Hopp til hovedinnhold

BOBCAST: Ludofilene

Ludofilene er en podcast-serie for unge og voksne spillinteresserte av og med Spillteamet ved Bergen Offentlige Bibliotek, gjerne i samtale med gjester.

Her går samtalen løst og ledig om alt mellom himmel og jord i spillenes uendelige univers, sett med perspektiver fra over gjennomsnittet engasjerte spillfantaster og deres unikt polerte fasetter av spillgalskap.


Arkiv:

 

Hopp til 2023 (7 episoder)

Hopp til 2022 (5 episoder)

Hopp til 2021 (9 episoder)

Hopp til 2020 (6 episoder)


2023

#27: Ludofilene sin vri på hemmelig julevenn- spilltips til jul

Har du ekstra tid i romjulen til spill og ikke så lang liste med spill du har tenkt å spille? Eller kanskje du har en gamer hjemme du ikke helt vet hva du skal gi til jul? I denne podcasten forsøker Lasse, Marius, Helle og Lene fra spillteamet å gi hverandre tips til spill vi tror de andre hadde likt. Kanskje vi liker samme typen spill som du gjør eller noen du er glad i gjør? Da kan du bare legge tipsene under det mentale juletreet, eller klikke de inn på ønskelisten på Steam.

#26: Mannsrollen i spill

Er Geralt fra Witcher-serien et godt forbilde for gutter og menn? Hva med Mario? I november måned er det særlig fokus på psykisk og fysisk mannshelse, og i den sammenheng snakker Ludofilene Lasse, Helene, Helle og Marius om mannlige rollefigurer, mannlig representasjon og tilknyttet stereotypi i spill.

#25: Juks i spill, i enkel- og flerspillerkontekst

Følger du spillereglene til punkt og prikke, eller er stuen din fylt med speil som lar deg snike på motstanderens kort? Ludofilene Helene, Lasse, Lene og Grim snakker om juksing i spill: hva er juksing? Hvor går grensen? Og går det egentlig an å jukse i en enkeltspiller-opplevelse?

Eksklusivt i denne episoden: LUDOFILENE AVSLØRER, hvor ludofilene, med stor skam, innrømmer egne jukseepisoder.

#24: Hvordan finne gode (og unngå dårlige) spill

Vi er i en gullalder når det kommer til mengde spill å velge mellom, men å skille klinten fra hveten kan være utfordrende for selv den mest velinformerte spillentusiast. Ludofilene Helene, Lene, Lasse og Grim deler litt om hvordan de finner gode tips om spill som passer deres smak.

#23: Spill til feriedager

Påsken er over, men nye feriedager er like rundt hjørnet. Og når det nærmer seg ferie er man lykkelig over å endelig ha tid til alt som har blitt tilsidesatt i arbeidsukene. Ludofilene Helene, Lene, Marius og Lasse deler litt om hvilke spill de gleder seg til å spille i ferien.

Her blir det tips om nye spill man har ventet på, og klassikere man gjerne spiller om og om igjen, blant annet DREDGE, Dragon Age: Inquisition, the Sims 4, og X-COM 2.

#22: Hva kalles en kvinnelig gamer?

Hvordan ble kvinner representert i spill for 30 år siden? Og hvordan blir de representert i dag?

I denne spesialepisoden fra Ludofilene snakker Helene, Lene og Janette om hvordan de opplever kvinner blir representert i spill. Det blir en historisk og personlig reise gjennom utviklingen som har vært de siste 30+ årene, som ble spesielt innspilt til kvinnedagen.

Episoden inneholder ingen spoilers, og anbefales for alle spillinteresserte.

#21: Spill med gode fortellinger

Spillmediet er fremragende for å fortelle gode historier på nye, spennende og involverende måter. Ludofilene Helene, Lene, Marius og Lasse prater om gode fortellinger i spill, og tipser om favoritter som alle bør få oppleve.

Episoden inneholder mindre spoilers fra spillene Braid, Bioshock, Star Wars: The Force Unleashed, Outer Wilds, og God of War: Ragnarok.

2022

#20: Politikk og spill

Spillverdens innholdsmessige allsidighet og interaktivitet gjør spillmediet unikt egnet for portrettering og utforsking av, og diskusjon rundt, politiske temaer. Samtidig ser man sjeldent sterkt fokus på politikk innad i spill, selv der det kunne ha vært naturlig. Ludofilene Grim, Marius og Lasse, med gjest Kristine Jørgensen, professor i medievitenskap ved Universitetet i Bergen med fokus på dataspill, samtaler om spill med tilstedeværende og fraværende politisk kommentar – deriblant FarCry 5, Cannon Fodder og September 12th.

