Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.

Friby Bergen

Bergen kommune ble friby for forfulgte forfattere i 2008 da byen ble medlem av organisasjonen ICORN - International Cities of Refuge Network. ICORN er et nettverk av byer i mange land i verden som verdsetter og engasjerer seg for ytringsfriheten.

Som friby påtar Bergen seg å være vertskap for en forfulgt forfatter, journalist eller skribent, og byen får en ny forfatter hvert andre år. Fribyen Bergen har hittil tatt imot tre fribyforfattere.

Fribyordningen administreres av Bergen Offentlige Bibliotek, og fribyforfatterne har kontor i biblioteket. Fribyorganisasjonen ICORN har internasjonalt hovedkontor i Stavanger.

ICORN_logo_1000.jpg

Forfattere har stadig vært målgruppe for politisk motiverte trusler og forfølgelse. Nettverket bidrar til at forfatterstemmer ikke blir stumme. Fribyene fokuserer i alminnelighet på én forfatter av gangen. Byene gir gjesteforfatterne et trygt sted å bo og økonomisk trygghet i to år. I Norge får fribyforfatterne også flyktningestatus med rett til bolig, lønn og introduksjonsprogram i to år og kan fortsette oppholdet i landet etter gjesteforfatterperioden.

Fribyforfattere