Grieg- og spesialarkiv

Oversikt over bibliotekets digitale samlinger

Nordahl Grieg

I desember 2013 var det 70 år siden Nordahl Grieg døde og verkene hans falt i det fri 1. januar 2014. Det betyr at verkene hans ikke lenger er beskyttet av opphavsretten og en står fritt til å publisere verkene. Bergen Offentlige Bibliotek arbeider nå med å digitalisere verkene etter Nordahl Grieg.

Hildurs vegg

Den 13. januar 1904 får Hildur Rabe en helt ubeskrevet, vakkert innbundet bok i gave, en poesibok. Ofte ble slike bøker utstyrt med et vers på første side, et selvforfattet dikt med ønske om at gaven må bli sin nye eier til glede. Men Agnes er ganske ordfattig i sin hilsen til søster Hildur. Det får holde med til og fra pluss dato.

Øklands trykksaker

Gjennom 40 år har Einar Økland bygd opp svært spesielle samlingar av trykksaker innanfor populærkultur, barnekultur, bruksgrafikk og trivialkunst. Biblioteket har digitalisert delar av samlinga, og ønskjer formidla Øklands unike og vidtfemnande kunnskapar om dei kulturhistorisk verdifulle objekta.

Europeana

Søk i Europeana, en portal for europeisk kulturhistorisk materiale med over 20 millioner gjenstander.

Edvard Grieg

Edvard Hagerup Grieg (15. juni 1843 - 4. september 1907) er Norges nasjonalkomponist. Musikken hans er vidt distribuert og kjent i hele verden. Bergen Offentlige Bibliotek er den stolte vert for Edvard Griegs arkiv og samling.

Ludvig Holberg

Ludvig Holberg (født desember 1684 i Bergen, død 28. januar 1754 i København) var en norsk forfatter og historiker som levde mesteparten av sitt voksne liv i Danmark.

Ole Bull

Ole Bornemann Bull (5. feb. 1810- 17. aug. 1880) var verdensberømt virtuos og komponist. Gjennom et langt og stormfullt kunstnerliv reiste han over hele verden og la grunnlaget for utviklingen av norsk kultur etter løsrivelsen fra Danmark.

Kart

Gamle bergenskart lagt oppå kart fra Google Maps. Hvis du har installert Google Earth kan kartene vises også i dette programmet. Hvis du i tillegg har Google Earth Plugin, kan du vise Earth View direkte i nettleseren.

Nytt i Grieg- og spesialarkiv

Løse dikt
Side

Løse dikt

I del én av Løse dikt finner en diktene Nordahl Grieg skrev mens han var elev ved Bergen Katedralskole. Diktene i del to er hentet fra flere forskjellige kilder. Det lengste diktet, På Tingvellir ble første gang utgitt i 1944 i Fram, den norske Londonregjeringens avis. Sjøfolk er med i utgaven av Friheten som kom i 1945, men ikke førsteutgaven fra 1943.

Publisert 17.12.2014 av Ørjan Persen Grieg- og spesialarkiv
Vår ære og vår makt
Side

Vår ære og vår makt

I dette skuespillet tar Nordahl Grieg et nådeløst oppgjør med den kyniske pengegriskheten som rådet i skipsnæringen under jobbetiden under første verdenskrig. Hans karikering av den bergenske redernæringen falt ikke i god jord i hans hjemby, men hans dramatiske virkemidler i oppsetningen ble anerkjent som nyskapende.

Publisert 06.10.2014 av Boken er digitalisert av Lars Næsheim Grieg- og spesialarkiv
Ung må verden ennu være
Side

Ung må verden ennu være

En hyllest til den stålsatte sosialisme. Spenningen mellom troen på fremtiden og frykten for fortiden preger, og forårsaker en aksept for ekstreme virkemidler. Romanen foregår delvis i Moskva, delvis i borgerkrigstidens Spania.

Publisert 06.10.2014 av Boken er digitalisert av Lars Næsheim Grieg- og spesialarkiv
Håbet
Side

Håbet

I denne samlingen finner en dikt Nordahl Grieg skrev på 1930-tallet og de krigsdiktene han ikke ønsker publisert før krigen var over. Det er også hyllingsdikt til kjente nordmenn som Ibsen, Bjørnson, Amundsen og Nansen. Her finner en også Nordahl Griegs mest kjente dikt Til ungdommen. Grieg gjendiktet flere kjente engelske poeter og i samlingen finner en blant annet gjendiktninger av John Keats, Percy Bysshe Shelley og Lord Byron.

Publisert 06.10.2014 av Ørjan Persen Grieg- og spesialarkiv
Friheten
Side

Friheten

Den 2den desember 1943 mistet han livet i et nedskutt brennende fly under et luftangrep på Berlin. Fordi han fölte en ukuelig trang til selv å leve med i det som han skrev om — kampen mot undertrykkelse og barbari. Vår förste nationaldag efter overfallet ga han os 17de mai diktet, fulgt senere av alle de andre dikt som for os ble så dyrebare og som for kommende slekter vil stå som et monument over nordmennenes og hans kamp for befrielsen og gjenreisningen av vårt land.

Publisert 06.10.2014 av Ørjan Persen Grieg- og spesialarkiv
Norge i våre hjerter
Side

Norge i våre hjerter

Etter å ha vært i Kina reiste Nordahl Grieg til Finnmark der han begynte på denne samlingen. Diktene handler om Norge, den harde og ville naturen og menneskene som sliter seg gjennom hverdagene. Grieg reise mye i Norge under arbeidet med boken og kjærligheten Grieg viser landet og arbeidsfolket gjorde utgivelsen til en suksess.

Publisert 06.10.2014 av Ørjan Persen Grieg- og spesialarkiv
Stene i strømmen
Side

Stene i strømmen

I Nordahl Griegs andre diktsamling er det forfatterens indre liv som beskrives. Det er den store altoppslukende kjærligheten, det er lengsel, ensomhet, sterke følelser og bibelske motiver. Grieg studerte ved Wadham College i Oxford og det mest kjente diktet fra samlingen heter Kapellet i Wadham College.

Publisert 06.10.2014 av Ørjan Persen Grieg- og spesialarkiv
Rundt Kap det gode Haab
Side

Rundt Kap det gode Haab

Nordahl Grieg hadde en sterk utferdstrang og etter gymnaset ville han se verden. Han tok derfor hyre som lettmatros på lasteskipet "Henrik Ibsen" og det er fra tiden på sjøen Nordahl Grieg har hentet inspirasjonen til sin første diktsamling. Diktene skildrer hverdagen på havet, det harde arbeidet og gleden over å komme i havn.

Publisert 06.10.2014 av Ørjan Persen Grieg- og spesialarkiv
Prøveforelesninger
Hendelse

Prøveforelesninger

Prøveforelesninger for innstilte kandidater til den vitenskapelige lederstillingen ved Senter for Griegforskning, onsdag 20. august - i bibliotekets auditorium.

Publisert 19.08.2014 av Nettredaktør
Side

Bibliografi

Publisert 17.01.2014 av Ørjan Persen Grieg- og spesialarkiv
Publisert 02.07.2010, sist endret 18.10.2011 - 13:19