seg nemlig slik at det engelske selskapet Sunbeam Records gjenutga albumet både på CD og LP i 2006! Men ukens skatt er altså fra 1970, utgitt i juni, og blir av mange regnet som en glemt perle.

Historien om Oriental Sunshine startet noen år tidligere, på Manger folkehøyskole! Der møttes 2/3 av trioen, den sitar- og gitarspillende Rune Walle og sangeren Nina Johansen. De dannet en duo og spilte både på skolen og på klubber i Bergen etter at de var ferdige på Manger. I 1969 kom den indiske studenten Satnam Singh med på tablas og fløyte, og trioen var komplett. På gøy sendte de inn en låt til NRKs konkurranse Talent 69, kom med, gikk videre og vant til slutt.

I CD-platens innholdsrike omslagshefte avslører Walle og Johansen at forbildene lå hos artister som Beatles, Ravi Shankar og Joni Mitchell, og det kan man godt høre, men ta og hør på Let It be My Birth – det høres ut som en akustisk versjon av en sang fra Stereolabs Emperor Tomato ketchup fra 1996!

Gruppen ble oppløst like etter utgivelsen. Rune Walles videre ferd er godt kjent, det ble Hole In The Wall, Saft, Flying Norwegians og ikke minst Ozark Mountain Daredevils. Nina Johansen reiste hjem til Skien og ble lærer. Satnam Singh fikk ikke oppholdstillatelse i Norge, og dro til Danmark. Sånn kan det gå!


Publisert i BAs papirutgave fredag 2. juli, 2010.

Oriental sunshine 2