Hopp til hovedinnhold

Påskekrimtips

Har du ikke bestemt deg for hva du skal lese i påsken? Her er våre krimtips!
Illustrasjonsbilde for sak

Collage: Anders Iden. Illustrasjon: Ragnar Rørnes. Tekster: Kjersti Egge.

 

Illustrasjonsbilde for påskekrimpodkasten til biblioteket

Tips: Hør også bibliotekets ferske påskekrimpod der Kjersti og Helle snakker om og anbefaler påskelektyren.

Ragnar Jónassons' triologi; Mørket (2021), Øya (2021) og Tåken (2023)

Sjanger: Nordisk noir og/eller Tart Noir (krimbøker som inneholder tøffe/uavhengige damer)

Hulda-triologien består av bøker i svært ulikt uttrykk, men bærer i seg kvaliteter av høy klasse. Med Island som scenografisk bakteppe er beskrivelser av nærmest folketomme områder med på å trekke deg inn i historien og inn i de mørke områdene og landskapene, både geografisk og menneskerelatert.

Første bok, Mørket, er helt usedvanlig god og presenterer et sammensatt krimdrama der bokens mennesker fremstår som livaktige og troverdige. Både gåten og problemstillinger veves sammen og gjør boken mangfoldig, uforutsigbar og svært interessant. En av de få krimbøker hvor jeg har stilt spørsmålet hvorfor like mange ganger som hvem?

Øya byr på et kammerspill i beste Agatha Christie ånd og er i dialog med Og dermed var de bare ingen (1939), men det er ikke likheter i tekst eller plott for øvrig. To historier veves sammen i mystiske forsvinninger og taushet. Er historiene relatert til hverandre? Hvilke hemmeligheter tåler ikke dagens lys?

Tåken gir deg det isolerte og kalde landskapet og menneskene som lever der. Den uhyggelige stemningen bygger seg opp og en uventet gjest banker på. I interaksjonen mellom få og isolerte mennesker oppstår et spenningsfelt man kjenner stråler ut av boken. Samtidig legger fortidens slør seg over nåtidens hendelser. Det er surrealistisk og når løsningen sakte settes sammen, er det vanskelig å vite i hvilken retning sympatier og tillit skal vende seg.

Skrevet av Kjersti Egge.


Omslag av boken Mørket

Noen krimlesere har kjent Mikael Brenne siden boken Rimelig tvil utkom i 2005. Dem som ikke leser kronologisk, har ingen ting å frykte. Dette er bøker som står seg godt alene. Formildende omstendigheter er bok nummer 7 og er 5 år etter utgivelsen tematisk aktuell, men er også rett og slett en medrivende og underholdende bok. Boken skaper den forvirring man trenger for å føle at du er en med-detektiv, den inneholder irriterende politifolk og vendepunkt som overrasker og gleder. Historien beveger seg ut i samfunnet, inn i rettsalen og denne gangen også inn på advokatkontoret.

Den siste boken om Mikael Brenne, På ære og samvittighet (2023), som både er siste bokutgivelse, men også avsluttende bok om advokaten, må også trekkes frem og anbefales. For lesere som har fulgt Brenne er det en perle av en bok og for nye lesere er den også en perle av en bok. Spennende, gode intriger, mange uforutsigbare hendelser og flere tema man kan reflektere over. For å parafrasere Raymond Chandler, så har det vært et langt farvel og det har vært mange “nær-avgrunnen opplevelser”, men det er trist og han vil bli savnet. 

Skrevet av Kjersti Egge.


Omslag av boken Formildende omstendigheter

Monica Yndestad; Ulmebrann (2019)

Sjanger: Bergenskrim og Tart Noir

Ingen påske uten Yndestad og i Ulmebrann får du innblikk i gamle drapsgåter, intriger i politikken og det ulmer fra både fortiden og samtiden. Journalisten Alice Bratt er en kvinne med meningers mot og en blodhunds nese, så her er det klart for kriminallitteratur med autentisk innhold. Hverken Yndestad eller Bratt tar lett på samfunnets skyggesider og derfor må også Jentene fra balletten (2012) nevnes.

Dette er Yndestads første krimbok og første møte med journalist Bratt. Tittelen er tatt fra et begrep i barnevernet, som beskriver jenter det går skikkelig galt med. Skremmende aktuell, også i 2024.

Skrevet av Kjersti Egge.


Omslag av boken Ulmebrann

Dette er en hommage til alle dem som har vært involvert i arbeid mot justismord. Det er en fiktiv reise inn i virkelighetslitteraturen. En real krim som lager sitt eget univers med referanser til reelle saker, lagt inn som sakspapirer og i samtaler. Svend Foyn snuser opp, nøster opp og drar oss med. Han dykker ned i fortiden for å kaste lys på nåtiden. Det er ikke uten risiko, særlig ikke for en mann som nettopp har vært midt i en terroraksjon og nesten blitt drept. Det er trygt å si at Svend Foyn møter mennesker på sin vei som ikke legger dette til grunn i sin adferd overfor ham. Kampen og kritikken mot politiets arbeid ligger som en eim gjennom boka og Foyn sliter med å se helheter og folk han oppsøker vil ikke snakke. Det er duket for en klassisk norsk krim med en antihelt det er umulig å ikke irritere seg over og samtidig beundre.

