Hopp til hovedinnhold

Litteraturen

av Arild Ness sist endret 2024-11-13T13:12:27+01:00

Til den krimglade

av Arild Ness sist endret 2021-09-21T13:58:19+01:00
Har du lyst å lese en krimbok? Her er et variert utvalg krimbøker. Flere av bøkene finnes også elektronisk i appen BookBites.

Les mer…

Kosmonautdagen 12. april

av Nettredaktør sist endret 2021-09-21T08:08:58+01:00
I år er det hele 60 år siden Jurij Gagarin var første menneske i verdensrommet. For å markere dette – og ikke minst Kosmonautdagen 12. april - får dere her noen gode tips til bøker, filmer og en spilleliste som er helt ute av denne verden!

Les mer…

Mitt yrke: journalist

av Vibeke Garrod sist endret 2021-08-23T13:18:37+01:00
Ny serie fra biblioteket hvor vi snakker med folk i ulike yrker.

Journalist er et populært yrke med lang tradisjon. Man har mulighet for å jobbe på mange flater; tv/nett, avis, tidsskrifter, bøker og radio. En som har jobbet med flere ulike medier er Trude Lorentzen. Hun har bakgrunn fra både Aftenposten, VG og Dagbladet. Sistnevnte avis hadde en prisvinnende reportasje om de tomme ungdomsrommene i kjølvannet av Utøya-tragedien, som Lorentzen skrev sammen med to kollegaer. Hun har også skrevet boka “Mysteriet mamma”, en nydelig bok om et sårt tema. Trude jobber nå i NRK, vi stiller journalisten noen spørsmål!

Hei Trude! Du har nylig sluppet podkasten “Quislings koffert” på NRK, hvor du utforsker en av verdens mest kjente landssvikere. Det startet med at du kom over en gammel koffert på en auksjon, fortell!

Jeg vil nesten si at det var kofferten hans som fant meg, for jeg surret bare rundt på nettet, det ene klikket førte til det andre, og plutselig lyste den imot meg, inne på nettauksjonen til Blomqvist: En brun, gammel lærkoffert, full av skraper og skrammer, med klistremerker fra luksushoteller på sidene og med to bokstaver preget inn i lokket - V.Q.

For meg ble den et håndtak til andre verdenskrig. En fysisk forbindelse tilbake til hendelser og personer det føles viktig å forstå. Vidkun Quisling - Norges største naziforbryter - har holdt den i hånda da han reiste gjennom avgjørende veikryss i norgeshistorien og tok valg som fikk konsekvenser for en hel nasjon. Så jeg kastet meg inn i budrunden, fikk tilslaget på kofferten og pakket opptaksutstyret mitt opp i den - for å reise etter Quisling. Hvem var denne fyren som ville være på lag med Hitler og styre Norge som vår lokale diktator?

Hva er det du liker så godt med å skrive og formidle, og derfor valgte et yrke som journalist?

Iblant er det som om det knitrer inni hjernen min, når jeg kommer på en sånn ny og annerledes idé. En stram og original innfallsvinkel, til å utforske noe stort og komplisert. Jeg har som oftest det samme utgangspunktet som lesere og lyttere, at jeg ikke kan særlig mye om emnet selv, derfor prøver jeg å holde fast i de helt åpenbare, enkle spørsmålene og borre meg inn til kjernen. Det er nesten som å jobbe som detektiv. Jeg samler på ledetråder, graver i arkiver og finner fram til mennesker jeg ikke hadde ant fantes. I dette tilfellet var et av høydepunktene å finne frem til Quislings jødiske nabogutt, som bodde rett ved siden av Norges største nazist, men så vidt klarte å flykte før deportasjonen. Leif Grusd, heter han, og han kunne vært en snublestein i fortauet på Frogner i dag, hvis kofferteieren og de han var på lag med hadde fått det som de ville. Isteden er Leif en lys levende nittiåring som forteller historien sin i podkasten min. Et annet høydepunkt var å reise til New York og finne nålevende Quislinger - altså slektninger som fortsatt bærer på det utskjelte etternavnet fra Telemark.

