Blogg

Personalet blogger om aktuelle tema og emner knyttet til bibliotekets tjenester, samlinger og aktiviteter.

Storverk i miniatyr

Inghill Johansen er en av landets fremste forfattere. Hvorfor har du ikke lest henne?

Det kan være flere svar på det. 1: Du har aldri hørt om henne. (Du kan neppe klandres.) 2: Du liker ikke kortfattet, presis og poetisk prosa. (Det er en ærlig sak.) 3: Du har hørt om henne, du leste en ganske god anmeldelse for noen år tilbake, kanskje merket du deg ord som ”underfundig” og ”stillferdig”, eller ”humoristisk” og ”makaber”, og du tenkte at du skulle lese henne når du fikk tid. Men så forsvant hun sakte men sikkert fra bevisstheten din, du hørte ikke mer om henne, og da var hun kanskje ikke så bra likevel? (Du tar feil!) 

Fra debuten i 1991 til i dag har Inghill Johansen skrevet fire bøker, hver av dem på rundt hundre sider, i grenselandet mellom roman og kortprosa. Det nærmeste man kan kalle et gjennombrudd kom i 2001 med boka Klage, et sett tekster som kretser rundt en kirkegård, med en livstrett prest og en egenrådig graver som sentrale karakterer. Boka fikk svært gode anmeldelser og ble nominert til Brageprisen, men prisen gikk til annet hold. Dette var nemlig det samme året som mursteinen Halvbroren tok det norske folk med storm. 

Åtte år senere, i 2009, kom hennes foreløpig siste bok, Forsvinne, som om mulig fikk enda bedre anmeldelser, gjerne med formuleringer som ”jeg liker ikke å bruke så store ord, men…” Men hva hjelper et knippe fantastiske anmeldelser, når dette er samme år som Karl Ove Knausgård kaprer de store overskriftene med de to første bindene av Min Kamp

Dette er kanskje en overforenkling av årsakssammenhengene, men at de små mesterverkene har en tendens til å nettopp forsvinne, i en dagspresse på jakt etter sensasjoner, bør ikke være særlig overraskende. Da må vi som har lest dem og ønsker å dele vår begeistring gå en annen vei, som kanskje passer slike forfatterskap bedre, nemlig via lavmælt insistering og stadig påminnelse. 

Inghill Johansen vil kanskje aldri nå den store leserskaren, men ved å nå kraftig fram til de få, vil hun likevel overleve. Litteraturprofessor ved UiB, Erik Bjerck Hagen, er en av de standhaftige forkjemperne for Johansens forfatterskap, og han sier i sin omtale av Forsvinne”[…] en sjelden, følsom og bevaringsverdig «gjenstand» det er lett å forestille seg vil bli lest av fremmede øyne femti eller hundre år frem i tid.”

Og tekstene hennes? De taler aller best for seg selv. Her er åpningssekvensen til Klage, resten finner du på et bibliotek nær deg. 

Til kirkevergen i kommunen 
Når min tid kommer, ber jeg om at min kropp legges på siden og ikke på rygg som det vanligste er. Det er slik jeg hviler og har sovet gjennom et langt liv, og jeg kan ikke tenke meg den evige søvn på andre måter enn denne. Skulle kisten være for lav, det kan tenkes, for hoftene mine er brede, ber jeg om å bli lagt flatt ned på maven med ansiktet mot bunnen og armene trukket opp slik at pannen hviler mot håndbakene. Hvis kisten er for smal for dette (når armene peker utover på denne måten, kan det jo hende), ber jeg om å bli brent. 


Dette innlegget ble først publisert i Bergensavisen mandag 17. november 2014.

Publisert 17.11.2014 av Mari Stokke-Bakken
Har du lest... ved Jan H. Landro
Blogginnlegg

Har du lest... ved Jan H. Landro

Teksten er et kåseri som ble holdt på Litterær lunsj ved hovedbiblioteket, november 2014.

Publisert 07.11.2014 av Jan H. Landro
Framtida er komen for å bli
Blogginnlegg

Framtida er komen for å bli

Endring er bra. Det prøver eg å seie til meg sjølv kvar einaste dag.

Publisert 10.11.2014 av Herdis Moldøen
Fotball forklarer verden
Blogginnlegg

Fotball forklarer verden

Du trenger ikke være en lesehest for å skjønne det

Publisert 11.11.2014 av Arild Ness
Til ungdommen!
Blogginnlegg

Til ungdommen!

"Til ungdommen" er i dag Nordahl Griegs mest kjente dikt. Det ble publisert første gang i 1936 med sju vers og ikke fjorten slik vi kjenner diktet i dag.

Publisert 01.10.2014 av Ørjan Persen
Forskningsdagene: Kommunikasjon
Blogginnlegg

Forskningsdagene: Kommunikasjon

Forskningsdagene 2014 varer fra 17. til 28. september. Denne årlige festivalen som markeres for 20. gang er et sikkert høsttegn du ikke bør gå glipp av, heller ikke på biblioteket.

Publisert 03.09.2014 av Ragnhild Sæther
Kjønn og skjønn på agendaen hos BOB og ENO
Blogginnlegg

Kjønn og skjønn på agendaen hos BOB og ENO

Det norske musikkmagasinet ENO er i disse dager ute med nytt nummer. Som vanlig serverer redaksjonen en rikholdig utgave om en rekke forskjellige artister og musikkuttryk, blant annet Åse Kleveland (se den flotte forsiden!), Ian Svenonius, Young Echo, Kim Hiorthøy, Vilde Tuv, Ivan Ave og Led Zeppelin. Men denne gangen er én ting nokså spesielt: nummeret er utelukkende laget av kvinnelige bidragsytere.

Publisert 16.09.2014 av Kristoffer Jul-Larsen
Skatter fra magasinet, del 3
Blogginnlegg

Skatter fra magasinet, del 3

Utsolgt fra forlaget, borte fra bibliotekets skinnende hyller og luftige rom. Men dypt inne i magasinet er det hyllemeter på hyllemeter med klassikere som ikke fortjener å bli glemt.

Publisert 08.08.2014 av Mari Stokke-Bakken
Låne hva-for-noe?
Blogginnlegg

Låne hva-for-noe?

De aller fleste som besøker oss vet at vi låner ut mye mer enn bøker, men visste du at vi låner ut trommer, el-gitarer, actionkamera og iPader, og at vi har møterom og en 3d-printer?

Publisert 24.06.2014 av Ørjan Persen
Litteratur ved vann
Blogginnlegg

Litteratur ved vann

Vann i ulike variasjoner er noe en ofte finner på forsidene av skjønnlitterære bøker. Her har vi funnet frem noen nyere titler med passende omslag hvis du skal feriere i nærheten av vann. Alle bøkene finnes både i trykt utgave og som e-bok.

Publisert 09.07.2014 av Ørjan Persen
Publisert 06.07.2010, sist endret 18.06.2014 - 13:15