Dette er bok nummer 21, så blir du bitt av Foyn-basillen, så har du mye å se frem til.

Skrevet av Kjersti Egge.


Omslag av boken Etterpå er vi alle kloke

Veldig spennende og medrivende tegneseriekrim, med et karaktergalleri som overrasker og fascinerer. Det er mørkt og brutalt i landskapet privatetterforsker Halvor Hals skal navigere i, for å finne sannheten om pønkebandbassist Stian Lande. Ble han drept eller tok han selvmord? Midt oppi dette møter vi en voldskarakter som skaper uhygge og utrygghet hvor enn han dukker opp, og som får mannen med ljåen (som tross alt representerer evig fortapelse) til å fremstå som en trivelig type. I bunn av hele krimboka bobler det kritikk mot musikkbransjen, men på tross av kritikken og det ekstreme i miljøbeskrivelsene, vil jeg tro de fleste punkefans får lyst til å gå på konsert.

Skrevet av Kjersti Egge


Omslag av boken Da pønken kom til Leksvika

Død, forsvinning, personlige tragedier og jakt på bakmenn er hovedårene i den siste boken til Jæger. Dette er ispedd en god dose ‘stalking’ og mens Ole Vik er sykemeldt, forsøker Cecilie Hopen å holde hodet over vann, se sammenhenger og få oversikt. I et heseblesende tempo, med et like heseblesende karaktergalleri, er det en kunst å følge med og det er ikke alltid like lett å være med i opprullingen. Det er som å vandre inn i Lock, Stock and Two Smoking Barrels-logikk. Altså en krevende øvelse -men skal vi tro leserne, er dette storveis underholdning og en god bok.

Jæger har fått lave terningkast og ulik argumentasjon for dette av anmelderne. Derfor blir det leserne som bestemmer og de sier at dette bør du absolutt lese i påsken. Konklusjonen kan bli at triller du og får likt antall øyne på terningene, så kan dette gi deg både fire like og endatil yatzy.  

Skrevet av Kjersti Egge.


Omslag av boken Skjebnedøgn

Det mørkeste rommet kaster lys over og forteller mange perspektiv inn i overgrepssaker. Det er en bok om hvordan forfatteren (Reikrås) bidro til å bygge opp etterforskningsgruppen Operasjon Dark Room. Her får du tankene til overgriperens familie. Du får innsikt i hvordan man snakker med og kartlegger overgriper. For hvem er de? Hvor mange sitter hjemme foran skjermen og gir instrukser om hva overgrepet deres på nett skal innehold, kanskje også i samme rom som familien? Finnes det en ende på problemet? Dette er en viktig, men også vanskelig bok å lese.

Skrevet av Kjersti Egge.

Julen 1969 blir to menn slått i hjel med øks i et hus i den absolutt verste delen av Fredrikstad. Dett er en av de mest interessante bøkene i sin sjanger. Det går systematisk igjennom politiets arbeid, med avhør og observasjoner av åsted. Vitneforklaringer legges bort og dødstidspunkter korrigert. Samtidig er dette fortellingen om et ektepar som helt tilfeldig kom over og satt seg ned på tilhørerbenken. De hadde opptaksutstyr og uten å vite det da, bidro de med disse opptakene til å avdekke en av Norges mest kjente justismord, Liland-saken. Dette er historien om utrettelig arbeid, dyp innsikt i samtidens kultur og livet til dem som har falt utenfor majoritetssamfunnet. Dette er en bok og en sak hvor vi fortsatt lever i ekkoet av hendelsene. 

Skrevet av Kjersti Egge.

Julen 1969 blir to menn slått i hjel med øks i et hus i den absolutt verste delen av Fredrikstad. Dett er en av de mest interessante bøkene i sin sjanger. Det går systematisk igjennom politiets arbeid, med avhør og observasjoner av åsted. Vitneforklaringer legges bort og dødstidspunkter korrigert. Samtidig er dette fortellingen om et ektepar som helt tilfeldig kom over og satt seg ned på tilhørerbenken. De hadde opptaksutstyr og uten å vite det da, bidro de med disse opptakene til å avdekke en av Norges mest kjente justismord, Liland-saken. Dette er historien om utrettelig arbeid, dyp innsikt i samtidens kultur og livet til dem som har falt utenfor majoritetssamfunnet. Dette er en bok og en sak hvor vi fortsatt lever i ekkoet av hendelsene. 

Skrevet av Kjersti Egge.

Dette er en steg-for-steg-manual som viser hvordan et justismord bygges opp, hvordan det er å leve i gråsoner som gjør at du alltid har noe annet du skal skjule. Og at du må skjule dette, får deg til å fremstå som en løgner, i beste fall fremstår man som svært upresis. For deg som har tvil om at falske forklaringer finnes og faktisk er falske; her har du en manns fortelling om hvordan isolasjon og rusbruk gjør deg sårbar i fengsel og tvilen kryper inn og manifesterer seg som et ønske om å tilstå. Ikke bare det, men resultatet av denne prosessen førte til at Stein Inge Johannessen og Norges mest kjente avhørsekspert Asbjørn Andre Rachlew møttes og inngikk samarbeid.

Saken mot Johannessen er utgangspunktet for Rachlew doktorgradsavhandling Justisfeil ved politiets etterforskning; noen eksempler og forskningsbaserte mottiltak, UiO, 2009.  

Skrevet av Kjersti Egge