#19: Indiespill og uavhengige spillutviklere

I spillutviklingens urskog ruver milliard-konsernene som stolte kjempetrær, men nede i lyngen finnes en magisk jungel av uavhengige spillutviklere. I månedens utgave av Ludofilene snakker Lasse, Grim, Marius og Helene om uavhengige utvikleres rolle innen ytring og innovasjon i det videre spillmiljø, og om sine favoritter derifra.

#18: Hvordan (og hvorfor) direktestrømme på nett

Har du lyst til å komme i gang med direktestrømming av innhold på nett? Ludofilene Lasse og Grim snakker med Marielle Graave fra Spillhuset Bergen om direktestrømming av spill på strømmetjenesten Twitch. Hvordan kommer man i gang? Hva trengs av utstyr? Hva problemer kan man komme utfor? Og: hvordan klarer man å tiltrekke, engasjere og holde på publikum?

Følg alle tre på Twitch, her:
Marielle – twitch.tv/swagdageekie
Grim – twitch.tv/neigutten
Lasse – twitch.tv/onnings

#17: Søvnløse netter i eventyrland

Ludofilene har tilbrakt mange år i MMORPGenes favntak – er de fremdeles tilregnelige? Helene, Grim og Lasse samtaler om lange kvelder og søvnløse netter, dypt innhyllet i overraskende sosiale opplevelser gjennom tekstbaserte Multi-User Dungeons, 72-manns raids i EverQuest, og endeløse heltedåder i World of WarCraft og Final Fantasy XIV - samt snus innen Bibliotekenes spillpris-nominerte Anarchy Online.

#16: Bibliotekenes spillpris

Bibliotekenes spillpris skal kåres i mai, og Ludofilene er allerede i full gang med å dypdykke inn i de åtte nominerte. Hva har man spilt? Hva er favoritten? Hva gleder man seg til å prøve? Og er det i hele tatt mulig å få noen av de eldre spillene til å fungere på moderne maskiner? Legg podkasten på øret og følg denne lenken for mer info!

2021

#15: Når spillene får ufortjent pause

Har du spill du gjerne skulle ha spilt om igjen? Eller kanskje spilt mer av? … eller i alle fall ha fullført? Det har i hvert fall Grim og Helene. I dagens episode smerter Ludofilene seg gjennom listen over varme minner og dårlig samvittighet, og alle gode, og mindre gode, grunner til at man aldri kom så langt som planlagt.

#14: Grøss og gru

Oktober måned er her, og her i Bergen betyr det regn, kulde – og skumle, skumle monstre. Ludofilene Grim, Helene og Lasse lar seg inspirere av sesongens tematikk, og våger seg ut på en nervepirrende samtale om skrekk i spill. 

#13: Storhet og fall

Fra beskjedne kår i en garasje, til storbedrift med milliarder i omsetning i året – spillhistorien er fylt med suksesshistorier. Men når man er på toppen av verden, blir fallet derfra også mye mer ødeleggende. I denne episoden møtes Ludofilene Lasse, Helene og Sondre for å dele gru og forskrekkelse rundt alle våre favorittutviklere som begynte så godt, men nå ser ut til å være på vei ned i flammer.

#12: Remakes og remasters

I spillverden dukker det stadig opp nye, oppfriskede versjoner av gamle titler, en praksis som gjerne kalles «remastring» eller «remaking». Men hva er forskjellen? Og trenger vi virkelig å holde på med sånt? I dagens episode diskuterer Helene, Lasse og Grim om det er noen vits i å blåse nytt liv i gamle spill, eller om det er best å la fortid være fortid.

#11: E-sport som publikum og deltager

Er du lagets stjernespiller? Lar du deg imponere over strategier utført med millimeterpresisjon? Eller syns du e-sport er en oppskrytt hobbygreie som alle kan klare? I dagens ekstra CHONKY episode tar Ludofilene Grim, Helene og Lasse deg med på deres e-sportreise, både som publikum på Barcraft og nett, og som konkurransedeltagende.

#10: Blir spill bedre av bedre grafikk?

Kan god grafikk selge spill på egen hånd? Eller er grafikken uviktig, så lenge spillet føles stramt og responsivt? I søken på visuell klarhet snuser Ludofilene Helene, Lasse og Grim - med SPECIAL GUEST Andreas - på assosiative sidespor om utviklerprioritering, spillspråk og gjenutgivelser, og om hvorvidt bedre grafisk teknologi er en fordel eller ulempe for spillmediet.