Likte du å lese bøker og å skrive som barn også, eller var det noe som kom senere?

Jeg har litt dårlig samvittighet, for jeg føler jeg burde ha lest mye mer solid litteratur, både som barn og voksen. Jeg gikk den vanlige løypa via Astrid Lindgren til Frøken Detektiv, før jeg oppdaget Agatha Christie og ble oppslukt. Som tenåring har jeg et sterkt minne av at jeg var alene hjemme og leste «Og dermed var det ingen». Jeg hadde aldri trodd at ord på papir kunne skremme livskiten ut av meg sånn. Jeg ble helt vettskremt! Forfatterskapet til Lars Saabye Christensen, særlig «Beatles», åpnet porten videre, til nye, litt mer avanserte leseropplevelser. Dessverre var jeg akkurat litt for gammel til å ha fått med meg Harry Potter som ung leser, men jeg jobber meg innover i det magiske universet nå, sammen med barna mine.

Har biblioteket hatt noen betydning som en ressurs i ditt yrke? Jeg tenker på research og kilder for eksempel.

Ja, her må jeg først si at jeg nå, som voksen, elsker biblioteket sånn generelt - både som privatperson og journalist. Hver eneste ferie er vi på ei hytte i Fredrikstad som ikke har tv-signaler, så da reiser vi rett på biblioteket og fyller en stor trillebag med bøker og gamle klassikerfilmer på dvd. Hele familien, som ellers sitter med nesa ned i hver sin smarttelefon, digger å være der! Lukta av bøkene, de hyggelige menneskene som jobber der, hele atmosfæren er så fin - som et kunnskapens tempel.

I arbeidet med «Quislings koffert» har jeg tilbragt mye tid på Nasjonalbiblioteket i Oslo, for å få tilgang til helt unikt materiale, blant annet de originale kjærlighetsbrevene Quisling og kona Maria sendte hverandre rett før henrettelsen. Tenk at jeg fikk lov til å sitte og holde dem i mine egne hender. Løkkeskriften hans på tynt papir. Men jeg har også brukt den digitale bokhylla.no flittig til reserach i gamle bøker, og ikke minst dykket ned i kringkastingsarkivet som også ligger hos Nasjonalbiblioteket. Der har jeg funnet de mest hårreisende naziprogrammer fra krigen, for eksempel et helt psyko propagandahørespill om Vidkun Quisling laget av det nazifiserte NRK, som jeg bruker klipp av i podkasten. Fint at NRK, som jo også var mediet denne mannen brukte til å begå statskupp, nå kan tilby befolkningen en solid antinazistisk podkast, syns jeg.

Hvilken bok var den siste du leste?

Ha ha, på nattbordet mitt ligger en stor og skremmende stabel med nazilitteratur, både signert store nazister selv og mer analyserende verker. For en som ikke vet at det er jobb, er det nesten grunn til å ringe inn en bekymringsmelding et eller annet sted. Den aller siste boka jeg leste, er også en av de beste innen dette feltet - sakprosaboka «Skyggespillet» av Philippe Sands. Den handler om stornazisten Otto Wächter som ganske sikkert ville blitt hengt i Nürnberg sammen med de andre pampene i 1945, men som ingen har hørt om fordi han klarte å stikke av, med god hjelp av den katolske kirke. Samme forfatter har også skrevet en knallgod bok som heter «Tilbake til Lemberg» om to jødiske jurister som så vidt unngikk å bli drept, og brukte krigsårene til å utvikle to nye juridiske prinsipper: Folkemord og forbrytelser mot menneskeheten.

Hvordan er det å lage podkast i forhold til å skrive en bok? Noen forskjeller du kan trekke frem, utenom at det er to ulike format?

