Grieg- og spesialarkiv

Oversikt over bibliotekets digitale samlinger

Nordahl Grieg

I desember 2013 var det 70 år siden Nordahl Grieg døde og verkene hans falt i det fri 1. januar 2014. Det betyr at verkene hans ikke lenger er beskyttet av opphavsretten og en står fritt til å publisere verkene. Bergen Offentlige Bibliotek arbeider nå med å digitalisere verkene etter Nordahl Grieg.

Hildurs vegg

Den 13. januar 1904 får Hildur Rabe en helt ubeskrevet, vakkert innbundet bok i gave, en poesibok. Ofte ble slike bøker utstyrt med et vers på første side, et selvforfattet dikt med ønske om at gaven må bli sin nye eier til glede. Men Agnes er ganske ordfattig i sin hilsen til søster Hildur. Det får holde med til og fra pluss dato.

Øklands trykksaker

Gjennom 40 år har Einar Økland bygd opp svært spesielle samlingar av trykksaker innanfor populærkultur, barnekultur, bruksgrafikk og trivialkunst. Biblioteket har digitalisert delar av samlinga, og ønskjer formidla Øklands unike og vidtfemnande kunnskapar om dei kulturhistorisk verdifulle objekta.

Europeana

Søk i Europeana, en portal for europeisk kulturhistorisk materiale med over 20 millioner gjenstander.

Edvard Grieg

Edvard Hagerup Grieg (15. juni 1843 - 4. september 1907) er Norges nasjonalkomponist. Musikken hans er vidt distribuert og kjent i hele verden. Bergen Offentlige Bibliotek er den stolte vert for Edvard Griegs arkiv og samling.

Ludvig Holberg

Ludvig Holberg (født desember 1684 i Bergen, død 28. januar 1754 i København) var en norsk forfatter og historiker som levde mesteparten av sitt voksne liv i Danmark.

Ole Bull

Ole Bornemann Bull (5. feb. 1810- 17. aug. 1880) var verdensberømt virtuos og komponist. Gjennom et langt og stormfullt kunstnerliv reiste han over hele verden og la grunnlaget for utviklingen av norsk kultur etter løsrivelsen fra Danmark.

Kart

Gamle bergenskart lagt oppå kart fra Google Maps. Hvis du har installert Google Earth kan kartene vises også i dette programmet. Hvis du i tillegg har Google Earth Plugin, kan du vise Earth View direkte i nettleseren.

Nytt i Grieg- og spesialarkiv

Til ungdommen!
Side

Til ungdommen!

"Til ungdommen" er i dag Nordahl Griegs mest kjente dikt. Det ble publisert første gang i 1936 med sju vers og ikke fjorten slik vi kjenner diktet i dag.

Publisert 24.03.2015 av Ørjan Persen Grieg- og spesialarkiv
Nordahl Grieg og Hugin
Side

Nordahl Grieg og Hugin

Nordahl Grieg var elev på Bergen Katedralskole i årene 1913-20, fra høsten 1917 som gymnasiast. Den unge Nordahl gjorde seg tidlig bemerket med sin begeistring og sitt store engasjement og vitebegjær. Allerede i middelskolen hadde han vakt oppsikt med et foredrag med tittel: ”Har lærerne sjel?” Svaret på dette spørsmålet ble: ”Ingen sjel om formiddagen, muligens en liten om ettermiddagen.”

Publisert 24.02.2015 av Lise Haaland Grieg- og spesialarkiv
Side

Nordahl Grieg og teatret

"Skriv Nordahl – og skriv for teatret, der har du mere å utrette enn noen annen i vårt land." (Hans Jakob Nilsen 1937).

Publisert 03.02.2015 av Skrevet av Jan Olav Gatland i 1998. Grieg- og spesialarkiv
Side

Op. 5. Hjertets Melodier af H.C. Andersen, sang, klaver

Standardtittel: Hjertets Melodier

Side

Op. 4. Seks Digte, sang, klaver

Standardtittel: Sanger, op. 4

Side

Op. 3. Poetiske tonebilder, klaver

Standardtittel: Poetiske Tonebilleder

Side

Op. 1. Fire klaverstykker

Standardtittel: Stykker, klaver, op. 1

Publisert 01.01.2015 av Håvard Legreid Grieg- og spesialarkiv
Side

Op. 10. Fire Romancer af Chr. Winther, sang, klaver

Standardtittel: Sanger, op. 10

Side

Op. 2. Fire sanger

Standardtittel: Sanger, op. 2

Side

Op. 12. Lyriske stykker I, klaver

Standardtittel: Lyriske smaastykker, klaver, op. 12

Publisert 02.07.2010, sist endret 18.10.2011 - 13:19