#9: Første spillopplevelser

Er din familie en spill-familie, eller blir du sendt til skogs med en gang det er plussgrader ute? Er det egentlig viktig å spille helt gjennom et spill, eller er en smakebit godt nok? Og hvordan er det mulig å spille spill fra en kassett? Bli med Ludofilene Grim, Pia og Lasse til deres tidligste spillopplevelser, fra konsollklassikere på Atari, Gameboy og SNES, til både kjente og obskure spill til Windows og Commodore 64.

#8: Landås har fått arkademaskin!

Ludofilene Grim og Lasse møter Årstad bydelsbiblioteks egen Lene for å feire bibliotekets nye ARKADEMASKIN! Bli med til våre egne arkadeopplevelser fra en nærliggende spillehall i Håkonsgaten, med Time Crisis og Golden Axe som udødelige opplevelser. Det blir noen små stopp i Arna og Knarvik på reisen, før vi når eksotiske spill-destinasjoner på andre siden av verden, hvor den øredøvende pachinko-støyen aldri stilner.

#7: Mye godt å glede seg til!

Det gamle året er bak oss, og foran ligger uendelig mange gode spillmuligheter. Ludofilene Grim, Helene og Lasse deler litt om hvilke spill de ser mest frem til, inkludert Monster Hunter Rise, det nye Dragon Age-spillet, og nytt innhold til Tekken 7. De klarer også å forville seg inn på sidespor om spillopplevelser i bok- og tegneserieformat, samt irritasjon over abonnementsløsninger på konsollplattformer. Og, så klart, at ens vanskeligste motstander i slåssespill gjerne er dem som aldri før har rørt en spillkontroll.

2020

#6: Ludofilene legger lokk på spillåret 2020

2020 er over (endelig?). I denne episoden snakker Lasse, Janette og Helene om hva som har skjedd i spillverdenen dette året. Det blir klaging over PlayStation 5-lanseringen, oppdagelse av en spillserie som en har hatt fordommer mot, og et helt nytt spill som kom på tampen av året som fører oss på ville veier.

#5: Smakebit fra årets beste

Året nærmer seg slutten, og tradisjonen tro går spillteamet gjennom årets store spillopplevelser - ville vanligvis ha vært planen. I denne episoden av Ludofilene roter Helene og Lasse seg inn i en lengre samtale rundt Assassin's Creed-serien, og glemmer helt å snakke om alt annet som har skjedd i løpet av spillåret 2020.

#4: Spillmusikk Vol. 2

Det viser seg at én episode med spillmusikk er langt fra nok, så vi måtte lage én til! Pia og Grim returnerer denne gangen med Helene og Janette for å snakke om mer spillmusikk og dens effekt på oss. Vi gir en hylles til Nobou Uematsu som komponist, introduksjon til J-pop gjennom Utada Hikaru, gitar spilling med Gustavo Santaolalla og jazzer det opp med Skull Girls' eget komponert album. 

#3: Spillmusikk

Har du spillelisten fylt med jazzete Mario-musikk og fargesprakende Hotline Miami-synthwave? Eller slår du heller musikken av når du spiller? Denne gangen, med STAPLE SPECIAL GUEST Lene, kaster Ludofilene Pia, Grim og Lasse seg inn i spillmusikkens verden, med snus innen et vidt spekter av både spillopplevelser og musikalske sjangere. Det trekkes både på spill som tar i bruk ordinær musikk, som Guitar Hero, Tony Hawk Pro Skater og SingStar, og spill med originalt produsert musikk, fra Koji Kondo's The Legend of Zelda: Ocarina of Time til Nobou Uematsu's Final Fantasy VI (III).

Lyst til å høre musikken vi snakker om? Full spilleliste på YouTube her!

#2: Nostalgitripp

 

I denne episoden av Ludofilene, med RETURNING SPECIAL GUEST Lene, snakker Helene, Pia og Lasse om nostalgiske spillminner. Vi får et innblikk i både sosiale og personlige spillopplevelser som Crash Team Racing, Ocarina of Time og Warhammer, og hvordan gode spillopplevelser kan fungere som inspirasjon til kreativ utfoldelse langt utenfor spillets grenser.

#1: Endelig tid til spill!

I denne episoden av Ludofilene, med SPECIAL GUEST Lene, møtes Helene, Grim og Lasse for å snakke (med rustne mikrofoner) om hva de har spilt de siste ukene. Samtalen snuser innom både analoge og digitale spillverdener, med avslappende opplevelser som Animal Crossing og Mini Metro blant kolosser som Dungeons & Dragons og Assassin's Creed: Odyssey - og så klart, mye, mye annet innimellom.