I podkast er jeg blitt enda mer drilla i å bygge dramaturgi, å holde på spenningen og fremdriften knallhardt - hele tiden. Lyttere er flyktigere enn boklesere, tror jeg. Derfor er hele verktøykassa fra Hollywood i bruk, med frampeik og cliffhangere, tvister og vendepunkter. Når det er sagt, kan disse virkemidlene med fordel tas med inn i bokskrivingen også. Jeg tror alle fortellinger - uansett format - har godt av en dæsj Hollywood, uten at det trenger å bli fordummende av den grunn.

dagens mediesamfunn, med så mange informasjonskanaler og sosiale medier virker det vanskelig å skille seg ut eller nå frem. Har du noen tips til spirende journalister?

Tenk originalt og finn din egen journalistiske stemme. Ikke lag historier som ligner på noe du allerede har sett og hørt X ganger før. Tør å eksperimentere - og noen ganger gå skikkelig på trynet. Safe, skoleflink journalistikk vinner sjelden frem. Det må være en nerve der. Jobb hardt og vær modig!

Kildekritikk er noe som det er en del fokus på nå. Synes du det er vanskeligere, og også viktigere med god kildekritikk i dag enn før?

I det materialet jeg har vært oppslukt av dette siste året - nazismen og andre verdenskrig - er mange av kildene sterkt farget av hvilken bakgrunn de selv kommer fra. Det er det superviktig å synliggjøre. Jeg er generelt fan av å vise frem reserachen og de valgene jeg tar som journalist, også når jeg er i tvil og kommer til et punkt der jeg ikke finner enkle svar. Jeg mener det gir både ærligere og mer spennende historiefortelling.

Si noe kort om hvorfor journalistikk og det du arbeider med er viktig for verden.

Vi trenger å lære om det vi er redd for, det vi frykter. Vi må forstå det og klare å gjenkjenne et uhyggelig ekko av 1930-tallet i vår tid, med fremvekst av konspirasjonsteorier, ekkokamre og polarisering. En klok fyr jeg snakket med sammenlignet det med vaksinering. God, grundig og kritisk journalistikk er avgjørende for å skape antistoffer i befolkningen.

Har du noen spennende prosjekter på gang fremover som du kan røpe for oss? 

Jeg er fortsatt fanget i en Quisling-besettelse og jobber med bok nå. Etter arbeidet med podkasten sitter jeg med et fantastisk rikt og uutnyttet materiale som det gjelder å foredle mellom stive permer. Også skriver jeg på min første skjønnlitterære bok for barn sammen med en annen knallgod forfatter. Det er en helt ny opplevelse, vi skriver annen hvert kapittel, nesten som en bordtennismatch. Hva som er tema for den boka må forbli hemmelig, men jeg kan love at det er heftige greier som jeg tester aktivt ut på alle barn i vennekretsen.

Kan du gi oss en liste med noen bøker du anbefaler?

«Skyggespillet», Philippe Sands

«Tilbake til Lemberg», Philippe Sands

«Haren med øyne av rav», Edmund de Waal

«Forsvunnet», Daniel Mendelsohn

«Alle dagers ende», Jenny Erpenbeck

«Fars krig», Bjørn Westlie

«Utrenskning», Sofi Oksanen


Hør Trude sin podkast her; Quislings koffert

 

Les om flere yrker her.

 

 

 

 

 

 

 

 

Skeive stemmer

av Silje Egge sist endret 2024-05-29T15:53:47+01:00
I anledning Pride har vi samlet et utvalg nyere bøker som synliggjør skeiv kjærlighet og kjønnsmangfold.

Les mer…

Lesetips til Pride

av Arild Ness sist endret 2024-05-22T15:27:54+01:00
I anledning Pride har vi samlet et utvalg bøker for barn, ungdom og voksne som synliggjør skeiv kjærlighet og kjønnsmangfold. Til slutt får du også med deg noen filmtips fra bibliotekets filmtjeneste.

Les mer…

Jorden rundt

av Arild Ness sist endret 2021-09-21T14:07:40+01:00
Reis i litteraturens verden med disse romanene.

Les mer…

22. juli

av Silje Monsen Solsvik sist endret 2023-07-11T13:48:46+01:00
Det har gått 12 år siden terrorangrepene på Utøya og Regjeringskvartalet 22. juli 2011. I den anledning har vi samlet omtaler av en rekke av bøkene vi har på biblioteket, som på ulikt vis er knyttet til hendelsene denne dagen.

