Hopp til hovedinnhold
av EON sist endret 2021-09-21T09:34:08+01:00
Vi har bedt en rekke forfattere om å anbefale tre bøker: en murstein, en bok som fortjener flere lesere og en bok til trøst. Denne gangen kan du lese anbefalingene til Mathias Samuelsen, Aina Villanger og Marte Huke.

En serie fra Bergen Offentlige Bibliotek: Se også del 1, 2, 3, 45 og 7

Mathias Samuelsen

En murstein

Roberto Bolaño –  2666

Hva skal man si? Dette er en av de viktigste bøkene i vestlig litteratur de siste 50 årene. Skremmende, tragisk, morsom og altfor smart. I bunn og grunn er det en krimroman, men den favner en hel verdenshistorie og den volden som setter menneskene tilbake og driver dem fremover.

En bok som fortjener flere lesere

Thalia Field – Fugleelskarar, bakgard

Gjennom et knippe med lyriske essays lodder Fields menneskets påvirkning på flora og fauna. Dette er like mye en historisk beretning om hvordan sivilisasjonen har spist seg inn i naturen, som en beskrivelse av hvordan naturen har tatt tilbake og tilpasset seg sivilisasjonen. Så klart mesterlig gjendikta av Rune F. Hjemås.

En bok til trøst 

Eldrid Lunden – Det er berre eit spørsmål om tid, kalenderdikt 2014-2018

Lunden er den klokeste poeten i Norge. Det er alltid trøst å finne i hennes bøker, men denne, hennes siste, handler helt konkret om tap og ensomhet og savn. Den er stille og sakte, men gror i deg.

Aina Villanger

En murstein

Monica Aasprongs Et diktet barn. En uvanlig gigantisk og skinnende flashy speilblank neonblå bok av en diktsamling. En buktende dialog mellom en mor og et barn, en vandringstekst om verden, språk og alt det diktede.

En bok som fortjener mer opppmerksomhet

Hilde Susan Jægtnes' Styggskrift: selvfantasi (2016). Et bråkete og kilende dannelseseventyr, om en jente som oppsøker diverse helter, monstre og plageånder på sjørøverveien mot det å bli kvinne. Røverhistoriene virvles frem i et språk fullt av spillopperier og stygge metaforer.

En bok til trøst

Inger Christensen. Alfabet og Det. Begge handler om verden, mennesket, dyr, planter, språk, bevissthet, tenkning – så og si alt. Det meste av Inger Christensen gir meg både trøst og lyst.

Marte Huke

En murstein

Cora Sandel: Alberte-trilogien. Strengt tatt tre romaner: Alberte og Jakob, Alberte og friheten og Bare Alberte. Men de er også utgitt i samlet utgave, altså en murstein! Cora Sandel skriver presist, sanselig og usentimentalt, Ingen over, ingen ved siden av i norsk litteratur. Bøkene skildrer Albertes vei ut i verden, ut i voksenlivet. Noen partier er så lyriske, så malerisk skrevet at de kunne vært egne prosadikt. Alberte-bøkene handler om hvordan endring kan skje, både på et personlig og samfunnsmessig plan, om lengselen etter personlig og kunstnerisk frihet. Og hva som skal til for å skape seg sitt eget rom, et rom å skape i. 

En bok som fortjener mer oppmerksomhet

Da vil jeg trekke fram en nokså fersk bok, Hildegunn Dale: Rapportar frå havet : Loggdikt fra 2019. Den kombinerer reiseskildringen og diktsamlingen på en fin måte. Det er en lyrisk reisefortelling, en havrefleksjon. Rammen for boka er en faktisk reise, en seiltur som varer i et år. Tenk å legge ut på seiltur på Middelhavet i det skjebnesvangre året 2015! Hvor blir punktet å orientere seg fra, når husets vegger er borte? Det er en nydelig og ettertenksom bok, som jeg håper mange flere vil oppdage. 

En bok til trøst

Britiske Jenny Diskis essysamling: On trying to keep still er en reisebok skrevet av en forfatter som ikke egentlig vil reise. Men reiser gjør hun, både til New Zealand, Sverige og ut på landsbygda i England. Selvransakelse og komikk går ofte hånd i hånd hos Diski. Minner og tankesprang utløses av det minste inntrykk. Hvordan komme til ro med sine omgivelser? Hvor slutter jeg, og hvor begynner verden? Sånne spørsmål ligger til grunn for tekstene, og det er jo ofte det jeg lurer på når jeg trenger trøst. Med Jenny Diski kan man også le av det hele.