Blogg

Personalet blogger om aktuelle tema og emner knyttet til bibliotekets tjenester, samlinger og aktiviteter.

Hva er podkast?

Biblioteket viser deg hvordan du kan få hele verden på øret.

Podkast er en lydfil som er publisert på nettet, som du kan lytte til når og hvor du vil. Podkast er enklest å bruke fra en smarttelefon. Da kan du lytte når du sitter på bussen, er ute og går en tur, eller mens du skifter dekk på bilen. 

Hvordan begynner du?

Du kan velge mellom å laste ned lydfilen og lagre den på mobilen din, eller du kan strømme den, det vil si at du lytter uten at du behøver å lagre filen først. Er du hjemme, kan du bruke andre måter å lytte på, for eksempel gjennom en datamaskin, uten å laste ned noen ting.

Har du Android-telefon, er det flere applikasjoner (apper) du kan bruke. Oversikten finner du hos Google Play, der du kan laste ned appene. Hvilken av disse som er best, er det delte meninger om. Selv anbefaler jeg Pocket Cast fordi den er oversiktlig og enkel i bruk, og den husker hvor langt du er kommet i lyttingen hvis du tar en pause.

Har du en iPhone, kan du bruke iTunes til podkastene dine. Eventuelt kan du kjøpe en annen app, for eksempel Instacast. Det gode med Instacast er at man kan bestemme en tid når den automatisk slår seg av . Dermed er det en fin måte å sovne på, den fortsetter ikke å snakke hele natten.

Hva vil du høre? 

I appen du velger, kan du abonnere på podkastene du er interessert i. Da får du oversikt over nye tilgjengelige programmer etter hvert som de publiseres. De lastes ikke automatisk ned på mobilen, men kan strømmes eller lastes ned når du vil.

I norsk sammenheng er NRK den største produsenten, en rekke av deres radioprogram er tilgjengelig på denne måten. Radioresepsjonen og Herreavdelingen er blant de mest populære programmene. BBC har også et stort bibliotek man kan velge mellom, og det finnes ulike podkaster for bestemte sjangre, kun for musikk, for kultur eller rene nyhets- og underholdningsprogram. 

Anbefales!

Podkasten Serial er en serien om en ekte mordgåte fra 1999 som gjennomgås grundig av en engasjert journalist. Er den rette mannen dømt for drapet? Hvordan kunne han forflytte seg på tvers av byen Baltimore på den korte tiden? Snakker vitnet sant når han hevder at dette var et varslet mord? Uhyre spennende!

Det er bare å starte utforskingen - og anbefal oss gjerne podcastene du liker best!

Publisert 14.11.2014 av Kjersti Hatland
Storverk i miniatyr
Blogginnlegg

Storverk i miniatyr

Inghill Johansen er en av landets fremste forfattere. Hvorfor har du ikke lest henne?

Publisert 17.11.2014 av Mari Stokke-Bakken
Har du lest... ved Jan H. Landro
Blogginnlegg

Har du lest... ved Jan H. Landro

Teksten er et kåseri som ble holdt på Litterær lunsj ved hovedbiblioteket, november 2014.

Publisert 07.11.2014 av Jan H. Landro
Framtida er komen for å bli
Blogginnlegg

Framtida er komen for å bli

Endring er bra. Det prøver eg å seie til meg sjølv kvar einaste dag.

Publisert 10.11.2014 av Herdis Moldøen
Fotball forklarer verden
Blogginnlegg

Fotball forklarer verden

Du trenger ikke være en lesehest for å skjønne det

Publisert 11.11.2014 av Arild Ness
Til ungdommen!
Blogginnlegg

Til ungdommen!

"Til ungdommen" er i dag Nordahl Griegs mest kjente dikt. Det ble publisert første gang i 1936 med sju vers og ikke fjorten slik vi kjenner diktet i dag.

Publisert 01.10.2014 av Ørjan Persen
Forskningsdagene: Kommunikasjon
Blogginnlegg

Forskningsdagene: Kommunikasjon

Forskningsdagene 2014 varer fra 17. til 28. september. Denne årlige festivalen som markeres for 20. gang er et sikkert høsttegn du ikke bør gå glipp av, heller ikke på biblioteket.

Publisert 03.09.2014 av Ragnhild Sæther
Kjønn og skjønn på agendaen hos BOB og ENO
Blogginnlegg

Kjønn og skjønn på agendaen hos BOB og ENO

Det norske musikkmagasinet ENO er i disse dager ute med nytt nummer. Som vanlig serverer redaksjonen en rikholdig utgave om en rekke forskjellige artister og musikkuttryk, blant annet Åse Kleveland (se den flotte forsiden!), Ian Svenonius, Young Echo, Kim Hiorthøy, Vilde Tuv, Ivan Ave og Led Zeppelin. Men denne gangen er én ting nokså spesielt: nummeret er utelukkende laget av kvinnelige bidragsytere.

Publisert 16.09.2014 av Kristoffer Jul-Larsen
Skatter fra magasinet, del 3
Blogginnlegg

Skatter fra magasinet, del 3

Utsolgt fra forlaget, borte fra bibliotekets skinnende hyller og luftige rom. Men dypt inne i magasinet er det hyllemeter på hyllemeter med klassikere som ikke fortjener å bli glemt.

Publisert 08.08.2014 av Mari Stokke-Bakken
Låne hva-for-noe?
Blogginnlegg

Låne hva-for-noe?

De aller fleste som besøker oss vet at vi låner ut mye mer enn bøker, men visste du at vi låner ut trommer, el-gitarer, actionkamera og iPader, og at vi har møterom og en 3d-printer?

Publisert 24.06.2014 av Ørjan Persen
Publisert 06.07.2010, sist endret 18.06.2014 - 13:15