Les mer…

Skeive klassikere

av Robin Van de Walle sist endret 2024-05-22T16:27:28+01:00

Les mer…

Vinnere av Bookerprisen

av admin sist endret 2021-09-30T15:54:14+01:00
Den prestisjetunge britiske Booker Prize deles ut hvert år til den beste engelskspråklige og den beste oversatte romanen. Her presenterer vi noen vinnere fra tidligere år.

Les mer…

Lesesirkel

av Arild Ness sist endret 2023-06-14T12:04:09+01:00
Tenker du å starte opp din egen lesesirkel? Vi på biblioteket hjelper deg gjerne i gang. Bøkene kan du selvsagt låne hos oss.

Les mer…

Diskusjonsspørsmål til en lesesirkel

av Robin Van de Walle sist endret 2022-01-24T16:25:05+01:00

 

Få ting er hyggeligere enn å lese sammen, og snakke om bøkene etterpå. Ved å bli med i en lesesirkel får du mer ut av bøkene du leser, og det er en hyggelig måte å treffe venner og likesinnede på.

Her er noen forslag til spørsmål som kan brukes i en lesesirkel, og som vil passe til de fleste bøkene.

 

LESEOPPLEVELSE

  1. Hvordan var det å lese boka? Vekket boka sympati, eller andre følelser?
  2. Var boka slik du forventet at den skulle være, eller ble du overrasket?
  3. Ville du anbefalt boka til andre?

 

TEMATIKK

  1. Hvilke temaer blir tatt opp i boka? På hvilken måte?
  2. Er dette en samfunnskritisk bok?
  3. Er dette en viktig bok?
  4. Er det noe du ville ønske at forfatteren hadde skrevet mer utdypende om?
  5. Var det noe i boka du stusset over eller følte at du ikke forstod?
  6. Lærte du noe nytt?
  7. Hvis boka hadde avspilt seg 100 år tilbake i tid, hva hadde vært annerledes da?
  8. Virket boka «ekte» og «autentisk»?
  9. Har du lest noen andre bøker som kan minne om denne boka? Hva er likt og ulikt?

 

KARAKTERER

  1. Hvordan likte du hovedpersonen(e)?
  2. Hva er det mest interessante som du fant ut om hovedpersonen og bakgrunnen hennes/hans?
  3. Hvilke karakterer likte du ikke så godt?
  4. Hvis du kunne gitt hovedpersonen noen gode råd, hva hadde de vært?
  5. Hvis du kunne stilt hovedpersonen ett spørsmål, hva hadde det vært?
  6. Hvis du kunne finne på en ny karakter i boka, hva slags rolle ville denne karakteren da hatt?
  7. Hva tror du kommer til å skje med hovedpersonen etter at boka er slutt?

 

STIL & KOMPOSISJON

  1. Hvilken person blir historien fortalt ut ifra? Er det en førstepersonsfortelling eller en tredjepersonsfortelling? Hvorfor har forfatteren valgt dette perspektivet?
  2. Hvordan var språket?
  3. Hvordan var strukturen i boka? Fortelles historia kronologisk, eller mer oppstykket? Passet strukturen bra til stoffet og fortellinga?
  4. Hva synes du om tittelen? Er det en bra tittel? Hva kunne en alternativ tittel vært?
  5. Er det et parti, et avsnitt eller en setning du likte spesielt godt? Eller som du ikke likte i det hele tatt?

 

SAKPROSA, BIOGRAFI & MEMOAR

  1. Hvorfor var det viktig for forfatteren å skrive akkurat denne boka?
  2. Har forfatteren klart å formidle stoffet på en passende måte? Eller var det vanskelig å komme seg gjennom boka?
  3. Har forfatteren vært ærlig og oppriktig i framstillingen sin?
  4. Lærte du noe nytt?
  5. Fikk du lyst til å lese mer om temaet?

 

KRIM

  1. Var det en gripende fortellerstemme?
  2. Kunne du gjette slutten?
  3. Er du enig i avgjørelsene som hovedpersonene tok?
  4. Var plottet troverdig? Er det noen hull i plottet som forfatteren ikke har tatt opp?
  5. Var det skummelt å lese boka?

 

ROMANSE

  1. Var dynamikken mellom hovedpersonene troverdig?
  2. Kunne du selv ha blitt forelsket i noen av hovedpersonene?
  3. Kan denne boka lære oss noe om kjærlighet i det virkelige livet?
  4. Hvis du selv hadde vært i posisjonen til en av karakterene, hadde du da gjort noe annerledes?
  5. Ble du revet med av fortellingen? Fra starten, eller tok det litt tid?

Pappa! ... Fedre i litteraturen

av Nettredaktør sist endret 2021-11-11T13:19:57+01:00
Fedre i litteraturen er et selvsagt og yndet tema. Det finnes mange gode bøker hvor far er en sentral figur. Her er et utvalg bøker for både barn og voksne.

Les mer…

Forbudte stemmer

av Arild Ness sist endret 2024-11-15T16:41:26+01:00
«Helvete er ikke det stedet der vi lider - det er stedet der ingen hører oss lide» (Mansur Al-Hallaj). I anledning Fengslede forfatteres dag har vi en rekke bokanbefalinger fra de "forbudte stemmene".

Les mer…

Boktips med Nobelprisvinnere

av Arild Ness sist endret 2022-02-12T11:26:35+01:00
Nobelprisen i litteratur er antakelig den gjeveste litterære prisen i verden. I motsetning til de fleste andre litterære priser, deles den som oftest ut til et helt forfatterskap, ikke bare til ett verk. En lang rekke legendariske forfattere har fått prisen siden den første tildelingen i 1901.

Les mer…

BookTok - bøker som trender på TikTok

av Nettredaktør sist endret 2021-12-22T10:29:27+01:00
Har du sett eller hørt om ei bok på TikTok? Da er det stor sjanse for at vi har den inne på biblioteket. Her kan du lese om noen av BookTok-bøkene.

Les mer…

Kveldens ubehag av Marieke Lucas Rijneveld

av Camilla Grindheim Larsen sist endret 2022-01-02T21:12:00+01:00
Litteraturformidler Robin anbefaler en bok på sitt eget morsmål fra bibliotekets flerspråklige samling!

Visste du at Bergen Offentlige Bibliotek har bøker på over 40 ulike språk?

I en ny videoserie Vår bok, mitt språk spør vi ansatte og bibliotekbrukere med utenlandsk bakgrunn om å anbefale gode bøker på sitt eget morsmål. Alle bøkene er til utlån. De fleste har vi både på originalspråket og i oversettelse.

Den første til å anbefale en bok er vår egen litteraturformidler Robin, som anbefaler en bok på nederlandsk.

Robin presenterer Kveldens ubehag av Marieke Lucas Rijneveld som vi har på originalspråket nederlandsk, og oversatt til norsk og engelsk.

Sjekk gjerne ut anbefalingen og sett deg på venteliste til å låne den svært etterspurte boken.
Vi har bestilt inn flere eksemplarer av Kveldens ubehag som snart vil være tilgjengelig. 

En siste kjærlighetssang – et farvel til Joan Didion

av Arild Ness sist endret 2022-01-06T08:56:07+01:00
Den prisbelønte amerikanske journalisten og forfatteren Joan Didion døde 23. desember 2021.

Les mer…

Den raffinerte smakløshet

av Aleksander Eik — sist endret 2022-02-17T16:02:01+01:00
Bokomtale: Owen Hopkins - Postmodern Architecture: Less is a Bore

Les mer…

Donald!

av Vibeke Garrod sist endret 2022-02-18T22:48:47+01:00
Hva har skipsreder Fred. Olsen, forfatter Erika Fatland, og journalist Fredrik Wandrup til felles? Donald, så klart!

Les mer…

Millennial-menneskets salige nummenhet

av Aleksander Eik — sist endret 2023-03-16T13:43:06+01:00
Bokomtale: Leif Randt: Allegro Pastell

Les mer…

Side-alternativer